Jablko – ovocie z Rajskej záhrady
Dnes patria jablká medzi najobľúbenejšie ovocie vôbec. Nie je však jablko ako jablko. Poznáme obrovské množstvo odrôd, z ktorých mnohé sú už zabudnuté. Dnešná pomológia identifikuje až okolo osemtisíc odrôd jabĺk.
Nutričná hodnota
Jablká majú vysoký obsah vlákniny, vitamínu C, draslíka a rôznych antioxidantov. Pre svoju nízku kalorickú hodnotu a skvelú chuť patria medzi najčastejšie konzumované ovocie vôbec. Ich pravidelná konzumácia má rozmanité priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pomáhajú napríklad znížiť riziko výskytu rakoviny, obezity, srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky.
- 50 kalórií
- 2,5 g vlákniny
- 85% vody
- 0,3 g bielkovín
- 13,5 g uhľohydrátov
- 10,5 g cukru (fruktózy)
- 0,2 g tuku
Odrody jabĺk
- najrozšírenejšia odroda
- červenej farby
- pripomína tvar srdca
- chrumkavé a stredne sladké
- vhodné na samostatné jedenie a do šalátov
- červené so žlto-oranžovými pásikmi
- chrumkavé a veľmi sladké
- výrazná aróma
- veľmi populárne
- vhodné na samostatné jedenie, do šalátov, koláčov a dezertov
- zelenej farby
- okrúhly tvar
- chrumkavé a mierne kyslasté
- ideálne do koláčov aj na samostatné jedenie, prípravu muštov
- žltej farby
- sladké a mäkké
- mierne podlhovastý tvar
- univerzálne využitie
- červené s oranžovo-žltými pásikmi
- veľké až veľmi veľké
- sladké
- určené na zimné uskladnenie
- univerzálne využitie
Napriek vysokému obsahu cukru majú nízky glykemický index. Glykemický index vypovedá o tom, ako rýchlo nám stúpne a klesne hladina cukru v krvi po jedle.
Laboratórna štúdia z roku 2019 dospela k záveru, že jeden z antioxidantov, prítomný v jablkách, kvercetín, má neuroprotektívny účinok a je teda účinným bojovníkom proti stareckej demencii a Alzheimerovej chorobe.
Štúdia z roku 2013 zistila, že konzumácia surových jabĺk znížila hladiny cholesterolu u zdravých ľudí. Pitie jablkovej šťavy už však rovnaký účinok nemalo.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú jablká vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich zažívacími ťažkosťami. Poskytujú totiž tráviacemu traktu pre telo priaznivé baktérie. Jablká sú všeobecne veľmi dobre stráviteľné. Môžu však predstavovať problém pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva.