JABLKO: Vitamíny, ktoré zasýtia

Redakcia | 14. september 2021
Jablko

Aké sú výhody konzumovania jabĺk a prečo by rozhodne mali byť súčasťou vášho jedálnička?

Stredne veľké jablko zodpovedá 1,5 šálke ovocia. Pri príjme 2 000 kalórií denne sa odporúča konzumovať 2 šálky ovocia / deň.

Jedno stredne veľké jablko obsahuje:

  • 95 kalórií
  • 25 g sacharidov
  • 4 g vlákniny
  • 14 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C
  • 6 % dennej odporúčanej dávky draslíka
  • 5 % dennej odporúčanej dávky vitamínu K

Rovnaká porcia jablka obsahuje 2 – 4 % dennej odporúčanej dávky mangánu, medi, vitamínov A, E, B1, B2 a B6.

Jablká sú tiež bohatým zdrojom polyfenolov.  Majú vysoký obsah vlákniny a vody, vďaka ktorým zaručia pocit sýtosti.

Jablko zasýti

V jednej štúdii sa ľudia, ktorí jedli plátky jabĺk pred jedlom cítili sýtejší ako tí, ktorí konzumovali jablkovú šťavu alebo iné výrobky z jabĺk. V tej istej štúdii tí, ktorí jedli plátky jabĺk, skonzumovali nakoniec o 200 kalórií menej ako tí, ktorí tak neurobili.

Vedci sa domnievajú, že jablká zasýtia, pretože sú menej energeticky bohaté, napriek tomu dodávajú telu vlákninu a objem.

Podľa istej štúdie na obéznych myšiach, tie, ktoré dostali doplnok mletých jabĺk a koncentrátu jablčnej šťavy, stratili viac hmotnosti a mali nižšie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, triglyceridov a celkového cholesterolu ako skupina myší, ktoré jablká nedostávali.

Jablká obsahujú pektín, druh vlákniny, ktorá pôsobí ako prebiotikum. To znamená, že živí dobré baktérie vo vašom čreve.  Nové výskumy naznačujú, že jablká majú ochranné účinky proti obezite, cukrovke 2. typu a srdcovým chorobám. Konzumácia jabĺk je spojená s nižším rizikom mnohých závažných chorôb, vrátane rakoviny.  

Pre čo najväčší úžitok sa odporúča jesť celé ovocie, vrátane šupky.

FIT TIP: Horúci jablkový nápoj

Suroviny:

  • 3 dcl vody
  • 3 ružičky badiánu
  • 1 dcl jablkového džúsu v bio kvalite
  • 1 citrón a mandarínka v bio kvalite
  • 1 PL medu

Postup:

Vodu so škoricou a 3 kúskami badyánu necháme zovrieť. Potom prilejeme džús a zohrejeme do bodu varu. Pridáme med a šťavu z citróna. Ozdobíme kolieskom očisteného citróna a mandarínky a podávame. Dobrú chuť!