Ako jesť lokálne potraviny?

Gabriela Bachárová | 12. február 2017
Ako jesť lokálne potraviny?

Sú chutné, kvalitné, čerstvé a často aj lacnejšie. Reč je o lokálnych potravinách a v tomto článku nájdete tipy ako jesť lokálne.

1. Hľadajte potraviny, ktoré sú práve v sezóne

Vyberajte si len také suroviny a potraviny, ktoré sú u nás práve v sezóne. Nemá zmysel konzumovať v marci španielske paradajky, ktoré vyrástli umelo, bez zeminy a bez prísunu slnečných lúčov. Takáto paradajka nemá žiadnu vôňu a chuť, obsah výživných látok je tiež len malý. Možno namietnete, že v aktuálnom ročnom období u nás nie je dostatok zeleniny a ovocia, a tak je nutné vyberať si tie dovozové.

Výhody takéhoto postupu sú ale veľmi diskutabilné – dovážané potraviny často obsahujú množstvo pridaných látok, vďaka ktorým prežijú náročnú cestu. Chemická chuť, ktorú často pri ich konzumácii cítime, nie je len zdaním, ale skutočnosťou.

Čítajte tiež: Aké sú výhody lokálnych potravín a prečo by ste ich mali jesť?

A to nehovoríme o nepriaznivom vplyve na zdravie: koktejl chemických látok, ktoré do seba dostávame z mnohých jedál a potravín, naozaj nie je zanedbateľný. Prispôsobte sa preto radšej aktuálnej ponuke v obchodoch. Aj na začiatku jari je možné nakúpiť mnoho zdravých a čerstvých potravín, napríklad pickles (kvasená zelenina z kapusty alebo mrkvy) alebo prvá jarná rýchlená zelenina.

2. Skúste si pestovať sami

Suverénne najlepšia je vlastná produkcia lokálnych potravín. Keď si vybudujete svoju záhradku, budete presne vedieť, čo jete. Zvlášť ak nechcete konzumovať potraviny s obsahom chemických látok. Na tie z obchodu sa nedá tak úplne spoľahnúť – môžu mať prívlastok bio, a predsa obsahujú malé množstvo chémie, ako sa to už viackrát stalo.

Na druhej strane, ani vlastná záhradka nie je stopercentné zárukou "čistých" potravín, pretože pôda a vzduch sú dnes už také znečistené, že jedy z nich preniknú do pestovaných plodín, aj keď sa inak chemickým prostriedkom vyhýbate. Napriek tomu je to ale stále ten najlepší spôsob, ako jesť lokálne a mať kontrolu nad tým, čo dávate do úst. Založiť si vlastné pole nie je nič neprekonateľné. Nemusíte mať domček a pred ním kúsok zeminy.

Nedostatok vlastného miesta môžete riešiť prenájmom malého pozemku, tak ako to už urobilo mnoho ľudí. Pozrite sa na internete na ponuku vo vašom najbližšom okolí. Finančne vás to určite nezruinuje a prínos bude obrovský. Vidieť, ako zo zeme rastie vlastnoručne vypestovaný špenát alebo hlávkový šalát, je pocit na nezaplatenie.

Mohlo by vás zaujímať: Konzervujte a pečte zdravo. Dá sa to!

3. Nájdite si svojho vlastného farmára

Mať vajíčka od vlastných sliepok alebo mäso od vlastných králikov by bolo ideálne, ale takú možnosť má dnes málokto. Riešením je nájsť si dodávateľa jednotlivých potravín. A nemusí to byť priamo certifikovaný výrobca, ale napríklad aj babička na dedine, ktorá vám rada poskytne prebytky vajíčok alebo zo záhradky, a pritom si finančne trochu polepší.

Uznávame, že zháňať vlastného producenta mlieka, syrov, mäsa či zeleniny môže byť trochu komplikované, na niečo také dnes väčšina ľudí nemá čas. Nemusíte však zháňať úplne všetko. Nájdite si pár farmárov v okolí a cestu k nim si užite ako rodinný výlet.

Alebo máte ešte ďalšie možnosti, ako jesť lokálne a nemusieť pri tom strácať zbytočne čas. V mnohých obchodoch so zdravými potravinami funguje donáška plodín, ktoré vypestovali miestni poľnohospodári. Najčastejšie sa samozrejme jedná o ovocie a zeleninu, ale výnimkou nie sú ani mliečne výrobky či mäso. Debničky alebo vrecia s lokálnymi potravinami sa do obchodov dostávajú zvyčajne raz týždenne a je nutné si ich vopred objednať.

Ešte pred pár rokmi to fungovalo tak, že objednávajúci dopredu nevedel , čo v "balíku" bude – poľnohospodár debničky plnil podľa toho, čo mal aktuálne k dispozícii. Dnes už je to predsa len trochu inak a záujemcovia si môžu vybrať konkrétne zloženie podľa toho, čo majú najradšej.

4. Nakupujte v obchode s lokálnymi potravinami

Ďalšou dobrou a veľmi pohodlnou možnosťou je nakupovať v obchodoch zameraných výlučne na lokálne potraviny. Tieto obchody odoberajú produkciu miestnych pestovateľov a chovateľov. Zatiaľ sa nachádzajú len vo veľkých mestách, ale predpokladá sa, že v budúcnosti bude ich záber oveľa širší. Podobne ako je tomu u farmárskych trhov – zatiaľ čo ešte prednedávnom ich bolo veľmi málo a len vo veľkých mestách, dnes má svoj farmársky trh takmer každé priemerne veľké mestečko. Boom lokálnych potravín ešte len nastane, ale vy ho môžete využiť už teraz.

5. Obľúbte si farmárske trhy

Konajú sa snáď už úplne všade. Dá sa na nich zohnať sezónne ovocie a zelenina, kvalitné údenárske výrobky, kvalitné syry, chleby a pečivo z malých lokálnych pekární, domáce koláčiky. A často aj ryby a dobré mäso. A tá atmosféra! Kúpte si štýlový košík, do ktorého si budete odkladať ulovené poklady. Dohodnite sa s kamarátkou a užívajte si trhy tak, ako sa to ešte celkom bežne robilo pred niekoľkými desiatkami rokov. Návrat tejto tradície je škoda nevyužiť. Informácie o konaní farmárskych trhov nájdete na internete. A pozor, to najlepšie býva preč hneď zrána, budete si preto musieť trochu privstať. Farmárske trhy sa vo veľkých mestách konajú každú sobotu, v menších väčšinou každú druhú.

Čo je práve teraz „v sezóne“?

Chcete jesť podľa toho, čo je práve teraz na trhu najčerstvejšie, ale nemáte celkom prehľad o tom, čo je momentálne na vrchole sezóny? Pomôže vám internet, na ktorom nájdete kalendár čerstvého ovocia a zeleniny. Na stránke www.vitalia.cz si môžete zobraziť podrobný prehľad, čo je kedy v najlepšej forme.