Je vláknina skutočne prevenciou pred rakovinou hrubého čreva? Takto to vidí veda

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 8. december 2017
Je vláknina skutočne prevenciou pred rakovinou hrubého čreva? Takto to vidí veda

Vláknina sa stále odporúča ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka a mnohé štúdie síce preukázali ochranný účinok vlákniny voči týmto ochoreniam, avšak údajne za to môžu iné faktory. Ako to teda je?

Poznáte príbeh vlákninovej hypotézy?

A čo tuk...

Nie každému sa páčila „vlákninová hypotéza“, pretože v tej dobe už nejaký ten rok prevládal názor, že tuky a cholesterol sú hlavní vinníci chronických ochorení a tuk bol už vtedy spájaný s rakovinou hrubého čreva a prsníka. Nakoniec teda urobili kompromis.

Tuk bol vinník a vláknina mohla ochrániť. Ideálnou stravou, ktorá by minimalizovala riziko srdcovo-cievnych ochorení, sa stala nízkotučná strava s minimom nasýtených tukov, mäsa, mliečnych výrobkov, a s množstvom vlákniny, zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Lenže táto definícia „zdravej stravy“ bola založená skôr na viere a intuícii, než na vedeckých poznatkoch.

Takto znie príbeh vlákniny, ktorej údajná prospešnosť dodnes rezonuje v ušiach mnohých spotrebiteľov. Celý príbeh vlákninovej hypotézy si môžete prečítať v knihe „Good Calories, Bad Calories“ od Gary Taubesa, z ktorej som čerpal informácie aj do tohto článku.


Zdroj foto: istockphoto.com

Čo hovorí veda po skoro 30-tich rokoch?

Podľa veľkého množstva vedeckých štúdií vláknina nemá nijaký ochranný účinok pred rakovinou hrubého čreva a konečníka, a ani pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Existujú síce štúdie, ktoré preukázali ochranný účinok vlákniny voči týmto ochoreniam, ale pravdepodobne zaň mohli iné faktory, a nie vláknina, ako mnohí vedci naznačujú.

Aj napriek týmto skutočnostiam sa vláknina stále odporúča ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka, čo určite nie je na škodu, pretože vláknina sama osebe určite nie je škodlivá pre zdravie, teda aspoň nie rozpustná vláknina. V každom prípade je však potrebné hľadať skutočného vinníka, ktorého pravdepodobne už dávnejšie objavil Peter Cleave.

Je teda vláknina skutočne prevenciou pred rakovinou hrubého čreva?

Tento vinník však nevyhovuje všeobecne uznanému súhlasu, že tuky a cholesterol sú problém. A čo teda s vlákninou? Tá je z princípu preventívnej medicíny stále považovaná za prospešnú a sám s tým súhlasím, najmä pokiaľ sa jedná o rozpustnú vlákninu.

Na druhej strane je potrebné uviesť, že oba druhy vlákniny sa prirodzene nachádzajú v mnohých rastlinných potravinách. Takže určite majú svoj význam a je veľmi zložité konzumovať jednu a vyhýbať sa druhej, ak budete konzumovať sacharidové potraviny. Z toho vyplýva, že konzumáciou „skutočných potravín“ z prírody dodržíte základné pravidlá prevencie.