Horúce nápoje 6x inak: Zohrejte svoje telo zvnútra

Lucia Gáborová | 17. október 2023
Horúce nápoje 6x inak: Zohrejte svoje telo zvnútra

V tomto čase máme chuť na praskajúci oheň v kozube, huňatý sveter, teplú deku, dobrú knihu a voňavý horúci nápoj.

Jednoducho, uprostred treskúcej zimy, ktorej začiatok je už na dohľad, sa potrebujeme zahriať. A práve horúci nápoj je skvelý spôsob, ako to urobiť. Zamiešajme doňho niečo voňavé, kvapku niečoho sladkého a lahodného, zatvorme oči a nechajme sa unášať do zimnej rozprávky. Vo vnútri, v teplučku nám už vôbec nebude vadiť, ak vonku vládne Snehová kráľovná. 

Jednoducho Chai (4 porcie)

Aj obyčajné pitie čaju môžete premeniť na oslavu života. Vytvorte si svoj vlastný rituál, a to tak, že každý deň v určitej hodine si pripravíte svoj zlatý mok, vypnete telefón, sadnete si a len tak v tichu budete... čokoľvek, čo práve potrebujete: meditovať, dýchať, pozerať sa do diaľky, premýšľať alebo počúvať svoju obľúbenú relaxačnú hudbu.

Základ tohto horúceho nápoja tvorí vopred pripravený koncentrát, ktorý vám celý čajový rituál poriadne uľahčí. Dúfame, že vám bude chutiť minimálne tak ako nám. Na jeho prípravu budete potrebovať: 

  • 12 strukov kardamónu, jemne rozdrvených
  • 8 ks celého čierneho korenia
  • 8 celých klinčekov
  • kúsok čerstvého zázvoru,  postrúhaného
  • 4 hrnčeky vody
  • 4 tyčinky škorice
  • 3 ks nového korenia (voliteľné)
  • 2 PL hnedého cukru
  • 2 hviezdičky anízu
  • 1 vanilkový struk, rozkrojený
  • 1/8 ČL strúhaného muškátového orieška
  • 4 vrecúška čierneho čaju

Postup

1. Všetky ingrediencie okrem čajových vrecúšok priveďte v hrnci do varu na stredne vysokej teplote. Následne teplotu znížte, prikryte a pomaly varte ešte 15 minút. Pridajte čajové vrecúška a nechajte ešte 5 minút lúhovať. Zmes prelejte cez sitko a tekutinu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Ak si chcete na chai pochutnať, zmiešajte koncentrát a horúcu vodu v pomere 1:1, prilejte teplé mlieko a vychutnajte si svoj každodenný rituál na snívanie a na zahriatie. V sklenenej fľaši umiestnenej v chladničke vám koncentrát vydrží minimálne týždeň. 

 

 

Horúca čokoláda ako z Paríža (4 porcie)

Asi sa nenájde na svete človek, ktorý by odmietol túto krémovú, do neba volajúcu sladkú dobrotu posypanú cukrovými hviezdičkami. Vôbec by nám nevadilo tráviť so šálkou horúcej čokolády pokojne aj každý večer...

  • 4 hrnčeky mlieka (živočíšneho alebo rastlinného)
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 PL trstinového cukru
  • 200 g nasekanej horkej čokolády
  • ¼ ČL vanilkového extraktu

Postup

1. Do rajnice dajte mlieko, kakaový prášok a cukor. Zohrievajte za stáleho miešania na stredne nízkej teplote, až kým je mlieko teplé, avšak nie do bodu varu. 

2. Pridajte nalámanú čokoládu a opäť miešajte až do úplného roztopenia. Zamiešajte vanilkový extrakt a ihneď podávajte. 

3. Navrch môžete navrstviť kopček šľahačky a ozdobiť čokoládovými hoblinkami alebo cukrovými ozdobami. 

 

 

Jablkový cider (4 porcie)

Zima sa môže premeniť na jednu veľkú oslavu toho, že po jej skončení príde opäť viac slnka a tepla. Kým sa tak stane, spríjemnite si dni a tmavé večery týmto sladkým nápojom voňajúcim škoricou. Na jeho prípravu budete potrebovať: 

  • 3 tyčinky škorice
  • 2 - 3 ks celého čierneho korenia
  • 1/2 ČL celých klinčekov
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
  • 4 šálky nesladenej jablkovej šťavy
  • 1/2 lyžice pomarančovej kôry z chemicky neošetreného pomaranča
  • javorový sirup (ak máte radi viac sladké)

Postup

1. Zmiešajte korenie v hrnci a varte na stredne vysokej teplote, kým sa vôňa nerozvinie (asi 4 - 5 minút za častého miešania).

