A takto chutí India

Eva Kliská | 14. november 2016
A takto chutí India

India je krajina všetkých chutí. Je taká rôznorodá, že ani kuchyňa nemôže byť iná. O tom, aká je indická kuchyňa a niečo aj o zvyklostiach, najmä tých svadobných, nám porozprával kuchár z Indie –Kundan Baghel, šéfkuchá sietí reštaurácií Thali.

Varenie a jedlo

Varenie je jeho obrovskou vášňou, túto činnosť miluje najviac na svete. Pretože má samých bratov a zvykom je, že v Indii jedlo pripravujú ženy, rozhodol sa, že pomôže svojej mame a takto sa už ako dieťa dostal k vareniu. Jedlo má v Indii takmer posvätný význam. Je to rituál, pri ktorom sa schádza celá rodina, utužujú sa vzťahy. Nikdy nezačnú jesť skôr, ako sa všetci usadia. Jedlo je vec rodiny, a preto by mali byť prítomní všetci.

Slovensko a slovenská kuchyňa

Na Slovensko prišiel na pozvanie jednej indickej reštaurácie, kde pracoval ako šéfkuchár. Je tu už šiesty rok a má to tu veľmi rád. Najviac sa mu páčia, samozrejme, slovenské dievčatá a to, že je všade tak málo ľudí. India patrí k najľudnatejším oblastiam na svete, čo vysvetľuje, prečo si Kundan obľúbil práve toto.

Slovenská kuchyňa ho vôbec neohúrila a, ako hovorí, je úplne bez chuti. Chutia mu jedine lokše a zemiakové placky, pretože sú veľmi podobné plackám, ktoré sa jedia v Indii. Prirodzene, najradšej má jedlá zo svojej krajiny, ale chutí mu aj ázijská kuchyňa.

Bryndzové halušky boli jedným z najzvláštnejších kulinárskych zážitkov vôbec a doteraz nerozumie tomu, ako môžu vôbec niekomu chutiť. Európske jedlo je pre neho príliš málo dochutené a čierne korenie, soľ a červenú papriku nepovažuje za plnohodnotné dochucovadlá. Pri teórii, že u nás nechávame vyznieť prirodzenú chuť jedla iba krúti hlavou.

India a indická kuchyňa

Kundan pochádza zo severovýchodnej časti Indie, jeho rodisko sa nachádza v blízkosti Kalkaty. Svoju krajinu má rád, nezabúda na svoj pôvod a ctí si tradície. Na druhej strane však patrí už ku generácii, ktorá je zasiahnutá Európou a aj iným spôsobom života. Takmer 80 % ľudí v Indii sú vegetariáni, čo vyplýva predovšetkým z náboženstva, ktoré hovorí o tom, že každý živý tvor má právo na život a nikto nie je oprávnený mu naň siahať, ani človek nie.

Kundan si však raz do mesiaca dopraje aj mäso, uprednostňuje kuracie alebo jahňacie. Čo ho však na Slovensku prekvapilo je, že niektorí ľudia dokážu jesť mäso aj každý deň. Jeho stará mama je vegetariánkou po celý svoj život, tento rok oslávi 106. narodeniny.

Nesporne, vyvážená vegetariánska strava je zdravá a prispieva k dlhovekosti. Jedlo v Indii je známe najmä vďaka koreniam. Pri príprave jedného jedla sa niekedy použije aj tridsať druhov korenia. To, čo sa u nás považuje za pikantné jedlo, jedia bežne v Indii deti vo veku troch rokov s úplnou ľahkosťou.

Svadba je obrovská udalosť, ktorá trvá sedem dní a prítomných je až 1 000 ľudí.

Indické tradície

India má veľmi veľa zvykov, sviatkov a rituálov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu, majú neskutočnú tradíciu, kde sa schádzajú celé rodiny dediny a mestá. Najväčšou udalosťou v živote ľudí je však určite svadba. Je to obrovská udalosť, ktorá trvá sedem dní a prítomných je až 1 000 ľudí (500 zo ženíchovej strany a 500 z nevestinej).

Ženícha vyberajú rodičia nevesty. Je veľmi dôležité, aby pochádzal zo slušnej rodiny, bol vychovaný a mal dobre platenú prácu (najviac sa cení práca vo vláde). Keď sa rodiny dohodnú, nastáva plánovanie svadby. Hlavní aktéri, teda ženích a nevesta, sa vidia až v deň obradu. Svadbu platia rodičia nevesty, čo je finančne veľmi náročná záležitosť.

Po svadbe odchádza nevesta do domu ženícha, kde zostáva žiť. Zaujímavé je, že v Indii je veľmi nízka rozvodovosť, vyskytuje sa len zriedka, a to iba v zámožnejších rodinách. Ako Kundan hovorí, už aj do svadby sa vniesla liberálnosť a nie je zriedkavosť, že ženích odmietne vybranú nevestu alebo naopak. Môže za to tak trochu aj moderná technológia, ktorá umožňuje vidieť foto budúceho manžela alebo manželky ešte pred svadbou.

Kundan nám poskytol recepty na svoje obľúbené jedlá, samozrejme, tradičné indické.
Nechajte sa zlákať pre nás netradičnou ale príťažlivou chuťou Indie: