Ako súvisí vznik DIABETU s nadmernou konzumáciou CUKROV?

Je pojedanie sladkostí vaším každodenným zvykom? Nadmerná konzumácia cukorv je dnes hlavnou príčinou cukrovky, obezity, srdcovo-cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.
Ste jednou nohou u diabetológa?
Upozornil vás lekár pri posledných krvných odberoch na zvýšenú hladinu cukru v krvi? Z dlhodobého hľadiska existuje priama spojitosť medzi nadmernou konzumáciou jednoduchých sacharidov a rizikom diabetu II. stupňa.
„Riziko diabetu typu II je dané primárne hyperkalorickou stravou a nedostatkom pohybu,” hovorí nutričná koučka, RNDr. Barbara Sviežená, PhD. “S týmito faktormi ide v tesnom spojení obezita. Práve pri obezite dochádza k zníženiu využitia glukózy, ale aj citlivosti buniek pankreasu na jej prítomnosť,” dodáva.
Domáca lekárnička: Pri jarnom DETOXE pomôže PESTREC mariánsky
Ako súvisí vznik diabetu s nadmernou konzumáciou cukrov?
Odborníci sa domnievajú, že práve nadmerná konzumácia cukru je dnes hlavnou príčinou cukrovky, obezity, srdcovo-cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.
„Paradoxne, pri vysokom príjme sacharidov a zvýšenej hladine glukózy sa zvyšuje množstvo inzulínu, ale zároveň dochádza k zníženiu počtu inzulínových receptorov. Tento jav sa označuje down-regulation,” vysvetľuje Barbara Sviežená. „Najčastejšu príčinou je hyperkalorická strava s chronicky zvýšenou sekréciou inzulínu v dôsledku vysokého príjmu cukrov. Pod cukrami chápeme jednoduché, voľné cukre prítomné v strave. Vo fáze hyperinzulinémie je ideálne chudnutie – návrat k optimálnej strave a zvýšenie pohybovej aktivity,” radí.
V prípade, že sladíte kávu a čaj, začnite cukor uberať. Namiesto jednej lyžičky cukru si dajte len trištvrte lyžičky, neskôr polovicu, až postupne prestaňte sladiť kávu a čaj úplne.
Začali vám pribúdať vrásky?
Sú, samozrejme, prirodzenou súčasťou starnutia a na vašej tvári sa objavia bez ohľadu na to, či ste v nedeľu po obede spráskali jeden alebo dva kúsky krémeša naviac. Pravidelný zlý výber potravín však môže tvorbu vrások a proces starnutia pokožky ešte viac urýchliť. Konečné produkty pokročilej glykácie sú zlúčeniny tvorené reakciami medzi cukrom a bielkovinami vo vašom tele. Existuje podozrenie, že zohrávajú kľúčovú úlohu pri predčasnom starnutí pokožky. Konzumácia stravy s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov a rafinovaného cukru vedie k tvorbe týchto zlúčenín, čo môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky. Poškodzujú tiež kolagén a elastín, čo sú látky nevyhnutné k dokonalej pružnosti pokožky. Koža tak stratí svoju pevnosť a začne rapídne ochabovať.
Riešenie: Aj s vráskami dokážete bojovať
Snažte sa cukor eliminovať. Nemusíte sa ho vzdať úplne, ak to nedokážete. Môžete si stanoviť napríklad jeden deň v týždni, kedy si doprajete jeden kúsok koláča alebo malý dezert. Dávajte však pozor, aby sa pojedanie sladkostí nestalo vaším každodenným zvykom. Ďalšou alternatívou je príprava zdravých dezertov sladených len ovocím, bez akéhokoľvek sladidla.
Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, nadmerná konzumácia cukru a sacharidov ukrýva množstvo nástrah. Od negatívneho dopadu na naše dentálne zdravie, stav nášho črevného mikrobiómu až po zvýšené riziko srdcových ochorení, či dokonca niektorých druhov rakoviny. Preto, ak nám záleží na našom zdraví, by sme mali dbať na skutočne pestrý a nutrične vyvážený jedálniček s dôrazom na komplexné sacharidy a jednoduchým cukrom sa oblúkom vyhnúť.