Fit ľahké letné menu podľa Gigi varí
Všetci dobre vieme, že láska ide cez žalúdok - a to bez ohľadu na vek či ročné obdobie. Čo tak pripraviť svojej polovičke alebo celej rodine zdravé 4-chodové menu zo surovín, ktoré dostanete kúpiť čerstvé vo všetkých obchodoch, či fresh marketoch?
Stanka alias Gigi varí si pre vás opäť pripravila chutný inšpiratívny jedálníček na celý deň. Ak ste zástankyňou zdravého životného štýlu tak si určite prídete na svoje a nestrávite v kuchyni hodiny.
Appetizer / predkrm
Hrášková nátierka (6 osôb)
Čas prípravy: 10 minút
Suroviny:
• 400g čerstvého hrášku alebo balenie mrazeného hrášku (400g)
• 2 PL nízkotučného mäkkého tvarohu
• 1 hrsť medvedieho cesnaku (2 strúčky cesnaku)
• 1 vajíčko natvrdo
• Himalájska soľ a čierne korenie
Postup:
1. Vajíčko si uvaríme natvrdo.
2. Hrášok, tvaroh, medvedí cesnak alebo strúčky cesnaku si spolu rozmixujeme na hustý zelený krém.
3. Ku krému pridáme uvarené vajíčko nakrájané na drobné kúsky.
4. Všetko spolu zmiešame, dochutíme soľou a korením.
Tip od nás pre vás:
Nátierku podávajte s čerstvým viaczrnným chlebíkom.
Polievka
Hlivový krém (3-4 osoby)
Čas prípravy: 15 minút
Suroviny:
• 1 malá cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 balenie hlivy ustricovej (cca. 300g)
• ½ ČL tymiánu
• ½ balenia smotany na šľahanie
• Himalájska soľ a čierne korenie
Postup:
1. Cibuľku si nakrájame nadrobno. Spolu s roztlačenými strúčikmi cesnaku ju dáme do hrnca a opražíme do zlatista.
2. Na panvici si na kvapke oleja opražíme všetku hlivu ustricovú dohneda. Hlivu si nakrájame na menšie kúsky a dame do hrnca k opraženej cibuľke a cesnaku. Zalejeme cca. 1 l zeleninového vývaru. Varíme 10 minút. Následne rozmixujeme tyčovým mixeróm na hustý krém. Do krému pridáme polovicu balenia smotany na šľahanie. Dochutíme soľkou a korením.
Náš tip:
Ak ste vegáni, tak si namiesto smotany na šľahanie môžete pridať sojovú smotanu na varenie. Taktiež si môžete k polievke pripraviť aj krutóny z celozrnného chlebíka.
Hlavné jedlo
Ľahké bulgurito s mangom (2 porcie)
Čas prípravy: 15 minút
Suroviny:
• 1 hrnček bulguru (180g)
• 1 balenie tofu natural
• ½ červenej mäsitej papriky
• 1 jarná cibuľka
• 2 hrste rukoly
• ½ avokáda
• 2 hrste cíceru z konzervy
• ½ čerstvá chilli paprička
• ½ manga
• 3 reďkovky
• Himalájska soľ a čierne korenie
• ½ ČL sušeného cesnaku
Postup:
1. Bulgur si uvaríme v hrnci. (Bulgur varíme v pomere: 1:2)
2. Kým sa bulgur varí, na kvapke oleja si opražíme tofu nakrájané na tenké plátky z jednej aj druhej strany do zlatohneda. Posypeme ho zmesou korenia (sušený cesnak, himalájska soľ, čierne korenie)
3. Papriku, avokádo, mango, chilli papričku reďkovky a jarnú cibuľku si nakrájame na malé kúsky.
4. Do misky si dáme rukolu, bulgur, nakrájanú čerstvú zeleninu a mango. Pridáme tofu a cícer. Všetko spolu zmiešame, dochutíme a podávame na stôl.
Tip od nás pre vás:
Môžete podávať ako hlavné bezmäsité jedlo alebo aj ako prílohu k rybe alebo kuraciemu grilovanému mäsu.
Dezert
Marhuľový cheesecake bez múky (12 porcií)
Čas prípravy: 50 minút + 2 hodiny namočenie marhulí
Forma s priemerom 20 cm
Suroviny:
• 500g sušených marhulí
• 1 Tvaroh nízkotučný
• 1 Grécky jogurt (400g)
• 1 kyslá smotana
• 3 vajíčka
• 4-5 ks čerstvých marhulí
• 2 vanilkové cukry
• 3-4 PL javorového sirupu
• 1 ČL škorice
Postup:
1. Sušené marhule si namočíme do teplej vody na minimálne 2 hodiny. Keď budú marhule mäkké tak ich rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
2. Formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie. Rozmixovanú hmotu z marhuľ si dáme na papier a prstami ju roztlačíme po celom obvode formy.
3. Tvaroh, grécky jogurt a kyslú smotanu si zmiešame s javorovým sirupom a vanilkovým cukrom. Pridáme vajíčka a rozmixované čerstvé marhule. Ako poslednú pridáme škoricu podľa chute.
4. Hustý biely krém vylejeme do formy na pečenie a dáme piecť na 50 minút pri 170 °C
5. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a podávame spolu so šľahačkou