HORČICA - zdravá ingrediencia?

Jana Trundová | 10. jún 2017
HORČICA - zdravá ingrediencia?

Horčica je vášnivá ingrediencia, ktorá pozdvihne aj najjednoduchšie receptúry k labužníckemu nebu, a navyše nám ešte upraví zažívanie, ak to s obžerstvom preženieme. Budete ju teraz potrebovať na pikniky, na grilovanie a, samozrejme, do zálievok k svojim krehkým listovým šalátom. Stačí ju našľahať s trochou kvalitného oleja a máte hotovo.

Zdravá ingrediencia

Horčica dokáže regenerovať preťažený zažívací systém a presýtený organizmus. Posilňuje predovšetkým dobrú funkciu čriev a žlčníka. Je bohatá na vitamín C, horčík a vápnik aj flavonoidy, preto zlepšuje zažívanie ťažkých jedál a doslova maže hriechy napáchané pri grilovaní a vyprážaní. Horčica je botanickou príbuznou čínskej kapusty, reďkoviek, žeruchy.

Jej obľuba spočíva v pikantnej chuti sprevádzanej príjemnou, ľahko dráždivou vôňou, ktorá dokáže vyvolať závislosť. Je zdravá, zvlášť v bio kvalite, kam nesmie syntetická chémia. Vzhľadom na pomerne časté prekračovanie stanovených limitov obsahu konzervantov a chemickému vylepšovaniu vzhľadu na úkor kvality, ide o významné kvalitatívne hľadisko.

Ale tu pozor, aj konvenčný výrobca dokáže dodávať prvotriednu kvalitu bez hromady nežiaducej chémie, stačí, keď mieša ostré druhy vyrábané z horčice čiernej, ktorej semená účinne brzdia množenie mikróbov.

Vedeli ste, že...
semená horčice bielej ľudstvo využíva v kuchyni už štyri tisícky rokov a že pochádzajú z oblasti Stredomoria? Poznali ich starí Gréci, Rimania i Egypťania, a keď sa na začiatku stredoveku dostala ďalej na ázijský kontinent, začala byť taká populárna, že sa objavila aj v indickom právnom kódexe. Jedno zrno v ňom vyjadrovalo najnižšiu hmotnosť.

Starajte sa o horčicu

Ako sa darí u vás doma horčici? Ani neviete? To nie ste sami, ako surovina v kuchyni je nenápadná, odkladá sa preto hocikde a maximálne si všimnete, keď na nej chýba viečko. Pritom je veľmi citlivá na teploty.

Neprospievajú jej teploty nad 20 stupňov Celzia, preto ju nevystavujte dlhému pobytu na slnku. Cez deň ju dajte na stôl len k jedlu a zase uschovajte v chladnejšej tmavej špajzi alebo v chladničke, večer už ju pokojne nechajte voľne k dispozícii s ďalšími pikantnými omáčkami a olivovým olejom a uschovajte až vo finále hodovania.

Ak na ňu v horúcom dni zabudnete, stratí značnú časť oceňovaných kulinárskych vlastností, najmä ostrosť a vôňu, začne sa rozkladať a žltnúť. Najdlhšie vydrží neotvorená. Keď ju raz otvoríte, nenechajte sa uchlácholiť dátumom spotreby a využite ju čo najskôr. Po každom použití ju dobre uzavrite.

TIP: Kvôli obsahu cukru sa horčica ľahko pripaľuje a vysoká teplota navyše významne znižuje jej kvalitu. Preto sa v teplej kuchyni pridáva až ku koncu varenia.

Do varenia, mimochodom, patrí horčica prášková, pochádzajúca z anglickej produkcie, prezývaná „hot dog horčica". Je to koncentrát, takže je veľmi silná a, navyše, bráni rýchlemu karamelizovaniu, teda aj pripaľovaniu pokrmu.

Ktorá horčica vám chutí najviac?

Plnotučná

Najobľúbenejšia horčica vyrábaná z bieleho druhu semien je jemne mletá s približne 5 % cukru. Má hladkú krémovitú konzistenciu a vcelku striedmu chuť.

Pozor, za krásnymi sýtymi okrovými odtieňmi stoja farbivá, preto v prípade svetlých odtieňov s až našedlým tónom sa netreba zľaknúť. Neznamená to nič iné, než to, že výrobca nepoužil zbytočné chemické pomôcky, čo väčšinou potvrdzuje bio certifikát.

Kremžská

Chuťovo je výraznejšie ako plnotučná. Má podiel ostrej čiernej horčice, páľavu vyrovnáva cukor, ktorého má vo väčšine prípadov minimálne 16 %. Ak sledujete glykemický index, zaujímajte sa o výrobky s nižším obsahom sacharidov a bez konzervantov.

Dijónska

Krémovitá, jemnej štruktúry, je však kyslejšej chuti a ostrá. Vyrába sa z hnedých a čiernych semien s prídavkom vínneho octu alebo vína.

Nepresiahne dve percentá šupiek a musí obsahovať aspoň 28 % suchého koncentrátu. Rozdiely v chuti sú rôzne v závislosti od výrobcu. Pri varení sa hodí predovšetkým do omáčok.

Francúzska hrubozrnná

Kulinárska legenda s celým radom pikantných podôb. Vynikajúce sú napríklad varianty so šupkami a medom k syrom, so zeleným korením je ideálna ku grilovaným mäsám, s estragónom k rybám, do zálievok a omáčok, luxusom pre chuťové bunky je variant s prídavkom šampanského.

Americká

Vyrobená z jemne mletých bielych semien dochutených octom s cukrom a korením, v prvom rade kurkumou, ktorá jej dodá trochu pikantnú chuť a vďaka ktorej má svoju typickú žltú farbu. Za tým, že je pikantná, stoja nielen prídavky tmavých druhov, ale najčastejšie chren.

Bavorská

Hrubozrnná sladkastá horčica, ktorá mimoriadne ladí s údeninami a údeným mäsom. V starobavorských verziách býva výdatne obohatená chrenom a borievkou.

Vikingská

Hrubá textúra, chuť poznamenáva zázvor, éterické oleje, med a navyše ešte medovina. Výborná k mäsu, do zálievok aj na obložený chlieb. Ak si potrpíte na čerstvý ražný krajec chleba, stačí potrieť a jesť!

Mohlo by vás zaujímať: Brzdia degeneráciu, zlepšujú sex! O čom bude reč?