Kráľovná HIT Oľga Bartalská: Pohyb je moje poslanie

Redakcia | 13. máj 2021
Kráľovná HIT Oľga Bartalská: Pohyb je moje poslanie

Oľga Bartalská je jednou z najobľúbenejších učiteliek pohybu dneška. Jej hodiny nájdete na rôznych platformách online a digi sveta, ale zacvičiť si s ňou môžete aj osobne v Malackách, kde žije a pôsobí. Je obľúbená najmä pre svoju precíznosť, dynamiku a krásu v rôznych významoch týchto slov. Oľga vás nenechá cvičiť technicky nesprávne, ani lenivo a pomaly, ale ani unáhlene a príliš veľa. Nielen vyžaruje silu, energiu, pokoj a harmóniu, ale svojim klientom ju vie na 100% aj odovzdať.

Oli, ty snáď cvičíš od plienok. Tvoj profesionálny životopis hovorí, že trénuješ ľudí dve desaťročia, ale keď sa na teba pozerám, nejde mi to dokopy. Čo bola tvoja pôvodná práca? Bolo to hneď trénerstvo?

Od detstva som mala rada pohyb. Začínalo to detskými pohybovými aktivitami ako balet, moderný tanec, gymnastika. Zlom nastal v mojich 15 rokoch. Vtedy som už vedela, že raz sa tým chcem živiť. Že pohyb je moje poslanie. Rozdávať pohyb, učiť a viesť ľudí k pohybu. V tej dobe, ako 15 ročná, som začínala s videokazetou od Cindy Crawford. Bolo to niečo neskutočné, ako ma táto žena vedela nakopnúť.

Neskôr som pridala aerobik, čo bola druhá láska a takto to pokračovalo počas strednej školy. A neskôr popri práci v kancelárii. Dovŕšením dospelosti som „vymetala“ školenia, nie diskotéky. Skupinové tréningy som robila už niekoľko rokov, keď som si ako 30 ročná povedala, že sa chcem venovať len a len športu. Nerobiť to len popri práci, z kancelárie utekať na tréningy s klientkami, ale venovať sa tomu naplno. Celá moja bytosť kričala, že toto je moje poslanie, ktorému sa chcem venovať naplno. A stalo sa. Odhodlala som sa. Založila som si živnosť a pustila som sa do toho. Som veľmi rada, že som vypočula svoj vnútorný hlas, ktorý mi neustále hovoril „Oľga, teraz je ten správny čas. CHOĎ DO TOHO A NEBOJ SA VENOVAŤ SA TOMU NAPLNO.“

Máš neskutočné množstvo školení a licencií. Ktoré z cvičení je tvoja srdcovka a prečo?

Všetky skupinové cvičenia, čo robím, sú moja srdcovka. Preto ich aj robím. Na svete je množstvo druhov cvičení a treba si vybrať také cvičenie, ktoré sa robí od srdca a s vášňou.  Môj tréningový týždenný rozvrh musí mať kardio, silu, mobilitu, flexibilitu. Každé cvičenie, ktoré aktuálne robím a ponúkam je moja absolútna srdcovka. V poslednej dobe sa venujem hlavne silovo - kondičným tréningom - HIT, BODYART, deepWORK a balance - core tréningom. Tieto tréningy spájam do týždenného rozvrhu, a potom sa telo len tak raduje.

"Pohyb je moje poslanie."

Ak porovnáme Cvičme v rytme a dnešné skupinové cvičenia: HIIT, DeepWork alebo Body ART?

Vysoko intenzívne tréningy HIT je tréning, kde dosiahneme vyššiu spotrebu energie a vyšší kalorický výdaj za kratší čas. Znamená to aj zrýchlenie metabolizmu na určitý čas aj po samotnom tréningu. Z takéhoto výbušného tréningu stačí 30 minút. Dať telo do pohybu na maximum a vydať zo seba čo najviac. Telo je tvor prispôsobivý, to vieme všetci. Treba mu dávať stále nové podnety. Preto mám rôznorodé cvičenia. Aj cvičenia na mobilitu a flexibilitu je veľmi dôležité doplniť do tréningov. Pretože len pri správnom tonuse a dĺžke svalov, a zároveň pri dostatočnej mobilite a kĺbovom rozsahu môžeme vykonávať cvičenia technicky správne.

