FIT cukráreň: Chuťovky do práce aj na piknik

"Niečo malé pod zub", koľkokrát na to pomyslíme, keď sa nám parí z hlavy v práci, alebo len tak nám príde chuť na sladké. Máme pre Vás tipy od našej čitateľky. Skúste.
Musli tyčinky sú ideálne napríklad na dlhé túry ako zdroj kvalitnej energie a bábovka dobre padne napríklad ako dezert na pikniku.
Používajte „správne cukry“! Oslaďte si život týmito sladidlami
DOMÁCE MUSLI TYČINKY
Suroviny:
- 300 g jemných ovsených vločiek
- 50 g orechov podľa vlastnej chuti (môžete použiť iba jeden druh alebo mix orechov)
- 50 g semiačok (tekvicové, slnečnicové)
- 150 g sušeného ovocia, napr. marhule, hrozienka, brusnice
- 1 jablko
- 1 banán
- 30 g kokosového oleja
- 60 g arašidového masla
- 30 g javorového sirupu alebo medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
Postup:
1. Vločky a semiačka zmiešajte v miske, pridajte aj škoricu, zázvor.
2. Orechy a sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k vločkám.
3. V druhej nádobe roztlačte banán a pridajte nahrubo nastrúhané jablko (aj so šupkou). Potom pridajte tekutý kokosový olej, arašidové maslo, vanilkový extrakt a med či javorový sirup.
4. Zmes pridajte k vločkám a poriadne zmiešajte tak, aby sa všetko prepojilo.
5. Plech si vysteľte papierom a zmes rovnomerne zarovnajte na celú veľkosť plechu.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C cca 35 minút.
7. Po upečení nechajte hmotu vychladnúť a nakrájajte ju na tyčinky.
8. Tyčinky vydržia v uzavretej nádobe v chladničke 3 – 4 dni, prípadne ich môžete zamraziť.
Úžasná hrnčeková bábovka
Suroviny:
- 2 hrnčeky celozrnnej múky
- ¾ hrnčeka trstinového cukru
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka roztopeného kokosového oleja
- 2 vajcia
- 2 PL kvalitného kakaa
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- maslo a múku na vymastenie a vysypanie formy
Postup:
1. V miske zmiešajte múku, v ktorej ste rozmiešali kypriaci prášok, cukor, kokosový olej, mlieko, vajcia. Všetko spolu premiešajte a nechajte chvíľku postáť cca 3 minúty.
2. Formu na bábovku potrite maslom a vysypte múkou. Do formy nalejte polovicu cesta. Do druhej polovice cesta primiešajte kakao, poriadne premiešajte a kakaové cesto vlejte do formy.
3. Trúbu predhrejte na 160o C a pečte asi 45 - 60 minút. Nechajte vychladnúť a prípadne posypte práškovým cukrom.