Bielkoviny sú nevyhnutnosťou. Prečo je to tak a ako sa prejavuje ich nedostatok?

Miroslava Miková | 20. september 2017
Bielkoviny sú nevyhnutnosťou. Prečo je to tak a ako sa prejavuje ich nedostatok?

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie bielkoviny? Šťavnatý hovädzí steak, pečené kura, vajíčka, syry či jogurty? V skutočnosti sú však proteíny bohato zastúpené nielen v živočíšnych, ale i v rastlinných zdrojoch.

Bielkoviny nevyhnutne potrebujú kosti, svaly, pokožka, vlasy, nechty, centrálny nervový systém, srdcovo-cievny aparát atď. Sú zložené z látok, medzi ktoré patria aj také, ktoré si ľudské telo nedokáže vyprodukovať vlastnými silami, a preto ich človek musí prijímať prostredníctvom potravín. Ak ich nie je dostatok, odzrkadlí sa to negatívne na zdraví, vitalite, kráse i na hmotnosti.

Čítajte tiež: Môže byť dostatok bielkovín, omega 3 a jódu u vegetariánov problém?

Aktuálne sa veľa hovorí o bielkovinách a ich význame pri redukcii hmotnosti. Táto oblasť je zaujímavá aj pre vedcov. Tak napríklad odborníci z College of Nursing, University of Cincinnati z amerického Ohia sú toho názoru, že ak človek vo svojom jedálničku mierne zvýši príjem bielkovín a naopak, mierne obmedzí množstvo sacharidov a tukov (hlavne nasýtených), môže to spôsobiť stratu hmotnosti.

Vyrobte si sami: Domáca proteínová tyčinka z ingrediencií, ktorým rozumiete

V žiadnom prípade to však s príjmom bielkovín netreba preháňať a dôležité je tiež stanoviť správny pomer zastúpenia rastlinných a živočíšnych proteínov.

Čo si o tom myslí výživový poradca? „Príjem bielkovín sa opatrne a najmä po konzultácii s odborníkom zvyšuje najmä v období regenerácie, redukcie tukového tkaniva, náraste svalového tkaniva, v konkrétnych fázach športovej prípravy, v pokročilej fáze tehotenstva, ale aj deťom v období adolescencie, najmä pokiaľ sú fyzicky aktívne,“ upozorňuje Libor Javro.

BIELKOVINY SÚ NEVYHNUTNOSŤOU

Milióny ľudí po celom svete trpia v dôsledku nedostatočného príjmu bielkovín. Následne ich sužujú zdravotné ťažkosti, ako poruchy rastu, oslabená obranyschopnosť, strata svalovej hmoty, problémy so zrážanlivosťou krvi, pomalé hojenie rán či ťažkosti so srdcom.

Prečo to je tak? „Bielkoviny využíva ľudský organizmus v prvom rade na výstavbu buniek, tkanív, orgánov, hormónov a enzýmov. Preto môžeme s určitosťou povedať, že pokiaľ chce mať človek kvalitne zložený organizmus alebo lepšie regenerovať tkanivá po vyčerpávajúcej športovej aktivite, treba dbať na správne zastúpenie bielkovín v potravinách.

V druhom rade vie ľudský organizmus využiť bielkoviny na energiu, ale robí to nerád a iba v prípade, keď je k tomu donútený (nemá k dispozícii sacharidy a tuky),“ vysvetľuje odborník.

Čítajte tiež:  Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!