Jeme zdravo: BROSKYŇA

Jeme zdravo: BROSKYŇA
5.7.2018 v kategórii Výživa, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Plody môžu mať zelené, žlté, oranžovožlté až červené sfarbenie, pričom práve farba šupky naznačuje obsah karoténov. Broskyňa je typická svojím povrchom s jemnými chĺpkami, ktoré majú akúsi ochrannú funkciu, ale po umytí miznú. Najlepšiu chuť a arómu majú v posledné dni dozrievania.

Broskyňa obsahuje:

  • vysoký podiel vody (až 80 %),
  • vysoký obsah karoténov (hlavne v šupkách),
  • ovocné kyseliny,
  • vlákninu, bielkoviny, sacharidy,
  • minerálne látky  (draslík, vápnik, sodík, fosfor, magnézium, pektín, železo, zinok, horčík,) a vitamíny (A, C, B3, niacín),
  • kyselinu listovú, aromatické látky.
Jeme zdravo: MARHUĽA
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: MARHUĽA

Zdravotné účinky broskyne:

  • posilňujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie a vyprázdňovanie, sú prírodným preháňadlom
  • prečisťujú krv
  • detoxikujú
  • majú močopudné účinky 
  • chránia a zlepšujú zrak
  • pomáhajú pri astme
  • pozitívne vplývajú na cievy a srdce
  • vďaka niacínu pôsobia protistresovo
  • pomáhajú pri nespavosti
  • konzumácia broskýň je vhodná pri ochoreniach žlčníka a zažívacieho ústrojenstva, pri problémoch s obličkami, močovými kameňmi a pri anémii, pretože podporuje tvorbu červených krviniek

Viete o tom, že Číňania považujú broskyňu za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti? Je obľúbeným ovocím v gastronómii i v kozmetike.

Zber a využitie plodov broskýň

Plody sú zrelé vtedy, ak sú ľahko oddeliteľné od stopky. Po obratí vydržia len niekoľko dní, sú citlivé na dotyk a otlačenie, preto je lepšie neváhať s ich konzumáciou príliš dlho. Pre priamu konzumáciu sú vhodné hlavne skôr dozrievajúce odrody, ktoré sa ťažšie odlučujú od kôstky. Tie ľahšie oddeliteľné  sú ideálne na spracovanie.

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: Ochutnajte MORUŠE

FIT TIP:

Ak vám vadí broskyňová šupka, k jej jednoduchému odstráneniu postačí, keď broskyňu  prelejete vriacou vodou.

Medzi najčastejšie spracovanie broskýň patrí tradičné zaváranie, výroba štiav a džemov, či využívanie pri pečení. Môžete si však pripraviť aj osviežujúci a lahodný nápoj.

Broskyňový nápoj Bellini

Potrebujete:  300 g čerstvých broskýň a fľašu prosecca, prípadne cukor na dosladenie (cca 50 g)

Postup: Olúpané a odkôstkované broskyne rozmixujte na pyré. Nalejte do troch štvrtín pohára a zvyšok dolejte proseccom. Nápoj by sa mal podávať ľadovo vychladený s ozdobným plátkom broskyne.

Jeme zdravo: EGREŠE
Prečítajte si tiež:

Jeme zdravo: EGREŠE

Fotogaléria