Kedy je vhodné konzumovať smoothie?

Redakcia | 7. máj 2019
smoothie, recept, ako na smoothie, čo dať do smoothie, ovocie, zelenina, koreniny, mňam, zdravá výživa, zdravie, chudnutie, zdravá strava, ranajky, obed, olovrant, večera, desiata

Vo všeobecnosti sa smoothie odporúča v čase, kedy ste aktívni. Tak dokážete energiu zo smoothie aj zužitkovať. Môže to byť na desiatu, prípadne na olovrant pred športovou aktivitou. Smoothie je ľahko stráviteľné a teda ak si ho dáte pred cvičením, nebudete mať v žalúdku „guču“, ktorá by vám bola na príťaž pri športovej aktivite.

"V prípade zeleninového smoothie si ho viem predstaviť aj ako olovrant. Mnohí klienti si ho občas zaraďujú do jedálnička práve preto, že nie sú schopní niekedy zjesť optimálne množstvo zeleniny počas dňa a takýmto spôsobom to „dobiehajú“. Často sa stretávame s názorom, že smoothie sú vhodné na raňajky, najmä pre ľudí, ktorí nestíhajú raňajkovať. Ja by som ich volila na desiatu alebo olovrant.

A na raňajky by som si dopriala kvalitné jedlo, ktoré bude obsahovať dostatok komplexných sacharidov, tuky i bielkoviny, ktoré nám správne naštartujú organizmus, budú zdrojom energie aj pre náš mozog, ktorý to v práci určite ocení a nebudeme sa cítiť unavení a plní.

Žalúdok totiž najvyšší stupeň aktivity dosahuje medzi 7.00 – 9.00 a vtedy je pre trávenie a jeho prácu najvhodnejšie teplo.

Preto odporúčam teplé raňajky v podobe kaše, domácich lievancov a podobne. Z tohto dôvodu ja každodennú konzumáciu smoothie na raňajky nepodporujem,“ uvádza výživová špecialistka Sveta zdravia, Michaela Korpášová.

Kedy dať smoothie áno?

Ak by ste predsa len zaspali a rýchlo sa ponáhľali do práce s tým, že sa nenaraňajkujete vôbec, siahnite teda radšej po smoothie (určite nie iba po čerstvo vytlačenej ovocnej šťave). Nakombinujte si ale kvalitné „jedlo“, ktoré bude obsahovať komplexné sacharidy (napr. pridajte vločky), nie príliš sladké ovocie, zástupcu tukov (napr. orechy) a pokojne aj pár kúskov listovej zeleniny.

Zmixujte si napr. vašu osvedčenú raňajkovú kašu a tú vypite. K tomuto variantu sa ale skúste prikloniť len v prípade nestíhania alebo v prípade nutnosti osvieženia jedálnička, nie ako pravidlo.

Smoothie ako spestrenie, nie rutina

Smoothie vnímjte skôr ako spestrenie jedálnička, ktoré nemá mať vysokú energetickú hodnotu, aby nám nahradilo hlavné jedlo. Zo začiatku bolo smoothie tvorené ovocím, zeleninou, prípadne ich kombináciou. Neskôr si ľudia doň začali pridávať aj semienka, orechy či oleje, a tak sa jeho výživná hodnota zvýšila. Čím sa zvýšil aj energetický obsah.

Ďalšími experimentmi sa smoothie dostalo až na kombináciu ovocia – zeleniny – orechov – mlieka alebo jogurtov, kedy už o smoothie ako takom hovoriť nemôžeme. "Ide skôr o akýsi koktejl. Ten má opäť vyššiu energetickú hodnotu a teda na desiatu už nie je vhodný a ja mliečne výrobky do smoothie neodporúčam," uvádza opäť špecialistka zo Sveta zdravia, Michaela Korpášová.

V lete nám často nechutí jesť kvôli teplu a vtedy je vhodné po smoothie siahnuť ako po zdroji čerstvého domáceho ovocia a zeleniny, ľahko stráviteľného v horúčavách a osviežujúceho, ak nepoužijeme príliš sladké druhy ovocia.

V období choroby (napr. problémy so žuvaním ako napr. po trhaní zuba a pod.) tiež smoothie odporúčame, určite je lepšie ako iba samotné šťavy. V tomto prípade môžete prejsť aj do kombinácie napr. s tofu, mandľovým mliekom a podobne, aby ste zvýšili energetickú hodnotu. Pozor však, v takomto prípade už nahrádzame hlavné jedlo.

Aké kombinácie sú v smoothie vhodné?

Práve kombinácia ovocia a zeleniny nám zaistí, že obsah cukru nebude taký vysoký ako pri kombinovaní samotného ovocia. Navyše, do smoothie môžeme týmto spôsobom zamaskovať aj to, čo bežne nezjeme (napr. lístky kelu, špenátu a podobne) a svoj jedálniček spestríme a obohatíme o ďalšie druhy zeleniny. Môžete vyskúšať overené kombinácie alebo experimentovať a vytvoriť si svoje vlastné.

Často budete možno prekvapení, čo všetko sa dá navzájom skombinovať a dobre chutí. Pri ovocno-zeleninových smoothies nie je dobré kombinovať škrobnaté druhy. Zo zeleniny v tomto prípade sú vhodné tie druhy, ktoré majú nižší obsah škrobu (napr. listová zelenina, uhorka).

Zeleninové smoothie, kedy nemiešame ovocie so zeleninou, môže obsahovať aj viac škrobnatú zeleninu, teda siahnite pokojne aj po červenej repe, brokolici či mrkve.

Ideálne je smoothie vypiť čo najrýchlejšie po vymixovaní. Ak si ho chcete zobrať so sebou napr. do práce, určite ho uchovávajte v chlade, v sklenenej nádobe, najlepšie tmavej.