KARAMBOLA a MARAKUJA. Predstavujeme vám ďalšiu exotickú pochúťku

Redakcia | 26. september 2017
KARAMBOLA a MARAKUJA. Predstavujeme vám ďalšiu exotickú pochúťku

V obchodoch okolo neho prechádzame so značnou dávkou nedôvery. Ako ho konzumovať, skladovať, pripraviť, a ako vlastne chutí? Exotické ovocie sa síce stalo pevnou súčasťou sortimentu, ale akosi sa ešte nedostalo do našich kuchýň.

Karambola

Malajzijská hviezda je krehký žltý až zelenožltý plod, ktorý poteší sladko-kyslou osviežujúcou chuťou. Pri príprave stačí ovocie umyť, priečne nakrojiť a odstrániť nejedlé semienka. Výhodou je dlhšia trvanlivosť – v chladničke až 4 týždne.

Dávať si však treba pozor na fakt, že karambola sa k nám často priváža nezrelá a pokiaľ nie je celkom žltá, treba ju nechať pri izbovej teplote a pravidelne otáčať zo strany na stranu. Čerstvý plod sa výborne hodí na prípravu kompótov, čatní, dostupný je i chutný džem.

Výborne chutí i čerstvá, oživí cheesecake aj každý iný koláč. Netreba opomínať ani zdravotné účinky karamboly. Plody obsahujú množstvo minerálov, fosfor, horčík, vápnik, či draslík, ale aj vitamín C a B. Pravidelná konzumácia znižuje cholesterol, podporuje imunitu a správne fungovanie tráviaceho systému.

Čítajte tiež: PITAHAYA: ochutnajte dračí plod - sladkú, zdravú exotiku

Marakuja

Granadilla, passion fruit, mučenka – to všetko sú názvy pre liánovitý plod mučenka, ktorý k nám prichádzaz Austrálie, Kuby, Kolumbie, či Brazílie.

Množstvo minerálnych látok, vitamíny C, B, a dokonca i A z nej robia vysoko výživnú surovinu. Pre trávenie sa zíde aj vysoký podiel vlákniny a chudokrvní ľudia ocenia výskyt železa. Marakuja má sladko-kyslú chuť, ktorá je intenzívna a aromatická.

Po umytí sa plod rozreže a čerstvý vyjedá lyžičkou. Obľúbené je jeho využitie pri príprave dezertných omáčok, prelivov, kokteilov, či rôznych nápojov. Keď si chcete vybrať sladšiu verziu, dávajte pri kúpe pozor na dostatočnú zrelosť. Prezradí vám ju mierne zošúverená šupka.

Hladký a lesklý povrch naznačuje nezrelosť. Potom stačí nechať marakuju dozrieť pri izbovej teplote a následne skladovať v tmavom, chladnom priestore až jeden týždeň.

Mohlo by vás zaujímať: Je zelenina pre naše zdravie dôležitejšia ako ovocie?