Cherimoya: Dodá vám energiu

Plody cherimoye môžeme charakterizovať ako veľmi sýte a bohaté na energiu. Preto majú svoje miesto v diétach športovcov.
Cherymoya: Vzácny pokrm vládcov
Cherimoya je zelené kužeľovité ovocie s nepravidelným povrchom v tvare srdca. Na dĺžku má 10 až 20 centimetrov s priemerom od 5 do 10 centimetrov. Dužina je krémovo biela a chuťovo sa určite nemá za čo hanbiť. Jemná štruktúra dužiny dáva plodu svoje vedľajšie pomenovanie, a to pudingové jablko, ktoré v chuťových pohárikoch vyvoláva doslova ovocný ohňostroj chutí.
Je to akási zmes banánu, ananásu, papáje, broskyne a jahôd. Ide doslova o prírodou namiešaný kokteil tých najlepších chutí. Hovorí sa, že v časoch, keď žili starovekí Inkovia bola cherimoya pre svoju chuť taká vzácna, že ju mohli jesť len vládcovia. Ovocie je možné chladiť, prípadne až zmraziť a zjesť lyžičkou ako zmrzlinu. Preto je jeho ďalšou prezývku „ovocie zmrzliny“. V Peru a Čile sa bežne používa v zmrzlinách a jogurte.
Hurmi kaki: Pomôže pri udržaní fit postavy a zdravia počas zimy
Pozor na semená! Sú jedovaté
Dužina taktiež obsahuje množstvo tvrdých, nejedlých, hnedých až čiernych fazuľovitých, lesklých semien s dĺžkou 1 až 2 cm. Semená cherimoye sú jedovaté. Rovnako ako ostatní členovia rodiny Annonaceae. Semená obsahujú malé množstvá neurotoxických acetogenínov. Navyše extrakt z kôry môže vyvolať paralýzu, ak je podávaný injekčne.
Cherimoya je klasifikovaná do niekoľkých skupín podľa stupňa povrchovej nepravidelnosti, a to:
- Laevis - takmer hladká s jemným zvrásnením povrchu
- Impressa – povrch je členitý, akoby naukladané rybacie šupiny
- Umbonata – má zaoblené výčnelky na povrchu každej ,,šupiny“
- Mamillata – povrch má mäsité bradavkovité výčnelky
- Tuberculata – s kužeľovitými výčnelkami, ktoré pripomínajú bradavice
Cherimoya: Energetická bomba
Jej energetický obsah 94 kalórií na 100 gramov je na čerstvé ovocie nezvyčajne vysoký. Vyniká obsahom cukrov (viac ako 21 %). Medzi nimi dominuje fruktóza a sacharóza. Má, naopak, len veľmi málo proteínov a tuku. Žiadne iné čerstvé ovocie rovnakej hmotnosti neobsahuje tak veľa vitamínov skupiny B ako cherimoya. Ide hlavne o vitamín B1, B2, B3, B6, B9.
V ovocí sa nachádzajú aj vitamíny A, C, E. Cherimoya je veľmi bohatá na minerály ako vápnik, fosfor, železo, mangán a draslík. Viac vápnika majú len po¬maranče, mišpule, datle a maliny.
Cheimoya: Antioxidant a všeliek?
Plody cherimoye môžeme charakterizovať ako veľmi sýte a bohaté na energiu. Preto majú svoje miesto v diétach športovcov. Svojím zložením má antioxidačné vlastnosti, posilňuje imunitný systém a obsahuje silné cytotoxíny, ktoré majú protirakovinové vlastnosti. Dužina má schopnosť potláčať tvorbu žalúdočnej kyseliny, preto je odporúčaná jej konzumácia pri zápale žalúdočnej sliznice, pri žalúdočnom katare, vrede na žalúdku a dvanástniku. Je bohatá na vlákninu, čím slúži ako prebiotikum a podporuje peristaltiku čriev.
Cherimoyu môžeme používať ako prevenciu proti vysokému krvnému tlaku, obličkovým kameňom, odvápneniu kostí (osteopénia, osteoporóza) a infarktu. Posilňuje srdce a má močopudné účinky. Zmierňuje nevoľnosť v prvom trimestri tehotenstva, preto by ju mali určite vyskúšať budúce mamičky. Cherimoyu je dobré nielen konzumovať, ale aj nanášať na pleť v podobe posilňujúcej masky po náročnom dni. Tá pleť hydratuje a podporí tvorbu nových buniek.
Kedy a ako cherimoyu konzumovať
Cherimoyu, ak v obchode nie je označená pojmom ,,ready to eat“, je pravdepodobne potrebné doma nechať trochu dozrieť pri izbovej teplote. Vtedy je šupku možné jednoduchým ťahom odstrániť. Dužina je vtedy sladká a nie trpká, ako to býva u nezrelého ovocia.
Zrelá cherimoya je z vonku zelená a dužina má textúru mäkkej hrušky alebo papáje. Často sa stáva, že sa pokožka zmení na hnedú pri izbovej teplote a vtedy ovocie už nie je dobré na konzumáciu. Taktiež sa koža zmení na hnedú, ak je ovocie príliš dlho chladené. Pri konzumácii cherimoyu postačí rozkrojiť na polovicu a povyberať jedovaté semená. Dužinu je potom možné jednoducho zjesť lyžičkou.
Z ovocia sa dá pripraviť veľmi chutný šalát, smoothie, džús, želé, koláč, sušienky, džem, pyré, čatní, prípadne príloha k sladkému dezertu či mäsu.