KETÓZA ako súčasť diét a druhy ketózy.

SPRACOVALA: PaedDr. Dagmar Baluchová, odborná spolupráca: Martin Chudý | 8. február 2017
KETÓZA ako súčasť diét a druhy ketózy.

Ketóza je súčasťou niektorých diét, pretože v ketóze je údajne chudnutie intenzívnejšie. A aké sú jej druhy?

Ketóza je špeciálny režim metabolizmu, v rámci ktorého organizmus prudko zvyšuje spaľovanie tukov v tele. Ketogénny stav je súčasťou niektorých diét, a oprávnene, pretože v ketóze je chudnutie intenzívnejšie. Navyše sa ketóza využíva aj na podporu liečby niektorých chronických mozgových a autoimúnnych ochorení.

Ak sa venujete zdravému životnému štýlu, zaujíma vás chudnutie a celkovo vám nie je jedno, ako žijete, určite ste sa už museli zamyslieť aj nad otázkou stravovania. To, čo, koľko a v akej forme jete, hrá podstatnú úlohu v tom, aké výsledky podáva váš organizmus, ako pracuje, ako to „myslí“ vášmu mozgu.

O ketóze bolo popísané síce mnoho ale možno práve vy sa v tejto „vede“ začínate iba orientovať. Ak vám slovo ketóza nič nehovorí, alebo len niečo málo, zbystrite pozornosť. Je najvyšší čas dozvedieť sa niečo viac...

Ketóza – ČO TO JE?

Detailné informácie o tzv. „nutričnej ketóze“ prinášajú vo svojom diele „The Art and Science of Low Carbohydrate Living“ Dr. Stephen Phinney a Dr. Jeff Volek. Dôležité sú tiež mená ďalších dvoch odborníkov v tejto oblasti – Dr. Eric Westman a Dr. Peter Attia (http://eatingacademy.com).

My sme prijali ponuku Martina Chudého, konzultanta pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk), aby sme sa spolu pozreli na význam ketózy.

„Všeobecne môžeme ketózu pomenovať ako metabolický stav, kedy pečeň (a čiastočne obličky a mozog) vo zvýšenej miere produkuje molekuly nazvané ketóny. Po prvýkrát boli ketóny objavené v moči diabetických pacientov v r. 1865 a takmer 50 rokov potom boli považované za nechcený vedľajší produkt spaľovania tukov.

Začiatkom 20. storočia však boli uznané ako normálne cirkulujúce metabolity produkované pečeňou a ľahko využité ostatnými tkanivami, okrem samotnej pečene, ktorá nedokáže spaľovať ketóny. Už v tom čase sa ketogenická strava začala používať ako terapeutická strava pre liečbu epilepsie.

V r. 1967 bolo zistené, že pri predĺženej hladovke (5-6 týždňov) cirkulujúce ketóny nahrádzajú glukózu ako primárne palivo pre mozog, čo zmenilo dovtedajšie presvedčenie, že glukóza je jediné palivo pre ľudský mozog. Odvtedy začal výskum v oblasti ketónov napredovať rýchlym tempom a za posledné desaťročia priniesol mnohé významné objavy.“

DRUHY ketózy

Vráťme sa však na chvíľu k stavom, kedy ketóny v našom organizme môžu vzniknúť. Existujú tri druhy ketózy, pričom nás najviac zaujíma nutričná ketóza.

„Pri tejto ketóze sa hladina ketónov (beta-hydroxybutyrátu) v krvi pohybuje na úrovni 0,5 až 3 mmol/L, aj keď ideálne je to medzi 1 až 3 mmol/L,“ ozrejmuje M. Chudý a vysvetľuje ďalej, ako sa dá tento stav dosiahnuť v priebehu 2 – 4 týždňov.

„Pri konzumácii menej ako 50 g sacharidov denne a príjme bielkovín medzi 75 až 150 g denne sa dá dosiahnuť nutričná ketóza v priebehu asi 2 až 3 dní, aj keď pre dosiahnutie hladiny 3 mmol/L B-OHB je potrebný dlhší čas. Všeobecne sa predpokladá, že plná adaptácia na nutričnú ketózu nastáva po asi 2 až 4 týždňoch. Pri nutričnej ketóze sa príjem tukov pohybuje na úrovni 200 až viac ako 400 g tukov denne.“

A čo zvyšné dva druhy ketózy?

  • Je to hladujúca ketóza, ktorá nastáva počas predĺženého hladovania (hladina ketónov je medzi 5 až 8 mmol/L).
  • Ďalšia je diabetická ketoacidóza, čo je život ohrozujúci stav, pri ktorom sa môže hladina ketónov vyšplhať až na úroveň 15 až 25 mmol/L. „Najčastejšie sa môže vyskytnúť pri pacientoch s cukrovkou typu 1 a v neskorej fáze cukrovky typu 2, keď pankreas nedokáže produkovať dostatok inzulínu, a preto nedokáže uskladniť glukózu vo forme glykogénu a nedokáže ju dostať do buniek.
    Výsledkom je zvýšená hladina niektorých hormónov, čo spôsobí prudké zvýšenie hladiny voľných mastných kyselín v krvi, z ktorých sa v pečeni vyprodukuje nadmerné množstvo ketónov, ktoré príliš prekyslia organizmus. Tento stav však nemôže nastať u zdravých ľudí a mnohí, dokonca aj lekári, si ho zamieňajú s nutričnou ketózou.“
Mohlo by vás zaujímať: Ako sa dostanem do KETÓZY?