Skupinové cvičenia ako deepWORK a BODYART sú pre mňa skupinové cvičenia budúcnosti. DeepWORK vychádza z BODYART tréningu. DeepWORK kombinuje know-how cvičenia BODYART a IRON SYSTEM. Je to atletický, intenzívny a jedinečný cvičebný program. Tréning piatich elementov plný energie. Čistý funkčný tréning - skupinový tréning bez pomôcok. DeepWORK je navrhnutý tak, aby vždy existovala súvislosť medzi napätím a uvoľnením v kombinácii s dýchacím cvičením.

BODYART sa zameriava na ľudské telo ako celok a precvičuje všetky svalové skupiny naraz. Každá tréningová pozícia alebo dynamické cvičenie si vyžaduje nároky na silu, flexibilitu a mobilitu svalov. BODYART je funkčný tréning , ktorý spája samotný tréning a relaxáciu zároveň. Princíp cvičenia vychádza z harmónie Jin a Yang -  sila a relaxácia, nádych a výdych, napätie a uvoľnenie - z harmónie, ktorú vnímame všade okolo nás, rovnováha, ktorá je v každom v nás.

„AK TO CHCEŠ, TAK TO CHCEŠ, nič medzi tým nie je.“

Jednu dobu si viditeľne schudla. Bol to tvoj zámer? Prečo?

Áno, schudla som, ale nebola to radikálna zmena, boli to nejaké 4 kg. Nebolo to plánované. Prišlo u mňa niečo, z čoho som zo začiatku dostala strach. A teraz sa na tom smejem. Prestalo mi chutiť mäso. Veľmi som ľúbila mäso a teraz som už dva roky bez mäsa. Najprv to bolo len obmedzenie a neskôr úplné vyradenie. Prestalo mi chutiť a nechýba mi. Môžem povedať, že sa cítim lepšie. Nemám betón v žalúdku, ako sa hovorí. Mám viac energie. Do jedálnička som zaradila viac strukovín, viac ovocia a zeleniny. Ja som „ovocná“ a za deň zjem kvantum ovocia, hlavne do obeda. Ale jablko, keď dostanem chuť, si dám aj o pol noci. Niekto povie, sacharid tak neskoro večer? Ja si poviem, už keď mám rozmýšľať, či mám zjesť jablko o pol noci, tak to nie je život . Potom prišlo obdobie, kedy som vyradila zo stravy všetky jedlá, ktoré mi robili ten „betón“ v žalúdku. Po jedle sa musím cítiť plná energie a nie unavená. A asi toto urobilo to, že som schudla bez diét. Len som počúvala telo, čo mu robí dobre a čo nie. Moja denná strava je jednoduchá, nekombinujem veľa surovín.

Recept na pravý Apple pie
Prečítajte si tiež:

Recept na pravý Apple pie

Čím hrešíš v strave ty?

Popravde, ja veľmi nehreším. Nieže by som bola na seba prehnane tvrdá, vnímam jedlo prioritne ako zdroj energie. Keď dostanem chuť na sladké jedlo, tak je to plnohodnotné „sladké jedlo“, ktoré mám zaradené v jedálničku. Je to hlavné jedlo, len je spravené na sladko. Napríklad palacinky na zdravší spôsob, ovsená kaša s ovocím. Klasické sladkosti mi nič nehovoria. Už keď, tak si viem kúpiť kvalitnú proteinovú alebo raw tyčinku. Raz do týždňa. Predsa len mám jednu neresť – zmrzlinu!


„Každé cvičenie je super, ak ho človek robí od srdca. Vtedy má naozaj význam pre naše telo a dušu.“

Figuruješ v mnohých výzvach. Akú máš skúsenosť, sú ženy po ukončení výziev spokojné a dokážu sa udržať vo forme aj samé?

