Brusnicový džem - nekupujte, radšej si doma pripravte svoj vlastný

redakcia FIT štýl | 11. január 2018
Brusnicový džem - nekupujte, radšej si doma pripravte svoj vlastný

Brusnice obsahujú množstvo vitamínov a triesloviny. Fungujú aj ako antioxidant a mať brusnicový džem po ruke na horšie časy naozaj oceníte. Jeho príprava nie je vôbec náročná, pozrite sa sami.

Džem na horšie časy

Možno ste nevedeli, že protizápalový účinok brusníc sa netýka iba močových ciest. Plody sa postarajú aj o zdravie zubov, a najmä ďasien, pôsobia ako prevencia proti vzniku zubného kazu.

Staroveké národy brusnice využívali aj ako prvú pomoc pri otrave krvi. Má to svoje opodstatnenie, nakoľko látky v nich obsiahnuté skutočne zabraňujú poruchám krvotvorby a starajú sa o zdravie krvného obehu.

Brusnicový džem

Keď si chcete brusnice uchovať na horšie časy, nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť si doma svoj vlastný brusnicový džem.

  • Kilogram umytých a očistených plodov dajte variť v hrnci spolu s 500 gramami želírovacieho cukru.
  • Keď premiešaná zmes dôjde k bodu varu, nechajte ju ešte variť pár minút, kým bude mať rôsolovitú textúru.
  • Po odobratí peny naplňte zmesou sklenené nádoby, uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Skladujte na tmavých a suchých miestach. Džem je sladučký, ale zdravý – možno ho využiť všestranným spôsobom. Napríklad ako náplň do palaciniek, dochucovadlo bielych jogurtov, ovsených vločiek, ale aj ako skvelú prílohu k divine či grilovanému syru.