Chrumkavé gaštany – skvelá pochúťka, ktorá podporí zdravie

Vo Francúzsku a Taliansku ich milujú a pripravujú na desiatky spôsobov. U nás, bohužiaľ, poväčšine gaštany na trhoch či v obchodoch s nezáujmom obídeme. Je to škoda, pretože sa okrádame o jedinečnú chuť i množstvo cenných nutričných látok.
Počas gaštanovej sezóny si môžete vo Francúzsku a Taliansku pochutnať na lahodných gaštanových dezertoch od výmyslu sveta, nápaditých pudingoch, voňavých koláčoch, zmrzline, polievkach či šalátoch.
Jedlé gaštany sa dokonca podávajú ako príloha k mäsu, vyrába sa z nich likér a dostupné sú aj kandizované. V USA si by si bez nich nevedeli predstaviť plnku do moriaka.
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie a teľacie mäso. Ktoré v jedálničku preferovať? Triky pre skvelý steak.
Gaštany obsahujú veľa živín
Existuje množstvo odrôd jedlých gaštanov, ktoré sa od seba odlišujú tvarom, chuťou, veľkosťou i farbou. Keďže sú surové gaštany trpké, konzumujú sa tepelne upravené.
Sto gramov pečených gaštanov obsahuje približne 245 kcal, 53 g sacharidov (z toho 5 g tvorí vláknina), 3 g tuku a 3,2 g proteínov.
Z vitamínov je zastúpený hlavne vitamín C v množstve 26 mg, čo je viac ako 40 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD). Len pre zaujímavosť, v rovnakej porcii čerstvých gaštanov je vitamínu C oveľa viac – až 43 mg, to predstavuje zhruba 72 % ODD.
Nezabúdajte na tento poklad prírody: ŠÍPKY vám dodajú silu na celú zimu
Za zmienku určite stoja aj vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej, a vitamín K. V 100-gramovej dávke pečených gaštanov je aj pozoruhodné množstvo mangánu (cca 60 % ODD), v menšom množstve je zastúpená meď (25 % ODD), draslík (17 % ODD), fosfor (11 % ODD), horčík (8 % ODD) a ďalšie minerály.
Čo na gaštany hovorí nutričná poradkyňa a naturopatka Eva Blaho?
Gaštany majú vysoký obsah vitamínu C, čo môže pomôcť práve pri prechladnutí. Obsahujú hlavne sacharidy a škrob, preto sú vhodné pri rekonvalescencii a naberaní svalovej hmoty. Využívajú sa aj pri problémoch so zubami a pri zápale ďasien. Takisto môžu pomôcť spevniť cievy.
V porovnaní s ostatnými orechmi majú nízky obsah tukov, a preto sa môžu tepelne upravovať. Najčastejšou úpravou je pečenie a varenie. Okrem vitamínu C obsahujú aj mangán, meď a vitamín B6 – tieto živiny zvládnu aj tepelnú úpravu.
Rovnako ako ostatné orechy obsahujú kyselinu fytovú, ale v oveľa menšom množstve, a preto neviažu minerály ako vápnik, horčík a železo až v takej veľkej miere.
Údaje o výživových hodnotách gaštanov pochádzajú z USDA National Nutrient data base.
Čítajte tiež: 3 otázky pre FOODBLOGERKU Petru o bezlepkovom pečení