Tréner je tu na to, aby ukázal cestu ako to ide - ako sa to má a dá urobiť. Motivovať ľudí k pohybu. Ale ak to daná osoba nechce naozaj, tak sa tréner môže snažiť ako chce. Človek musí chcieť. Bez toho to nejde. Verím, že sa ženy po každej výzve dokážu udržať aj naďalej vo forme a pokračovať v aktívnom živote. Len treba chcieť. Je hlúposť prestávať po takej drine a nepokračovať ďalej. Cvičenie, pohyb by mal byť životný štýl a nie len niečo chvíľkové.

Čo motivuje teba a čo znamená podľa teba motivácia?

Viesť aktívny život nie je len o budovaní postavy, ale aj o budovaní vlastného života. Zostaň sústredená  na cieľ, na cestu. Pozri sa na veci, na ktorých naozaj záleží a sústreď sa na tie podstatné.
Motiváciou je žiť šťastný plnohodnotný život. Byť statočná. Byť odvážna. Byť sama sebou. Oceniť samu seba. Každý deň sa pozrieť do zrkadla a ukázať na seba prstom so slovami „ Hej ty, mám ťa rada!“
Každý deň jesť zdravo a plnohodnotne, lebo sa mám rada. A splniť to. Odmeniť a oceniť svoje telo zdravou stravou a pohybom. Toto je moja motivácia, moje krédo, moja mantra.
Veľa ľudí sa ma pýta, kde beriem toľko energie. Pohyb je súčasťou môjho života. Lebo som to tak spravila. Ja som si to tak vytvorila!


Niekto povie, stačí sa hýbať 3x do týždňa. Ja poviem nie, treba sa hýbať každý deň. Aj aktívna 30 minútová prechádzka je pohyb. Beh je pohyb. Treba sa pozrieť na svoj týždenný program vopred a urobiť si čas na pohyb, cvičenie. Nehľadajme čas na pohyb, urobme si ho pre seba, pre svoje zdravie .Nie je to len o krajšom telo, je to o zdraví. Je to naša povinnosť hýbať sa! Premýšľajme nad svojím telom ako nad celkom a nielen nad niektorými partiami. Všetko je prepojené a taký by mal byť aj náš tréning. Dnes ma čaká Fit Body, zajtra mám BodyArt a na ďalší deň si dám 30 minútovú chôdzu v prírode alebo beh v tempe, ...Čokoľvek z čoho mám radosť.


Motivácia je veľmi dôležitá. Je to naša vnútorná sila, ktorá nás ženie vpred. Tak ako malý ohník nevydá veľa tepla, tak ani slabá motivácia ťa nepoženie vpred. Vytvor si silnú motiváciu. Ako prvá by mala byť ZDRAVIE.

„Pohyb je život a život je pohyb - toto je moje krédo.“

V karanténe cvičíš online. Je to pre teba nová skúsenosť? Ako sa ti páči?

Popravde, bála som sa toho. Nevedela som, ako to bude fungovať. Predtým som trénovala ľudí v Lady Fit Clube u nás v Malackách alebo viedla skupinové tréningy. Prišiel deň, kedy to nebolo možné a musela som sa prispôsobiť situácií. Mám skúsenosť s natáčaním tréningov, ale online je niečo iné. Svojich klientov nevidím a nemám s nimi kontakt a dohľad nad nimi.Zakladám si na správnom prevedení a na technike, čiže toto bol istý bod „úrazu“. Preto sa na online snažím neustále vysvetľovať techniku. Je to náročné viesť tréningy online, ale nechcela som zalomiť ruky a čakať. Dnes môžem povedať, že klienti mi píšu, aby som v tom pokračovala aj naďalej. Páči sa im to. Niektorým to ušetrí čas s presúvaním, niekto má rád to domáce pohodlie a sústredenie sa na seba. Tak uvažujem zostať 3x do týždňa aj online pre všetkých, ktorí sa ku mne nemôžu dostať.

