Ako merať svoje zdravie, estetiku a vitalitu? Zodpovedzte si týchto 5 otázok.

Vlado Zlatoš SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 2. august 2017
Ako merať svoje zdravie, estetiku a vitalitu? Zodpovedzte si týchto 5 otázok.

Pojem „zdravá výživa" je už natoľko skloňovaný a tiež natoľko zdeformovaný, že mnohí ľudia podliehajú ilúziám o tom, že skutočne vedia, čo je zdravá výživa.

Pojem „zdravá výživa" je už natoľko skloňovaný a tiež natoľko zdeformovaný, že mnohí ľudia podliehajú ilúziám o tom, že skutočne vedia, čo je zdravá výživa.

Čítajte tiež: Čo sú to GMO (geneticky modifikované organizmy) a ako sa produkujú?

Čo ak sa už dnes nachádzate na tej správnej ceste, len idete opačným smerom od svojich cieľov? Čo ak veľmi dobre viete, do akého cieľa chcete doraziť, ale cesta, po ktorej idete, možno nie je tá najideálnejšia?

Alebo čo ak poznáte všetky čísla od trezoru, ale nepoznáte ich v správnom poradí a stále neviete otvoriť poklad s názvom „pevné zdravie, neskrotná vitalita a úžasná estetika tela“? Nepochybujeme o tom, že to môže byť veľmi frustrujúce, ale všetko má svoje riešenia.

Mohlo by vás zaujímať: Svojvoľne zavedená bezlepková diéta. Aké sú riziká?

Medzi ľuďmi existuje zaujímavý paradox. Každý človek, ktorého sa dnes opýtate na nejaké zásady o zdravej výžive, vás hneď poučí o tom, čo treba robiť a ako sa treba o seba postarať.

O „zdravej výžive“ vedia svoje starí rodičia, rodičia, učitelia, tréneri a iné osoby, ktoré si často nevedia dať rady ani sami so sebou (nadváha, obezita, podlomené zdravie, metabolické a hormonálne poškodenia). Česť výnimkám. Odkiaľ tieto informácie zobrali? A prečo im v realite neprinášajú vytúžené výsledky?

Postavíme pred vás zaujímavé problémové otázky, nad ktorými by ste sa mohli na chvíľu zamyslieť. Čo ak:

  • konzumovať jedlo 5-7-krát za deň nie je až taký dobrý nápad?
  • raňajky vôbec nie sú to najdôležitejšie jedlo dňa?
  • celozrnné cereálie a sacharidy vôbec nie sú zdravé potraviny?
  • obávať sa cholesterolu a obmedzovať konzumáciu tukov nie je také rozumné, ako sa hovorí?
  • byť hladný po celý deň a večer sa prejesť nie je až také veľmi nezdravé, ako nás presviedčajú?
  • je lepšie pred tréningom nič nejesť (už vôbec nie sacharidy) a prísť na tréning jednoducho hladný? 
Ste zmätení? Nepochybujeme o tom.

Poďme si ujasniť, ako hodnotiť svoje zdravie, vitalitu či estetiku tela. Možno len tak prestanete podliehať svojim vlastným ilúziám.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si udržať energiu po celý deň? 11 tipov pre vás.

Ako merať svoje zdravie, estetiku a vitalitu

Metód, ktoré nám pomáhajú sledovať zdravotný stav, je viacero. Môžete ísť na odber krvi, na rôzne odborné alebo aj šarlatánske vyšetrenia a získate tak nejakú spätnú väzbu o svojom zdraví.

Estetika je viac vecou subjektívneho hodnotenia, ale predsa aj tu existujú objektívne kritériá, ktoré poukazujú na zdravo fungujúci metabolizmus (napríklad primerané množstvo podkožného tuku).

A vitalita je z týchto troch oblastí azda najviac subjektívna veličina. Každý z nás veľmi dobre vie, ako sa ráno cíti po zobudení a nakoľko je jeho batéria po nočnom oddychu nabitá.

Slovo vitalita si môžete zameniť aj za slovo energia, ktorú potrebujeme všetci na riešenie fyzických či intelektuálnych úloh počas celého dňa, od zobudenia až po spánok.

