Gromovci v kuchyni: Proteínové žemle bez klasickej múky
Chcete vymeniť klasické biele pečivo za zdravšiu variantu? Skúste tieto chutné proteínové žemle. Pripravíme si 4 väčšie alebo 6 menších žemlí.
Suroviny:
- 1 a 1/4 pohára mandľovej múky
- 1 čl sódy bikarbóny
- 5 pl psyllium vlákniny
- 1 pl vínneho octu (dala som červené balsamico)
- 1 pohár vriacej vody
- 3 vaječné bielka
- 1 a 1/4 čl himalájskej soli
- sezamové semienka
- olivový olej
Postup:
Rúru vyhrejeme na 165 °C. V miske zmiešame suché suroviny. Prilejeme vriacu vodu zmiešanú s octom. Postupne vmiešame bielka. Miešame kým nemá cesto tvarovateľnú konzistenciu. Môžeme krátko premixovať aj elektrickým šľahačom s metličkami. Navlhčenými rukami vytvarujeme žemle a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo môžete použiť silikónovú formu na žemle. Povrch ešte potrieme bielkom a posypeme sezamom.
Pečieme cca 60-70 minút, podľa veľkosti žemle. Ja som mala väčšie žemle, tak som piekla vyše hodiny. Neskracujte veľmi čas pečenia. Aj keď sa môže zdať, že už sú žemle hotové, vnútri by mohli byť ešte surové. Po upečení necháme vychladnúť a používame namiesto klasického pečiva. Môžeme rozkrojiť a opiecť v hriankovači. Natierame podľa chuti.
TIP: Ak nemáte mandľovú múku, tak môžete mandle najemno pomlieť na kávovom mlynčeku. Ľahšie pôjdu pomlieť, ak ich predtým trochu na sucho opečiete na panvici.
Dobrú chuť!
Skvelé inšpirácie na ďalšie chutné recepty nájdete na Gromovci v kuchyni alebo sledujte Instagram.