Bazalkové semiačka - výborna voľba pre tých, ktorí chudnú.

Miroslava Miková | 13. júl 2017
Bazalkové semiačka - výborna voľba pre tých, ktorí chudnú.

Semienka bazalky pripomínajú svojím vzhľadom makové zrniečka. Obsahujú veľa vlákniny a živín, a preto sú stvorené na detoxikáciu organizmu, podporu trávenia i činnosti imunitného systému.

Semená bazalky pochádzajú z ázijských krajín a bežne sa používajú pri príprave nápojov i pokrmov. Pridávajú sa do dezertov, ovocných štiav či čajov, pretože ich zahustia, dodajú im chuť i živiny. Slúžia i ako dekorácia, ktorá urobí jedlo vizuálne zaujímavejším.

Oveľa častejšie sa však namáčajú do horúcej vody, vďaka ktorej mnohonásobne zväčšia svoj objem a stávajú sa napríklad súčasťou marinád k rybím pokrmom. Ak sa použijú spolu s marinádou z espressa a sójovej omáčky, sú na nerozoznanie od kaviáru.

Čítajte tiež: CHIA semienka a chudnutie. Ako spolu súvisia?

V ázijskej kuchyni sú bežné, u nás stále málo známe

Na Slovensku sú pre mnohých bazalkové semienka novinkou, ktorou možno obohatiť jedálny lístok, zatiaľ čo bazalka ako liečivá bylina a chutná korenina patrí medzi najpoužívanejšie rastliny. Sú však aj takí, ktorí drobné zrniečka poznajú a používajú dlhšie.

„So semienkami bazalky sme sa po prvýkrát stretli pred mnohými rokmi v pohorí Ališan v Taiwane, kde sme navštevovali čajové plantáže a pestovateľov vysokohorských čajov. Mnísi v horskom chráme ponúkali okoloidúcim čaj, v ktorom plávali rôsolovité guľôčky s čiernymi bodkami uprostred.

Bude sa vám páčiť: Mrazivé inšpirácie: zmrzlina a nanuky - zn. hand made

Pripomínali ikry alebo oči malých žubrienok. V Ázii sme ochutnali mnoho podivných jedál i nápojov, napríklad z hadov, obojživelníkov, ale i hmyz, rôzne čudné plody i byliny. Vyskúšali sme teda i tento čaj a chutil naozaj výborne. Po dlhšom pátraní sme zistili, že v ňom plávali semienka vysokohorskej bazalky.

Priviezli sme ich spolu s taiwanskými čajmi do našej čajovne a experimentovali s ich vlastnosťami i chuťou,“ spomína si na zoznámenie sa s bazalkovými semienkami RNDr. Alenka Ondejčíková z nitrianskej čajovne.

Detoxikujú a posilňujú obranyschopnosť

Semená sú vo všeobecnosti dôležitou súčasťou zdravého a vyváženého jedálnička. Denne sa odporúča skonzumovať aspoň za hrsť rozličných semienok. Výber je pestrý. Ľanové, tekvicové, slnečnicové, sezamové, konopné alebo chia semená disponujú nielen pestrou škálou živín, ale i rozmanitými chuťami.

Prečo zaradiť do jedálnička aj bazalkové semienka? Jedným z ich hlavných pozitívnych účinkov je schopnosť zbavovať organizmus toxických látok, čiže ich možno využiť aj v rámci detoxikácie. Navyše obsahujú množstvo živín, ktoré posilňujú činnosť imunitného systému, a teda zvyšujú schopnosť organizmu brániť sa voči rozličným ochoreniam.

Tip od nás: Klíčkujte! Vaša imunita vám to nezabudne

Máte stres? Dajte si bazalkové semiačka

Vhodné je konzumovať ich aj vtedy, keď je človek v strese a pociťuje vnútorné napätie. Nálev, pripravený z dvoch polievkových lyžíc semienok a pollitra vody, možno po 15-tich minútach lúhovania použiť ako prostriedok, ktorý zmierni ťažkosti s močovým ústrojenstvom.

„Semienka bazalky sú výživné. Pôsobia ako silný antioxidant, zbavujú organizmus hlienov a očisťujú ho. Užívajú sa vtedy, keď má človek málo energie a potrebuje zvýšiť vnútorný tonus. Obsahujú veľa horčíka, vápnika, vitamíny A, C a K, betakarotén, železo a ďalšie látky.

Nápoje s rôsolovitými semienkami bazalky sa používajú na očistu tráviaceho traktu a pomáhajú telu zbaviť sa prebytočných toxických metabolitov a škodlivých látok. Pomáhajú pri vírusových, mikrobiálnych i nádorových ochoreniach. Využívajú sa aj na posilnenie imunitného systému, liečbu alergie a astmy,“ vysvetľuje odborníčka z Čajovne dobrých ľudí.

Čítajte tiež: Sila zo semienok: zázračný tekvicový olej

Sú výbornou voľbou pre tých, ktorí chudnú

Po namočení do horúcej vody zväčšia bazalkové semienka svoj objem, a to niekoľkonásobne. Ukrývajú v sebe množstvo vlákniny, ktorá má schopnosť zasýtiť na dlhý čas. Ak sa pridajú k raňajkám (napríklad k ovsenej kaši), dodajú telu energiu a predĺžia pocit sýtosti.

Človek sa tak vyhne maškrteniu i konzumácii nezdravých jedál neskôr počas dňa. Semená bazalky sa podieľajú i na stabilizácii krvného cukru, čo ocenia aj diabetici. Vysoký obsah vlákniny zároveň podporuje činnosť čriev, čiže sú aj prevenciou zápchy.

Ako ich teda použiť po namočení vo forme rôsolovitej hmoty? Sú skvelou prísadou do rozličných zdravých nápojov i aktuálne veľmi populárnych smoothies. „Bazalkové semiačka radi pridávame do ovocného čaju z jabĺčok, zázvoru a citrónu.

Zázvor prehrieva a prekrvuje organizmus, a tým zvyšuje očistný účinok semienok. Takýto čaj sa môže dosladiť medom. Použitie rôsolovitých semiačok bazalky je veľmi široké a experimentovaniu sa medze nekladú.

Výborné sú aj v ďalších korenistých čajoch, v horúcom mlieku, džúsoch či studených drinkoch. My ich pridávame aj do zeleninových polievok z paradajok, zázvoru a cvikle pripomínajúcej ruský boršč,“ hovorí zo skúseností RNDr. Alenka Ondejčíková.

Mohlo by vás zaujímať: Makový olej - zdravá a lahodná pochúťka nie len do kuchyne