Domáce sirupy: Skvelé letné osvieženie

Redakcia | 30. júl 2022
Domáce sirupy: Skvelé letné osvieženie

Je tu leto a dobrá osviežujúca limonáda vždy padne vhod. Máme radi nové veci, ale niekedy je dobré vrátiť sa k starým časom a užiť si nostalgiu v novom šate.

V letných mesiacoch nás príroda obohacuje mnohými sladkými plodmi a bylinkami, ktoré často nevieme ani zužitkovať. Preto výroba sirupu je jednoduchý spôsob, ako si uskladniť ovocie v tekutom stave na prípravu napríklad sviežej limonády alebo sorbetu. Dnes si predstavíme jedinečný spôsob prípravy domácich sirupov s využitím pasterizácie. Tieto sirupy je možné skladovať dlhšie, v sklenej, dobre vyčistenej fľaši, ideálne vo vodorovnej polohe. 

Sirup z medovky lekárskej

Medovka lekárska je výborná na upokojenie po dlhom a ťažkom dni. Má svoju špecifickú chuť a určite tento sirup bude skvelým pomocníkom na prípravu limonád. 

Čerstvo natrhanú a umytú medovku (20 - 30 stoniek) dáme do hrnca s objemom 4 litre. Pridáme 1 kg trstinového cukru a liter vody. Na konzervovanie použijeme približne 60 g kyseliny citrónovej. Všetko necháme lúhovať dva dni v chladnej tmavej komore alebo v chladničke. Sirup nezabúdame občas premiešať. Po uplynutí tejto doby zmes precedíme a zohrejeme na 80 °C (nesmie vrieť), maximálne 10 sekúnd. Ešte teplý ho nalejeme do čistých sklenených fliaš, zatvoríme a prevrátime.



Netradičný cviklový sirup

Červená repa je zásobárňou mnohých prospešných látok. Môžeme si z nej pripraviť šťavu, šalát alebo ju ugrilovať. Je výbornou ingredienciou aj na prípravu sirupu. Cviklový sirup je vhodný na posilnenie imunity, čistí pečeň a je výživný pre vlasy a pokožku. 

Budeme potrebovať 1 kg cvikly, 0,5 kg mrkvy, 1 kg jabĺk, 1 kg trstinového cukru, 30 g kyseliny citrónovej, 1 vanilkový cukor a 50 g čerstvého zázvoru. Budeme potrebovať aj citróny na finálne dochutenie sirupu.  Najprv si odšťavíme cviklu, mrkvu, jablká, citrón a zázvor. Šťavu dáme variť spolu s cukrom a kyselinou citrónovou, ale iba dovtedy, kým sa cukor neroztopí. Sirup ochutnáme, ak je potrebné okysliť, pridáme citrónovú šťavu. Následne prelejeme sirup do čistých, sklenených fliaš a uzatvoríme. Tento sirup okrem sviežej chute má krásnu farbu a je vhodný na prípravu ovocnej drte alebo sorbetu.



Sirup z pŕhľavy

Zbierať ju môžeme od jari do jesene. Na prípravu sirupu sú však vždy najlepšie mladé výhonky. Trháme ich na čistých miestach, určite nie popri cestách. Veľmi dôležité je pŕhľavu pred nasekaním poriadne umyť. Tento sirup je výborný na očistu organizmu od škodlivých látok a na podporu krvotvorby.

Na prípravu sirupu budeme potrebovať približne 50 kusov stoniek s výškou 15 - 20 cm, 1 liter vody, 50 g kyseliny citrónovej, 1 kg trstinového cukru a 2 - 3 citróny podľa chuti. Posekanú žihľavu, nakrájané citróny a kyselinu citrónovú dáme do uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Zalejeme ju vodou a necháme 24 hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby sirup precedíme, zohrejeme, maximálne do 80 °C, kým sa nerozpustí cukor. Ešte teplý prelejeme do čistých fliaš a uskladníme vodorovne.