Blahodarné účinky rakytníka 3x inak

Jana Tesák Potomová | 18. august 2019
na čo je dobrý rakytnik, zdravie, vyziva, caj , sirup, olej, plet, zdravo, účinky, pomoc, liečivý, liečba, starostlivosť, telo

Rakytník je taký malý poklad, a vie to zrejme aj naša matka príroda. Vedeli ste o tom, že plody rakytníka držia na pichľavých vetvičkách pevne, a preto sa často pri zberaní popučia? Pokiaľ však počkáme na prvý mráz, plody rakytníka po zmrznutí skoro samy budú padať do košíka. A navyše ich mráz takmer vôbec neznehodnotí.

Keď sa lisujú plody, výsledná šťava sa rozdelí do troch vrstiev. Vrchná vrstva je hustý oranžový krém, stredná vrstva obsahuje zmes nasýtených a nenasýtených mastných kyselín a spodná vrstva je šťava, ktorá je zdrojom tuku používaného na kozmetické a farmaceutické účely.

Rakytník posilňuje imunitu, rozjasní pleť a pri chorobe dopĺňa potrebné bioaktívne látky.

Možno ste to nevedeli, ale rakytník je možné pripraviť na mnoho spôsobov a kombinovať ho s ovocím aj zeleninou. Je možné jesť ho ako ovocie, hoci nie každému je po vôli kyslo-horká chuť. Taktiež sušiť, mraziť, pripraviť šalát, smoothie, sirup, džem, čatní, sorbet, koláč, čaj, likér, marinádu k mäsu alebo olej.

RAKYTNÍKOVÝ ČAJ

Kôra a listy rakytníka obyčajného sa používajú na liečbu hnačky a dermatologických ťažkostí. Pravidelným pitím čaju, napríklad 2 – 3-krát do týždňa, dodáme telu taktiež bioaktívne látky, hoci nie v takom veľkom množstve, ako je to v plode či semene. Rakytníkový čaj uvoľňuje stres a pomáha pri nespavosti.

Určite je skvelou prevenciou hlavne počas chrípkového obdobia, a aj počas nádchy v kombinácii s medom. Ak nemáme v záhrade rakytník, netreba sa obávať. V lekárňach či bio obchodoch nájdeme porciovaný či sypaný rakytníkový čaj. No ak vám rastie doma na záhrade, určite si listy nasušte do zásoby.

PRÍPRAVA ČAJU

Jednu čajovú lyžičku alebo jedno vrecko so sušeným rakytníkom zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať 8 - 12 minút. Potom scedíme alebo vyberieme vrecúško.

RAKYTNÍKOVÝ SIRUP

Je skvelým dochucovadlom čaju, ale hlavne výživový doplnok a môžeme povedať, že dokonca liek. Určite ho využijete počas chrípkového obdobia, ale aj mimo neho na posilnenie imunity, zdravý rast nechtov, vlasov, peknej pokožky, pri osteopénii, v tehotenstve. Znižuje bolesti kĺbov a účinne pôsobí aj proti stresu. Počas chrípkového obdobia užívame tento sirup 3x denne po 1 lyžičke a pri bežnom používaní postačí 2x denne 1 lyžička.

Recept NA RAKYTNÍKOVÝ SIRUP

Plody rakytníka rozpučíme, najlepšie drevenou vareškou, a šťavu prelejeme cez husté sitko alebo gázu do hrnca. Ideálne je bobuľky nepučiť ničím kovovým, pretože tak rýchlo prídeme o vzácny vitamín C. Na 1 liter rakytníkovej šťavy použijeme 1 kg cukru.

Môžeme použiť biely, trstinový alebo kokosový. Niekto používa ako náhradu med, no je to škoda, pretože sirup budeme zahrievať, a tak prídeme o vzácne zložky medu. Môžeme použiť viac aj menej cukru. Záleží to od toho, čo máte radi.

Sirup zahrejeme na 80 °C, odstránime vzniknutú penu a horúci sirup prelejeme do čistých pohárov, prípadne do zásobníka na ľad. Môžeme zamraziť a použiť do nápojov, alebo odložíme do chladničky.

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Rakytníkový olej obsahuje približne 190 bioaktívnych látok, preto aktívne pôsobí na každú sústavu nášho tela a zabezpečuje homeostázu vnútorného prostredia.

Vonkajšie použitie

Na kožné poranenia či choroby. Umyté a suché postihnuté miesto natrieme rakytníkovým olejom, ktorý nakvapkáme na tampón, alebo sterilnú gázu a prikladáme na ranu 2 – 4-krát za deň. Na ranu netlačíme, iba jemne potierame olejom a necháme ho vstrebať.

TIP: Olej je, samozrejme, možné používať aj ako masku na tvár v kombinácii s jogurtom, kefírom, medom, avokádom... Prípadne pri celulitíde stlačí zmiešať lyžičku rakytníkového oleja s lyžičkou kokosového oleja a vmasírovať do pokožky po okúpaní.

Pri vnútornom použití

Je vhodný do zálievok šalátov, na dochutenie jedál. POZOR! Nie je vhodný na tepelnú úpravu. Pri prevencii stačí užívať 1 lyžičku denne, ideálne hneď ráno nalačno. Pri liečbe choroby 2 – 3-krát denne. Vždy 1 lyžičku pred hlavným jedlom.

POZOR! Rakytníkový olej neužívame dlhodobo. Maximálne 2 mesiace a potom si dáme pauzu.

Olej je dobré skladovať na tmavom a chladnom mieste, ideálne s teplotou medzi 5 – 20 °C v sklenenej tmavej nádobe. Po otvorení je vhodné uchovávať ho v chladničke, najmä, ak ho používame na vnútorné použitie.