Čím viac energie máte, tým je vyššia pravdepodobnosť, že vaše telo funguje zdravo a dokonca aj estetika by mala byť bez problémov k dispozícii ako vedľajší efekt dostatočného zdravia či vitality.

Mohlo by vás zaujímať: Dajú sa svaly vytvarovať izolovaným cvičením? Posúďte sami!

Zodpovedzte si týchto 5 otázok

Svoje zdravie, estetiku či vitalitu, si môže zhodnotiť každý sám, napríklad aj podľa týchto jednoduchých otázok:

  • Aké máte množstvom podkožného tuku?

Celková telesná hmotnosť je úplne bezpredmetná, pokiaľ nepoznáte percento tuku. Ideál pre mužov je medzi 10 – 15 %, pre ženy medzi 15 – 20 %. Ak máte viac percent podkožného tuku, je to jasná známka nesprávne fungujúcej hormonálnej sústavy a možné podozrenia na rôzne metabolické poškodenia (metabolický syndróm, iné).

Čítajte tiež: TUK - muži verzus ženy. Koľko je dosť?

  • Aký je váš zdravotný stav?

Opakujú sa u vás niektoré zdravotné komplikácie? Ste pravidelne chorý, tečie vám z nosa aj v lete alebo trpíte opakovanými bolesťami? Ako často za rok musíte navštevovať lekárov? Musíte brať nejaké lieky? Tieto a mnohé iné otázky vám pomôžu zhodnotiť, ako funguje vaše zdravie, hormóny či celý metabolizmus.

  • Aký je stav vašej kondície?

Dokážete 30 sekúnd šprintovať bez toho, aby ste skolabovali? Dokážete zdvihnúť bremená, ktoré sú takmer rovnako ťažké alebo ešte ťažšie ako vy sami? Dokážete svoje vlastné telo zdvihnúť, vytiahnuť, či presunúť skokom na rôzne prekážky bez toho, aby ste sa zranili?

Svaly sú váš najcennejší majetok a na to najviac zabúdajú práve ženy. Potom sa čudujú, prečo pri vytúženej hmotnosti (napr. 50 kg) a konfekčnej veľkosti 36 majú celulitídu, pričom im dokonca vidieť aj kocky na bruchu. (Celulitída, mimochodom, vzniká až nad 20 % objemom telesného tuku, pričom všetok tuk môže byť koncentrovaný iba okolo pása, bokov, zadku a stehien.)

  • Aké množstvo fyzickej energie mate každý deň k dispozícii?

O tomto výrazne rozhoduje aj stav vašej kondície a funkčnosť svalovej hmoty. Samozrejme, aj samotná výživa má na vás v tomto smere silný vplyv. Čím častejšie sa cítite unavený, s nedostatkom energie, tým je to jasnejšia známka toho, že niečo vo vašej životospráve nie je optimálne.

  • Akou výškou emočnej, mentálnej a psychickej energie denne disponujete?

Máte kapacitu nehnevať sa na svoje deti alebo kolegov hoci urobili niečo, čo nemali? Dokážete nenadávať na arogantných šoférov okolo seba? Nemáte žiadne negatívne myšlienky, ktoré by vás okrádali o životnú energiu?

Dokážete bez problémov produkovať hodnoty, plánovať a organizovať si čas, riadiť seba i druhých a mať každý deň schopnosť koncentrovať sa na najdôležitejšie úlohy? Dokážete byť cenný pre seba, svoju rodinu i svoje okolie?

Všetko sa za deň nedá sa stihnúť, ale na to najdôležitejšie sa vždy dá nájsť dostatok času. Ako ste na tom s výhovorkami či sťažovaním sa? Ide vám práve toto najlepšie?

Každú túto oblasť môžete ohodnotiť od 1 - 10 (desať je najviac) a sami si úprimne priznať, nakoľko informácie o zdravej výžive, ktoré v hlave máte, sú pre vás (ne)užitočné. Ak hodnotíte niektorú z oblastí slabšie ako na 8 bodov, mali by ste pouvažovať nad tým, či by nebolo načase vymeniť tieto informácie o zdravej výžive a životospráve za lepšie a novšie.

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.