Jablko – ovocie z Rajskej záhrady

Lucia Gáborová | 7. apríl 2021
Jablko – ovocie z Rajskej záhrady

Dnes patria jablká medzi najobľúbenejšie ovocie vôbec. Nie je však jablko ako jablko. Poznáme obrovské množstvo odrôd, z ktorých mnohé sú už zabudnuté. Dnešná pomológia identifikuje až okolo osemtisíc odrôd jabĺk.

Nutričná hodnota 

Jablká majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, draslíka a rôznych antioxidantov. Pre svoju nízku kalorickú hodnotu a skvelú chuť patria medzi najčastejšie konzumované ovocie vôbec. Ich pravidelná konzumácia má rozmanité priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pomáhajú napríklad znížiť riziko výskytu rakoviny, obezity, srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky. 

Stredne veľké jablko o veľkosti cca 100 g obsahuje: 
  • 50 kalórií
  • 2,5 g vlákniny
  • 85% vody
  • 0,3 g bielkovín
  • 13,5 g uhľohydrátov
  • 10,5 g cukru (fruktózy)
  • 0,2 g tuku


Odrody jabĺk

Red Delicious
  • najrozšírenejšia odroda
  • červenej farby
  • pripomína tvar srdca
  • chrumkavé a stredne sladké
  • vhodné na samostatné jedenie a do šalátov
Gala
  • červené so žlto-oranžovými pásikmi
  • chrumkavé a veľmi sladké
  • výrazná aróma
  • veľmi populárne
  • vhodné na samostatné jedenie, do šalátov, koláčov a dezertov
Granny Smith
  • zelenej farby
  • okrúhly tvar
  • chrumkavé a mierne kyslasté
  • ideálne do koláčov aj na samostatné jedenie, prípravu muštov
Golden Delicious
  • žltej farby
  • sladké a mäkké
  • mierne podlhovastý tvar
  • univerzálne využitie
Jonagold
  • červené s oranžovo-žltými pásikmi
  • veľké až veľmi veľké
  • sladké
  • určené na zimné uskladnenie
  • univerzálne využitie


Napriek vysokému obsahu cukru majú nízky glykemický index. Glykemický index vypovedá o tom, ako rýchlo nám stúpne a klesne hladina cukru v krvi po jedle. 

Laboratórna štúdia z roku 2019 dospela k záveru, že jeden z antioxidantov, prítomný v jablkách, kvercetín, má neuroprotektívny účinok a je teda účinným bojovníkom proti stareckej demencii a Alzheimerovej chorobe. 

Štúdia z roku 2013 zistila, že konzumácia surových jabĺk znížila hladiny cholesterolu u zdravých ľudí. Pitie jablkovej šťavy už však rovnaký účinok nemalo. 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú jablká vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich zažívacími ťažkosťami. Poskytujú totiž tráviacemu traktu pre telo priaznivé baktérie. Jablká sú všeobecne veľmi dobre stráviteľné. Môžu však predstavovať problém pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva. 

Komentáre