Jeme zdravo: BROSKYŇA

Plody môžu mať zelené, žlté, oranžovožlté až červené sfarbenie, pričom práve farba šupky naznačuje obsah karoténov. Broskyňa je typická svojím povrchom s jemnými chĺpkami, ktoré majú akúsi ochrannú funkciu, ale po umytí miznú. Najlepšiu chuť a arómu majú v posledné dni dozrievania.
Broskyňa obsahuje:
- vysoký podiel vody (až 80 %),
- vysoký obsah karoténov (hlavne v šupkách),
- ovocné kyseliny,
- vlákninu, bielkoviny, sacharidy,
- minerálne látky (draslík, vápnik, sodík, fosfor, magnézium, pektín, železo, zinok, horčík,) a vitamíny (A, C, B3, niacín),
- kyselinu listovú, aromatické látky.
Jeme zdravo: MARHUĽA
Zdravotné účinky broskyne:
- posilňujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie a vyprázdňovanie, sú prírodným preháňadlom
- prečisťujú krv
- detoxikujú
- majú močopudné účinky
- chránia a zlepšujú zrak
- pomáhajú pri astme
- pozitívne vplývajú na cievy a srdce
- vďaka niacínu pôsobia protistresovo
- pomáhajú pri nespavosti
- konzumácia broskýň je vhodná pri ochoreniach žlčníka a zažívacieho ústrojenstva, pri problémoch s obličkami, močovými kameňmi a pri anémii, pretože podporuje tvorbu červených krviniek
Viete o tom, že Číňania považujú broskyňu za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti? Je obľúbeným ovocím v gastronómii i v kozmetike.
Zber a využitie plodov broskýň
Plody sú zrelé vtedy, ak sú ľahko oddeliteľné od stopky. Po obratí vydržia len niekoľko dní, sú citlivé na dotyk a otlačenie, preto je lepšie neváhať s ich konzumáciou príliš dlho. Pre priamu konzumáciu sú vhodné hlavne skôr dozrievajúce odrody, ktoré sa ťažšie odlučujú od kôstky. Tie ľahšie oddeliteľné sú ideálne na spracovanie.
Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE
FIT TIP:
Ak vám vadí broskyňová šupka, k jej jednoduchému odstráneniu postačí, keď broskyňu prelejete vriacou vodou.
Medzi najčastejšie spracovanie broskýň patrí tradičné zaváranie, výroba štiav a džemov, či využívanie pri pečení. Môžete si však pripraviť aj osviežujúci a lahodný nápoj.
Broskyňový nápoj Bellini
Potrebujete: 300 g čerstvých broskýň a fľašu prosecca, prípadne cukor na dosladenie (cca 50 g)
Postup: Olúpané a odkôstkované broskyne rozmixujte na pyré. Nalejte do troch štvrtín pohára a zvyšok dolejte proseccom. Nápoj by sa mal podávať ľadovo vychladený s ozdobným plátkom broskyne.