Overené tipy na šalát z medvedieho cesnaku

Diana Mašlejová | 27. marec 2017
Overené tipy na šalát z medvedieho cesnaku

Jednou z najhodnejších ciest, ako medvedí cesnak použiť je pripraviť si čerstvý šalát. Najvýraznejšie množstvo pozitívne účinkujúcich látok sa totiž nachádza práve v mladých, sýtozelených lístkoch.

Variácií na šalát z medvedieho cesnaku je viacero, a preto závisí od vás, ktorému dáte prednosť, prípadne či vymyslíte vlastný chutný recept. My vám prinášame tri osvedčené tipy: 

Tuniakový šalát

Okrem hrsti lístkov, ktoré pokrájajte na väčšie kúsky, budete potrebovať ešte mandle, papriku – kapiu, tuniaka v oleji, pár cherry paradajok a na dochutenie soľ a korenie podľa vlastného výberu. Zmes premiešajte a výživná a lahodná pochúťka je na stole.

Vajíčkový šalát 

Základom iného variantu je opäť hrsť lístkov medvedieho cesnaku, no tentoraz posekanú rastlinu doplňte dvomi natvrdo uvarenými a pokrájanými vajíčkami, mladou cibuľkou, na pásiky nakrájanou šalátovou uhorkou a uvareným cícerom. Dochutiť môžete dijonskou horčicou, olivovým olejom a soľou.

Zemiakový šalát

Šalát so zemiakmi a medvedím cesnakom bude výborný ako samostatný chod, alebo príloha k mäsu či rybe. Uvarené a nakrájané zemiaky zmiešajte s posekanými lístkami medvedieho cesnaku a zalejte menším množstvom vývaru spolu s vinným octom a povarenou šalotkou. Celú zmes okoreňte čiernym korením, dochuťte soľou a primiešajte kyslú smotanu.

Mohlo by vás zaujímať:  
Medvedí cesnak je tu! Skúste túto tinktúru.
Takéto gurmánske lahôdky si pripravíte z medvedieho cesnaku