Klíčenie pre začiatočníkov. Ako na to?

Michaela Klamová | 6. marec 2017
Klíčenie pre začiatočníkov. Ako na to?

Proces klíčenia je neuveriteľný zážitok aj pre deti, ktoré nadšene chodia kontrolovať, ako sa semienko rýchlo mení v malú rastlinku.

Pripraviť sa, pozor, klíčime!

Pre začiatočníkov je na klíčenie najvhodnejšie mungo, prípadne šošovica. Zrná a strukoviny vyberajte vždy celé a neolúpané.

Na internete alebo v bio predajniach môžete nájsť špeciálne misky a zostavy na klíčenie, no stačí vám aj obyčajný sklenený pohár zo zaváranín.

Mohlo by vás zaujímať: Pohánkové menu, ktoré musíte ochutnať!

  • Semená roztrieďte, odstráňte nečistoty a poškodené zrná
  • Opláchnite ich pod tečúcou vodou, nasypte do misky alebo pohára a zalejte vodou.
  • Vody by malo byť aspoň trikrát toľko, koľko semien.
  • Na začiatok dajte klíčiť menej semien, stačí štyri - päť polievkových lyžíc.

 

Klíčením zväčšia svoj objem, napríklad jeden diel munga sa rovná ôsmim dielom klíčkov. Po čase budete vedieť odhadnúť množstvo, ktoré ste schopní skonzumovať.

Pohár s vodou a semenami odložte na tmavé a teplé miesto a nechajte stáť približne 24 hodín, ideálne, kým neuvidíte, ako zo semien vylieza malilinký klíček. Počas namáčania vymeňte vodu aspoň jedenkrát.

Potom vodu odlejte a nechajte pohár vonku na slnečnom mieste, no ak slniečko príliš hreje, nenechávajte ich na priamom slnku pridlho!

Čítajte tiež: Neviete večer odolať? 4 tipy na večerné maškrtenie.

Klíčky premývajte minimálne dvakrát denne. Môže sa stať, najmä v lete, alebo ak je vo vašom dome príliš teplo, že premývanie dvakrát denne nebude stačiť a klíčky budú vysychať. Vtedy treba pohár prekryť priedušným materiálom – gázou alebo plastovou fóliou, do ktorej urobíte malé dierky.

Podstatou je, že semiačka nemajú byť ponorené vo vode, ale majú sa udržiavať v optimálne vlhkom prostredí. Nezakrývajte pohár úplne, klíčky by vám začali plesnivieť. Nepomýľte si pleseň s mini korienkami, ktoré niekedy z klíčku vychádzajú a z diaľky pripomínajú chumáčik vaty.

Väčšinou to znamená, že klíčky majú málo vody – častejšie ich preplachujte a nezabudnite prikryť pohár. Na internete môžete nájsť aj špeciálne profesionálne klíčidlá, ktoré celú prácu urobia za vás, no ich cena sa vie vyšplhať poriadne vysoko.

TIP:

Do vrchnáka od zaváraninového pohára urobte malé dierky a vyrobíte si tak ideálne zlievacie sitko a priedušný vrchnák v jednom. Teraz stačí naliať vodu, zavrieť vrchnák a vodu vyliať.

Prečítajte si: Silná imunita s liečivými hubami

Na svetle začnú klíčky okrem koreňa vyháňať aj prvé lístky. Nemusíte sa báť a pokojne môžete konzumovať celú rastlinku. Ak chcete rast spomaliť, uskladnite pohár v chladničke. V prípade, že sa vám podarilo naklíčiť neskonzumovateľné množstvo úrody, odložte časť do mrazničky.

Voda, ktorú zlievate z klíčkov, nie je vhodná na pitie, no vaše izbové rastliny ju určite ocenia, najmä ak bojujú s plesňami alebo drobnými škodcami. Proces klíčenia je aj pre deti neuveriteľný zážitok a nadšene chodia kontrolovať, ako sa semienko rýchlo mení v malú rastlinku.

Čítajte tiež: Chcete najlepší a najlacnejší multivitamín? Naklíčte si ho!