Je vláknina skutočne prevenciou pred rakovinou hrubého čreva? Takto to vidí veda

Vláknina sa stále odporúča ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka a mnohé štúdie síce preukázali ochranný účinok vlákniny voči týmto ochoreniam, avšak údajne za to môžu iné faktory. Ako to teda je?
Poznáte príbeh vlákninovej hypotézy?
Príbeh vlákninovej hypotézy
A čo tuk...
Nie každému sa páčila „vlákninová hypotéza“, pretože v tej dobe už nejaký ten rok prevládal názor, že tuky a cholesterol sú hlavní vinníci chronických ochorení a tuk bol už vtedy spájaný s rakovinou hrubého čreva a prsníka. Nakoniec teda urobili kompromis.
Tuk bol vinník a vláknina mohla ochrániť. Ideálnou stravou, ktorá by minimalizovala riziko srdcovo-cievnych ochorení, sa stala nízkotučná strava s minimom nasýtených tukov, mäsa, mliečnych výrobkov, a s množstvom vlákniny, zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Lenže táto definícia „zdravej stravy“ bola založená skôr na viere a intuícii, než na vedeckých poznatkoch.
Takto znie príbeh vlákniny, ktorej údajná prospešnosť dodnes rezonuje v ušiach mnohých spotrebiteľov. Celý príbeh vlákninovej hypotézy si môžete prečítať v knihe „Good Calories, Bad Calories“ od Gary Taubesa, z ktorej som čerpal informácie aj do tohto článku.
Zdroj foto: istockphoto.com
Čo hovorí veda po skoro 30-tich rokoch?
Podľa veľkého množstva vedeckých štúdií vláknina nemá nijaký ochranný účinok pred rakovinou hrubého čreva a konečníka, a ani pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Existujú síce štúdie, ktoré preukázali ochranný účinok vlákniny voči týmto ochoreniam, ale pravdepodobne zaň mohli iné faktory, a nie vláknina, ako mnohí vedci naznačujú.
Aj napriek týmto skutočnostiam sa vláknina stále odporúča ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka, čo určite nie je na škodu, pretože vláknina sama osebe určite nie je škodlivá pre zdravie, teda aspoň nie rozpustná vláknina. V každom prípade je však potrebné hľadať skutočného vinníka, ktorého pravdepodobne už dávnejšie objavil Peter Cleave.
Usušte si jablká - zdravé maškrtenie plné vlákniny.
Je teda vláknina skutočne prevenciou pred rakovinou hrubého čreva?
Tento vinník však nevyhovuje všeobecne uznanému súhlasu, že tuky a cholesterol sú problém. A čo teda s vlákninou? Tá je z princípu preventívnej medicíny stále považovaná za prospešnú a sám s tým súhlasím, najmä pokiaľ sa jedná o rozpustnú vlákninu.
Na druhej strane je potrebné uviesť, že oba druhy vlákniny sa prirodzene nachádzajú v mnohých rastlinných potravinách. Takže určite majú svoj význam a je veľmi zložité konzumovať jednu a vyhýbať sa druhej, ak budete konzumovať sacharidové potraviny. Z toho vyplýva, že konzumáciou „skutočných potravín“ z prírody dodržíte základné pravidlá prevencie.