2. Pridajte muškátový oriešok a miešajte, aby sa chute prepojili. Pridajte jablkovú šťavu a pomarančovú kôru. Priveďte do varu.

3. Znížte teplotu a nechajte pomaličky variť približne 15 - 20 minút v závislosti od toho, aký silný cider máte radi.

4. Šťavu preceďte cez jemné sitko do hrnčeka. Nechajte mierne vychladiť a vychutnajte si ju v dobrej spoločnosti alebo pri pútavej knihe. 

Matcha Latte (1 porcia)

Má špecifickú chuť, ktorú buď budete milovať, alebo nenávidieť. Iná cesta neexistuje. Prídete na to však jedine tak, že tento zelený nápoj aspoň raz vyskúšate. Okrem bohatej dávky antioxidantov získate ešte aj poriadnu dávku energie. Dajte nám vedieť, ako vám chutil. 

  • 0,5 - 1 ČL matcha prášku
  • ¼ hrnčeka prevarenej vody
  • ¼ hrnčeka zohriateho kokosového mlieka
  • javorový sirup, med alebo stévia

Postup

1. Matcha prášok preosejte, aby bol bez hrudiek a nasypte ho do hrnčeka.

2. Pridajte prevarenú vodu a rýchlo ručným mini šľahačom miešajte, aby sa vytvorila pena – približne 30 sekúnd.

3. Pridajte zahriate kokosové mlieko, sladidlo a ešte miešajte. Až dosiahnete želaný stupeň peny, môžete si rovno pochutnať. 

Horúca limonáda (4 porcie)

Vďaka tomuto nápoju získate nielen vysokú dávku vitamínu C, čo sa v chrípkovom období určite hodí, ale aj lahodný nápoj ideálny na ranné či dopoludňajšie pitie. 

  • 0,5 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 4 polievkové lyžice javorového sirupu alebo medu
  • 1 hrnček (250 ml) čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 2 - 3 ks badiánu (môžete vynechať alebo nahradiť klinčekmi)
  • 3 tyčinky škorice
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky (500 ml) vody alebo viac

Postup

1. Vytlačte si citróny a šťavu z nich zmiešajte s vodou. Pridajte badián, škoricu a zázvor. Len zahrejte (nevarte) a nechajte 10 minút postáť, aby sa chuť citróna spojila s chuťou korenia. Preceďte. 

2. Pridajte vylisovanú pomarančovú šťavu, vanilkový extrakt a približne 500 ml vody. Opäť nakrátko zohrejte a oslaďte vami zvoleným sladidlom. 

3. Do tejto limonády môžete použiť aj zopár lístkov čerstvej mäty. 

Kurkumové latte (2 porcie)

Ak uprostred studenej zimy zatúžite po pocite exotiky, siahnite po tomto nápoji. Kurkuma má neobyčajne silné protizápalové vlastnosti a ešte vás aj príjemne zahreje. Budete potrebovať:

  • 500 ml mandľového mlieka
  • 1,5 hrnčeka silného espressa
  • 4 PL medu
  • 2 ČL kurkumy
  • 0,5 ČL škorice
  • 0,5 ČL postrúhaného čerstvého koreňa zázvoru
  • štipku kajenského korenia (voliteľné)

Postup

1. Najskôr si v hrnčeku zohrejte mlieko. 

2. Pridajte doňho čerstvo pripravené espresso.

3. Následne primiešajte med, zázvor a všetky koreniny. Môžete použiť aj mini ručný mixér pre extra napenenú kozistenciu. 

4. Poprášte škoricou a ihneď podávajte.