Etikety na potravinách: Ako zavádzajú?

Etikety na potravinách: Ako zavádzajú?
3.7.2018 v kategórii Výživa, autor Jana Trundová, foto: istockphoto.com

Na Slovensku sa potravinárske aditíva označujú veľkým písmenom E a príslušným trojciferným číslom. Na etikete sú uvedené v zostupnom poradí podľa obsahu, teda čoho je najviac, musí byť prvé.

"E" je medzinárodný kód pre medzinárodný obchod, ktorý európska legislatíva využíva i na označovanie potravín určených pre spotrebiteľov, teda na konci reťazca.

Etikety na potravinách a ich záludnosť

Lepší život rovná sa zdravší. Prieskumy verejnej mienky v Čechách aj na Slovensku sa v posledných rokoch viac-menej zhodujú – pribúda ľudí, ktorí obsah sporných látok v potravinách sledujú a snažia sa ho minimálne znížiť v spotrebe svojej a najmä svojich detí či vnúčat.

Až 79 percent obyvateľov Česka s vyšším vzdelaním je dnes ochotných dať prednosť potravine drahšej a kvalitnej pred lacnou, pričom 95 percent spotrebiteľov pripúšťa, že sa v zložení potravín nevyzná, nech už z akýchkoľvek dôvodov, a väčšine to tiež vadí. Kvalita teda začína byť rozhodujúcim mechanizmom nákupu a je na prospech vitality spotrebiteľov.

Lenže čomu veriť, keď nie je zase až málo výrobcov, ktorí tvrdia, že ich produkty neobsahujú prídavné látky, z pohľadu spotrebiteľa však nie je jasné, či ide o vierohodnú informáciu a či bola potravina preskúšaná v nezávislom laboratóriu, nehovoriac o tom, že keď k tomu náhodou dôjde, vyjde najavo, že sa veci majú trochu inak?

A etikety na potravinách môžu skrývať ešte jednu záludnosť – hľadáte kódy éčok, nenájdete, radujete sa, bohužiaľ však zbytočne.

Miesto éčok s číselnými kódmi aditív niektorí výrobcovia radšej uvádzajú slovné názvy. Nie je to priame zavádzanie spotrebiteľov, len sa vyhýbajú označeniu so zlou povesťou.

Tu je potrebné pátrať po tom, do akej kategórie látka, ktorá nám veľa nehovorí, vlastne patrí.
Chvála internetu! Jednu istotu, že potravina neobsahuje umelé farbivá, sladidlá ani konzervanty, spotrebiteľ má. A to so značkou CEFF, certifikátom udeľovaným konkrétnym potravinám, preskúmaným Štátnym zdravotným ústavom v intenciách legislatívy Európskej únie.

Kupovať BIO – má to zmysel?
Prečítajte si tiež:

Kupovať BIO – má to zmysel?

Projekt vznikol bez podpory výrobcov, štátu či európskych dotácií, pretože nezávislosť má byť zárukou dôveryhodnosti pre spotrebiteľa. Syntetickú chémiu vo svojom jedálničku tiež obmedzíte s potravinami certifikovanými ako bio.

Naša rada:
O certifikáte CEFF (Certified E-Friendly Food) a potravinách bez problematických éčok získate informácie na internetových stránkach www.ceff.info.