Oli, športovci sa rozchádzajú v názore na cvičenie typu „skupinovky“ a cvičenie „so železom“. Čo hovoríš ty? Potrebujeme k vytvarovaniu takej postavy, akú máš ty aj váhy?

Pre mňa práca s vlastnou váhou tela je základ. Vedieť vlastnou silou zdvihnúť najprv vlastný zadok. Ale viem zobrať do rúk aj „železo“. Ak chceme svalstvo vyrysovať, dať mu tvar, tak treba 2x do týždňa vziať do rúk aj činky. Nie sú to ťažké váhy, skôr ľahšie až stredné. Ťažšie váhy as používajú na dokonalé vyrysovanie, keď niekto ide napríklad na súťaž. Nám stačia ľahšie, aby sme telu dali tvar. Raz do týždňa precvičujem činkami hornú a raz spodnú časť tela. Samozrejme nie sú to len činky, využívam rôzne fit pomôcky ako mini band, TRX, jednoručné činky. Takto som vytvorila tréningy FIT BODY, kde cvičíme celé telo komplexne - aj kardio, aj silu. Nielen spaľujeme, ale aj formujeme. Prvá časť sa zameriava na dôkladné rozcvičenie - mobilita a dynamické rozohriatie, postupne prechádza do HIT a do rúk aj fit pomôcky.

Ak by si si mala vybrať 3 typy pohybu/cvičení na získanie peknej postavy, ale aj kondície – ktoré by to boli?

Bol by to DeepWORK, BodyArt a Fit Body tréning. Tieto 3 druhy tréningov nechýbajú v mojom týždennom rozvrhu a moje telo dostane to, čo potrebuje – kardio – silu – mobilitu - flexibilitu. Avšak určite musím spomenúť aj FEEL YOUR BODY tréning - tréning mobility, flexibility, balancu a core. Je to také moje dieťa, koncept, ktorý som vytvorila pre svoje telo a začala ho trénovať aj pre verejnosť. Hodina, kde nechám unášať telo v krásnych funkčných pohyboch.
A BONUSOM by bol beh. Vďačím za neho môjmu psovi. Ja a beh? Nikdy! Tu sa potvrdilo, že „nikdy nehovor nikdy“. Môj tréner behu ma naučil mať rád aj beh a užívať si ho. Dnes si neviem predstaviť aspoň 3x do týždňa byť bez behu. Beh nevnímam ako časť kardio tréningu, ale ako psychohygienu v prírode so svojim psom. Samozrejme je to zároveň výborné kardio. Som veľmi vďačná, že aj tento pohyb sa stal súčasťou môjho života. Mám veľmi aktívne plemeno, tak behať sa muselo začať a fakt som za to vďačná. Ako som už spomínala. Telo je tvor prispôsobivý. Je dôležité dávať mu stále nové podnety, nové druhy pohybových aktivít, aby malo na čo reagovať. Pestrosť pohybu je veľmi dôležitá.

FEEL YOUR BODY TRÉNING je také moje dieťa, koncept zameraný na mobilitu, flexibilitu, balanc aj core. Počas týchto tréningov človek necháva unášať svoje telo v krásnych funkčných pohyboch.

A ešte jedna taká babská na záver: naozaj sa nemusíme báť veľkých stehien z akéhokoľvek množstva drepov a výpadov? :)

Nie, nemusíme sa báť :))) Drepy a výpady v rôznych variáciách sú výborné cviky na krásne nohy a zadok. Viac opakovaní v správnej technike s ľahšími váhami, k tomu plnohodnotná zdravá strava a celá spodná časť bude krásna. Rada kombinujem tréningy -  intenzívne tréningy s vlastnou váhou tela a veľa opakovaní do pálenia a ďalší tréning silový so strednými váhami na doladenie a vytvarovanie. Určite sa ženy nemusia báť veľkých stehien.

Olinku môžete sledovať aj na sociálnych sieťach.