Mrazivé inšpirácie: Zmrzlina a nanuky po domácky

Jana Trundová | 21. jún 2018
malinový domáci nanuk
foto: iStock.com

Zmrazené dobroty sú teraz naozaj horúcou témou. Najlepšia zmrzlina je tá, ktorú si pripravíte sami doma. Bude podľa vašich vlastných predstáv a hlavne, viete, čo do nej dávate... Inšpirujte sa našimi receptami na zmrzlinu a nanuky.

Nanuky plné malín

Suroviny na 6 porcií: 300 g čerstvých malín, 500 ml jogurtu, 1 vanilkový cukor (alebo lyžica medu či javorového sirupu), polievková lyžica citrónovej šťavy 

  • Dajte 300 ml jogurtu, cukor a 300 g malín do kuchynského robota a mixujte až do úplného zlúčenia.
  • Zvyšok jogurtu pomiešajte s citrónovou šťavou.
  • Vymixovanú malinovú zmes premiestnite do misky a opatrne lyžičkou pridávajte  citrónový jogurt tak, aby ste oddelili dve farebné vrstvy.
  • Umiestnite do nanukových formičiek a dajte do mrazničky minimálne na tri hodiny.

Tip: Nemáte nanukovú formu a drevené paličky na nanuk? Vložte zmes do malého papierového alebo plastového pohára, prikryte zvrchu alobalovou fóliou a prepichnite ju  špajľou, malou vidličkou alebo čajovou lyžičkou, aby ste vytvorili držiak.

Melónový sorbet

  • Vyrežte dužinu z polovice malého vodného melónu a zbavte ju jadierok.
  • Rozmixujte s nasekanými 15 lístkami stévie alebo podľa chuti so sirupom z agáve.
  • Ak použijete trstinový cukor, rozpustite ho v horúcej vode a dajte vychladnúť.
  • Primiešajte šálku nadrobno nakrájaného melónu, lyžičku citrónovej šťavy, ak treba, tak i trochu vody.
  • Presuňte do misky, pevne uzavrite a nechajte zamraziť.

Luxusná zmrzlina z manga

  • Mango olúpte, zbavte kôstky, nakrájajte na kúsky a rozmixujte so 100 ml kokosového mlieka a 3 lyžicami sirupu z agáve (variantom je trstinový cukor rozpustený v horúcej vode).
  • Pridajte polovicu struku vanilky, rozmixujte a prilejte polovicu téglika smotany na šľahanie a dôkladne premiešajte.
  • Prelejte do misky na mrazenie alebo foriem na nanuky a nechajte zamraziť. 
A nevzdávajte sa ani hrušiek a sladkých druhov jabĺk, také ovocie je potrebné ošúpať, zbaviť jadrovníka, nakrájať na kúsky a rozvariť v cukre s vodou.

Tip: K zmrzline z jabĺk alebo hrušiek stačí pridať štipku korenia, ktoré kalorickú hodnotu zvýši minimálne. Jablkám pristane škorica, hruškám perníková zmes. Skvele chutia i ovocné mixy – pridajte k jablkám a hruškám trochu zmrazených malín, borievok alebo černíc a uvidíte, čo to spraví s chuťou i farbou.

Super inšpirácie na domáce nanuky nájdete aj v našej fotogalérii!

Fotogaléria