Čerešne - spomalia starnutie, urýchlia zaspávanie a podporia chudnutie či detox
Teplejšie počasie a príprava na leto sú charakteristické pre obdobie júna. V tomto mesiaci si však už môžeme pochutiť na výborných čerešniach, ktoré práve zažívajú „vrchol“ dozrievania. Každý z nás sa na ne už určite teší, pretože sú naozaj sezónnou záležitosťou. A preto je na mieste vyzdvihnúť ich pozitíva.
Obsah živín
Čerstvé čerešne sú bohaté na vitamín C, zastúpená je v nich aj kyselina listová, vitamíny A, B a E. Obsahujú aj minerálne látky a stopové prvky ako sú napríklad draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, zinok či kremík. Pozitívnom (nielen pri chudnutí) je ich nízka kalorická hodnota a obsah vlákniny, ktorej sú dobrým zdrojom (v cca 1 šálke sú približne 3 gramy vlákniny).
Domáca lekárnička: HROZNO a jeho účinky na naše zdravie + recepty z viniča
Čerešne a starnutie
Čerešne sú typické svojim obsahom antioxidantov, ktoré, ako viete, bojujú s voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Vďaka tomu tak bojujú aj proti starnutiu. Môžete si tak zlepšiť stav vašej pokožky, ktorá bude hladšia a mladšie vyzerajúca.
Obsahujú komplex vitamínov, ktoré sa podieľajú aj na regenerácii vlasov a ich hydratácii.
Melatonín
Prirodzene vysoký obsah melatonínu robí čerešne výnimočnými. Stačí hrsť čerešní denne a hormón podporujúci dobrý, kvalitný spánok nemusíte nahrádzať formou tabletiek.
Protizápalové účinky
Vďaka vysokej koncentrácii polyfenolov majú čerešne protizápalové účinky (spolu s melatonínom, katorenoidmi, vitamínmi C a E). Pomôcť vám môžu napríklad pri dne alebo artritíde. Pomáhajú potláčať zápalové bielkoviny a aj hromadenie kyseliny močovej. Pravidelná konzumácia čerešní vám môže uľaviť pri dnavých záchvatoch, resp. napomáha znížiť ich frekvenciu.
Látky obsiahnuté v čerešniach sa podieľajú aj na znižovaní hladiny hlavného markeru zápalu C-reaktívneho proteínu.
Regenerácia po tréningu
Niektoré štúdie preukázali, že pravidelné pitie šťavy z čerešní pomohlo znížiť bolesti svalov po behu a napomáha aj k regenerácii svalov po náročnom tréningu.
Mäsožravo inak: Konzumujete vnútornosti? Informácie, ktoré musíte vedieť
Cholesterol
Áno, čerešne sa podieľajú na znižovaní hladiny cholesterolu a preto by ich mali ľudia trpiaci vyššími hladinami cholesterolu pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička. Znižujú hladinu VLDL (patrí k „zlému cholesterolu“) a zároveň zlepšujú pomer triglyceridov a HDL.
Kardiovaskulárne ochorenia
Čerešne vďaka prítomným fenolom pomáhajú znižovať krvný tlak ako systolický, tak diastolický.
Vysoké hladiny CRP (C-reaktívny proteín) môžu viesť k infarktu alebo mozgovej príhode. Ako je uvedené vyššie, konzumácia čerešní sa podieľa na jeho znižovaní.
Čerešne a cukrovka
Čerešne majú prirodzene nízky glykemický index a teda si ich môžu dopriať aj ľudia trpiaci diabetom.
Detoxikácia
Čerešne sú obľúbenou zložkou detoxikačných kúr nielen kvôli nízkej kalorickej hodnote, ale aj kvôli ich močopudným účinkom (podporujú vylučovanie škodlivých látok z tela). Zároveň majú aj mierne laxatívny účinok a sú teda vhodné pri zápche.
A ak máte veľkú úrodu, nezabudnite s z nich odložiť na neskoršie obdobie. Stačí ich napríklad vykôstkovať, nabaliť do mrazničky a máte ich kedykoľvek po ruke.