JAVOROVÝ SIRUP alebo sladenie ZA MENEJ kalórií
Tak ako ku Slovensku neodmysliteľne patrí bryndza, tak ku Kanade javorový sirup. Je to prírodné sladidlo, ktoré sa získava prevažne zo živice javora cukrového. A ako sladidlo obsahuje, samozrejme, sacharidy, no nie je to len sladká hustá tekutina. Ukrýva v sebe oveľa viac. Možno preto sa tak rýchlo rozšíril zo Severnej Ameriky do celého sveta.
Javorový sirup je jedným z tradičných severoamerických výrobkov. Dlhé obdobie už pred objavením Ameriky miestne indiánske kmene spracovávali miazgu javorov, ktorú získavali ich narezávaním. Od nich sa to neskôr naučili európski kolonisti. Údajne už Jacques Cartier popíjal javorovú šťavu počas svojich kanadských ciest. K získavaniu zlatistej šťavy Európania začali otvory vŕtať nebožiecom. Počas 17. a 18. storočia pre európskych osadníkov predstavoval javorový sirup hlavne dostupný zdroj koncentrovaného cukru, lebo trstinový cukor bolo nutné dovážať z Karibiku.
Tipy NA SPESTRENIE JEDÁLNEHO LÍSTKA počas zimných dní
Približne v čase Americkej občianskej vojny už začal byť hlavným sladidlom v Spojených štátoch amerických trstinový cukor. No počas samotnej vojny sa javorový sirup opäť stáva hlavným sladidlom severu. V tom istom čase sa zdokonalila technika tepelnej úpravy. Miesto kotlov sa začali používať plytké panvice, z ktorých sa voda odparovala rýchlejšie. Neskôr sa pre čiastočné odstránenie vody začala používať reverzná osmóza. Dodnes je hlavným výrobcom javorového cukru Kanada. V Spojených štátoch amerických sa najviac javorového sirupu vyrobí vo Vermonte, nasleduje New York a Maine. Mimo Severnej Ameriky sa menšie množstvo javorového sirupu vyrába v Južnej Kórei a Japonsku.
NUTRIČNÉ ZLOŽENIE
Minerály: železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík.
Vitamíny: B1, B2, B3 Iné: vanilin, propionaldehyd, aminokyseliny, organické kyseliny.
POROVNANIE U NÁS POUŽÍVANÝCH SLADIDIEL S JAVOROVÝM SIRUPOM:
Hlavnými zložkami javorového sirupu sú voda a sacharóza. V menších množstvách sú prítomné aj ďalšie cukry, napríklad fruktóza a glukóza. Hlavne ku koncu zberu. Ďalej obsahuje niektoré organické kyseliny, najmä kyselinu jablčnú, vďaka ktorým je sirup mierne kyslý. Je mimoriadne bohatý na minerálne látky, najmä vápnik a draslík. Vápnik prispieva k pevnosti kostí a preventívne pôsobí proti osteoporóze. Predovšetkým však normalizuje činnosť svalovej a nervovej sústavy, reguluje srdcové sťahy, umožňuje zrážanie krvi, podporuje spánok a prospieva zdraviu pokožky. Draslík spoločne so sodíkom tvorí rovnovážny systém, ktorý riadi hospodárenie s vodou v tkanivách a tak prispieva k dobrej funkcii obličiek.
Samotný draslík ďalej podporuje vylučovanie inzulínu, zúčastňuje sa mechanizmu nervových prenosov a svalových sťahov, ovplyvňuje vylučovanie odpadových látok z tela a prísun kyslíka do mozgu, duševnú čulosť, znižuje krvný tlak a povzbudzuje trávenie. Pre naše kosti je veľmi dôležitá kombinácia minerálov: vápnik, fosfor a draslík. Tie sa nachádzajú práve v javorovom sirupe. Spomínané magnézium nájdeme tiež v krvi, kde aktivuje viac ako 300 enzýmov podporujúcich celý rad biochemických procesov. Tiež udržiava pevné kosti a zubnú sklovinu, upokojuje nervovú sústavu, reguluje srdcový rytmus a funkciu štítnej žľazy, zlepšuje trávenie a funkciu prostaty. Z vitamínov je dôležité spomenúť hlavne vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné hlavne pri metabolizme tukov, cukrov a bielkovín v tele a udržiavajú homeostázu vnútorného prostredia.
Vedeli ste, že tento sirup sa môže pokojne zamraziť a po rozmrazení má rovnakú kvalitu?
Výroba javorového sirupu s typickou sladkou zemitou až orieškovou chuťou je drahá. Na získanie jedného litra javorového sirupu je potrebných 40 litrov javorovej šťavy. Preto sa v obchodoch často objavujú lacné imitácie javorového sirupu, ktoré však s kvalitným javorovým sirupom nemajú nič spoločné. Vyrába sa v troch variantoch: A, B alebo C, pričom C je najtmavší sirup a má aj najintenzívnejšiu chuť.
JAVOROVÝ SIRUP V KUCHYNI
- Zmiešame ho s dijonsku horčicou a takto jednoducho máme zálievku na šalát.
- Ovocie na gril pripravíme tak, že si ho nakrájame na plátky, potrieme javorovým sirupom a položíme na rošt. Skvelé sú marhule, broskyne, ananás...
- Na prípravu glazúry na pečené bravčové mäso. Javorový sirup zmiešajte s koňakom, soľou, s mletým bielym korením a drvenou rascou.
- Pokvapkáme ním plátky upečenej maslovej tekvice.
- Pridáme sirup do tekvicovej kaše spolu s nastrúhaným muškátovým orieškom.
- Ako netradičnejšiu marinádu na lososa. Sirup zmiešajte so sójovou omáčkou a s mletým čiernym korením.
- Rýchle raňajky: biely jogurt + javorový sirup + vlašské orechy.
- Mrazená pochúťka: jogurtová zmrzlina + javorový sirup + mandle.