Kedy je ryba čerstvá? Znaky, ktoré odzrkadľujú jej kvalitu.

Ak chceš človeka nasýtiť na jeden deň, daruj mu rybu. Ak ho chceš nasýtiť na celý život, nauč ho chytať ryby," to je už z biblických čias inšpiratívna pravda o pomoci blížnemu. My prozaicky dodávame: A naučme seba, aj svojich blížnych, loviť ryby v obchode.
Ide nám predsa o to, získať ten najčerstvejší a najzdravší úlovok, vedieť ho pripraviť tak, že sa po ňom budú olizovať aj tí, ktorí sa na ryby pozerajú s odstupom, a zároveň ho dostať ako stálicu na týždenný jedálniček.
Kedy je ryba čerstvá
Tiež chytáte ryby v obchode? „Rybu len čerstvú, inak nestojí za nič," napísal už Plautus v Komédii oslovskej, a to je naša mantra pre zdravé labužnícke rybie jedlo. Rýchlejšie ako ryby sa kazia už len kôrovce a mäkkýše.
Bleskové dielo skazy má na svedomí vysoký obsah vody, v ktorej žijú baktérie koncentrované v zažívacích orgánoch. Ak si nechcete posedieť na toalete, alebo dokonca poležať na oddelení v nemocnici, choďte po kvalite hlava-nehlava.
Rozpoznať dobrú rybu od pochybnej nie je až také ťažké. Čerstvá ryba má jasné oči bez mliečneho zákalu, vonia, nie CPI rybacinou, jej koža je hladká, bez hlienového povlaku.
Žiabre sú ružové až jasne červené. Šedé alebo hnedé žiabre a červený ritný otvor sú výrečným svedkom, že ryba už má svoje najlepšie za sebou.
Veľa o nej vypovedá tiež mäso. Nesmie byť ani blatistá, hubovitá konzistencia, ani suché, a na reze by nemalo mať odtiene oscilujúce od nažltlej po svetlo hnedú.
Priesvitná až belostná farba u rýb, ako je losos alebo niektoré druhy tuniaka, od ružovej po červenú, na prvý pohľad informuje, že je všetko v poriadku.
Dajte prednosť kúsku sa šupinami. Zoškrabte ich tesne pred tepelnou úpravou, pretože rybu chránia. Ak máte v ruke naozaj čerstvý úlovok, ale nemôžete ho ihneď uvariť, starostlivo vypitvanú rybku umyte pod tečúcou studenou vodou, rovnako starostlivo ju osušte, naporciujte, zabaľte do potravinárskej fólie a uložte v chladničke pri teplote 4 stupne Celzia.
Nízkotučnú rybu spotrebujte do dvoch dní, tučná vydrží v slušnej kondícii až štyri dni.
Náš tip: Predavača čerstvých rýb môžete požiadať, aby vám vyhliadnutý kus pripravil – okrájal, očistil, vypitval. Ak sa to ale naučíte sami a necháte tieto procedúry až na chvíľu tesne pred úpravou, získate viac chuti i zdraviu prospešných látok.
Označenie rýb potvrdzuje ich kvalitu
Opäť kvôli chuti aj obsahu prospešných látok, hlavný rozdiel oproti čerstvej rybe je v nižšom obsahu omega-3 mastných kyselín, ktorých po zabití rýchlo ubúda. Hodna našej pozornosti môže byť však iba ryba, v ktorej obale je menej ako desať percent ľadu.
Mala by mať iba tenkú ľadovú glazúru (do 5 percent) ochraňujúcu mäso pred premŕzaním. Musí byť označená „seafrozen“, čo potvrdzuje, že k jej ľadovej konzervácii došlo už na rybárskej lodi.
Ak na obale natrafíte na informáciu „double frozen“, uvedomte si, že ide o rybací produkt zmrazený na lodi do bloku, rozmrazený v továrni na ryby, tam spracovaný a naporciovaný, a znova zamrazený.
Jeho mäso síce bude tiež diétne a krehké, ale tiež blatovejšie, chuti nevýraznej a nutričných hodnôt významne skromnejších. V každom prípade mrazenú rybu spotrebujte do štvrť roka, čím skôr, tým lepšie...
Náš tip: Máte doma neopracovanú mrazenú rybu? Potom ju pred tepelnou úpravou dobre pozvoľna rozmrazte a osušte, inak vám nadbytočná voda skazí pokrm, najmä ak ju pečiete alebo vyprážate. Menej starostliví môžete byť iba keď chystáte rybaciu polievku.
Mohlo by vás tiež zaujať: Morské verzus sladkovodné ryby. Ktoré uprednostníte?