ČO UROBIŤ, aby vaša výživa a životospráva bola optimálna?

Vlado Zlatoš SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 16. august 2017
ČO UROBIŤ, aby vaša výživa a životospráva bola optimálna?

Tu sa dozviete: Prvé 3 kroky k optimálnej životospráve

Stanovte si pomer základných živín

Pretože nie je jedno, čo zjete, kedy to zjete, koľko toho zjete, s čím to zjete a v akom pomere s ostatnými potravinami to zjete. Aj to najzdravšie „palivo“ na svete vám nepomôže cítiť sa lepšie, zdravšie a dosiahnuť svoje ciele, ak ho použijete v nesprávnu chvíľu, v nesprávnej kombinácii, či množstve.

Určiť si vo výžive priority v základných živinách je základná zručnosť, ktorú potrebujete ovládať na 100 %. Neznamená to, že si musíte všetko vážiť, merať či dávkovať. Možno iba na začiatok, aby ste získali ten správny úsudok.

Naučte sa však potraviny používať ako nástroj na zlepšenie, nie na uspokojenie v slabej chvíli. Ak viete, čoho koľko môžete zjesť a v akom čase, dokážete si s prehľadom vytvoriť aj vlastné recepty. Tie recepty, ktoré už poznáte, si budete vedieť prispôsobiť vlastným potrebám. Keď už máte výživu pod kontrolou, môžeme prejsť na ďalší dôležitý krok.

Mohlo by vás zaujímať: Zdravá výživa a výhodný nákup? 5 nákupných tipov, ako na to.

Vytvorte si optimálny režim dňa

Viete, kto ste, viete, čo od seba môžete očakávať, viete aj to, čo chcete dosiahnuť a dokonca viete aj to, aké palivo v akom pomere do seba musíte „naliať“, aby ste išli rýchlejšie po správnej ceste za svojimi cieľmi.

Teraz je načase vytvoriť si optimálny režim dňa, v ktorom si presne definujete svoje povinnosti ohľadom stravovania, trénovania, doplnkov výživy, spánku a načasovania všetkých týchto aktivít spoločne.

V tejto zručnosti sa musíte naučiť, ako manipulovať s výživou a ďalšími činnosťami tak, aby ste svoje telo a jeho „baterku“ vždy energeticky dobili naplno. Ale nielen to. Niekedy budete musieť svoju baterku aj poriadne vybiť, napríklad kvalitným tréningom.

Čítajte tiež: KARDIO tréning versus SILOVÝ: Zopakujme si to.

Ale vďaka optimálnemu režimu sa naučíte, ako sa o svoje telo postarať tak, aby ste vždy túto stratu energie nielen vyrovnali, ale získali vždy o trochu energie navyše. Od dodržiavania tohto kroku bude závisieť aj to, aké výsledky získate po estetickej i kondičnej stránke. Ak sa naučíte aj túto zručnosť, môžeme prejsť na ďalší dôležitý krok.

Vytvorte si svoj optimálny tréningový plán

Palivo máte vyriešené, teraz je načase vytunovať „motor“, ktorý bude hladný po tuku. Svaly sú vaším motorom, ktorý pre vás zabezpečí dosiahnutie všetkých cieľov, ktoré ste si predsavzali po estetickej i kondičnej stránke.

V tomto zohráva samotný tréning paradoxne veľmi malú úlohu (asi 5 % z úspechu). Bez týchto 5-tich percent však nemáte nárok na úspech. Je to ako mať skvelé auto, ale bez kolies.

Dôvod, prečo je to len 5 %, spočíva v objeme času, ktorý trávite na jednom tréningu. Jedno percento z dňa je 14 minút vášho času. Keďže už viete, že ďaleko efektívnejšie sú krátke a intenzívne pohybové aktivity ako tie dlhé, pomalé a neintenzívne, tak je vám jasné, že tréningom veľa času „nezabijete".

Dôležité však je to, čím svoj motor (svaly) kŕmite a ako sa oň staráte po celý zvyšok dňa (95 % času). A na záver, keď už všetky správne veci vďaka týmto postupom viete robiť aj správne v ideálnom poradí, je načase pochopiť aj to, prečo je tomu tak. K tomu vám dopomôže nasledovný krok.

Čítajte tiež: Prečo ľudia podliehajú ilúziám o zdravej výžive?

Doštudujte si všetky potrebné informácie a poznatky

Na to, aby ste úspešne absolvovali predchádzajúce kroky, sa musíte vzdelávať. Až potom sa dokážete správne rozhodovať a robiť správne veci v správnom poradí. Nie je možné pre seba vytvoriť zdravú a optimálnu životosprávu bez toho, aby ste doštudovali všetky potrebné informácie a ovládali know-how (ako na to).

A tu práve drvivá väčšina ľudí zlyháva, pretože málokomu sa podarí vytvoriť pre seba i svoju rodinu „manuál životosprávy", ktorý im pomáha dosahovať svoje fyzické, estetické, duševné i mentálne ciele.

Chýba im systém, stratégie i poznatky. Uchopiť problematiku inteligenciou je veľmi dôležitý krok pre každého z vás, kto sa pokúša prevziať svoj život do vlastných rúk.

Ako zistím, že moja životospráva je už optimálna?

Na kontrolu vám slúžia mnohé ukazovatele. Ak vidíte, že vaša postava sa v zrkadle mení k lepšiemu, že vám ubúdajú zásoby podkožného tuku a, naopak, badáte (hlavne ženy), že vám z pod kožných rias vystupujú svaly, tak ste na dobrej ceste.

Ak sa každé ráno cítite stále viac oddýchnutý s väčším množstvom energie (i v prípade ťažkých tréningov), tak to je ďalší dôkaz, že váš metabolický, fyzický i mentálny tréning prináša ovocie vašej práce a idete po správnej ceste.

Dôležité je pokúsiť sa minimalizovať chyby a maximalizovať úžitok nových informácií v čo najkratšom čase, pretože čím skôr si vytvoríte vlastný systém v životospráve (výživa, pohyb, spánok), tým lepšie pre vás. 

Čítajte tiež: Trénujte krátko a intenzívne! Ako? Na výber máte...

Časopis FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov - expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.