Farbivá a konzervanty, emulgátory a stabilizátory... Kto sa v tom má vyznať?

Farbivá a konzervanty, emulgátory a stabilizátory... Kto sa v tom má vyznať?
7.10.2018 v kategórii Výživa, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Konzervanty sú pre výrobcov také lákavé. Okrem nich nás v stravovaní sprevádzajú emulgátory a stabilizátory..

Farbivá

Farbivá hrajú a budú hrať v potravinárstve jednu z hlavných rolí. Čo oku lahodí, na to sa chuťové bunky tešia. Ide o to, aké farbivá to sú. Takže buď úplne syntetické, prírodne identické, ktore cez zrod v chemickom priemysle majú zloženie prírodných, a konečne k organizmu vľúdne farbivá prírodné.

Najrizikovejšie farbivo je E 102, čiže tartrazín, u ktorého bola popísaná priama súvislosť s alergiami a ktoré môže vyvolať obyčajnú žihľavku, u disponovaných jedincov dokonca astmatický záchvat.

U nás sa touto syntetickou citrónovou žlťou farbí celý rad potravín, napríklad zmrzlina, jogurt, horčica, omáčky, sypké zmesi, nápoje.

Konzervanty

Spotreba konzervantov v potravinárskom priemysle stúpa. Hoci chránia zdravie pred rozkladajúcimi sa mikroorganizmami, na zoznam riskantných látok si pripíšte benzoany a parabény.

Začínajú kódom E 210, čiže kyselinou benzoovou v jej syntetickej podobe a končia kódom E 219, nazývaným metylparabén sodná soľ, ktorý sa u nás smie používať obmedzene a v niektorých krajinách má vstup do potravín zakázaný.

Antioxidanty

Nemýľme sa, ani antioxidanty nemajú vždy svätožiaru. Existujú antioxidanty žiaduce, tj. kyselina L - askorbová alebo vitamín C alebo lecitín.

Avšak napríklad galáty ako E 310 alebo E 311, vyskytujúce sa najčastejšie v tukoch, zmesiach na prípravu dezertov, dehydrovaných polievkach, majonéze či žuvačkách, môžu dráždiť kožu a sliznicu úst, prípadne žalúdka.

Emulgátory a stabilizátory

V obmedzenom množstve dokonca preniká do pudingov a dezertov určených deťom!

Často sú v symbióze, emulgátory sú pritom tie, na ktoré by si citliví jedinci mali dať pozor. Objavíte ich v margarínoch a v nadýchanom pečive, sladkých penách a krémoch.

Algináty, ako je E 400, čiže kyselina algínová, môžu vo väčšom množstve vyvolať nepríjemnú kožnú reakciu. Pritom práve E 400 patrí medzi mimoriadnych obľúbencov potravinárskeho priemyslu, pretože slúži ako emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo aj želírujúca látka v jednom. V obmedzenom množstve dokonca preniká do pudingov a dezertov určených deťom.