Kráľovské ovocie mangostána: poznáte jej využitie?

mangostána, ovocie, ovocie bohov, kráľovské, stava, využitie, sladké, chudnutie, výživa, fitštýl, exotické ovocie, exotika, snack
10.5.2019 v kategórii Výživa, autor Jana Tesák Potomová, foto: istockphoto.com

Hoci v krajinách Európy a Severnej Ameriky povedomie o mangostáne v podstate vzrástlo len v poslednej dobe, po tom, čo vedci poskytli poznatky o význame antioxidačne pôsobiacich látok prírodného pôvodu (xantónov) v strave pre podporu, ochranu a udržovanie zdravia, u nás je toto exotické ovocie veľkou neznámou.

Pritom po chuťovej a výživovej stránke má čo ponúknuť a je možné zakúpiť ho aj v niektorých našich obchodoch. Ide o rastlinu, ktorej plody sú dlhodobo využívané v tradičnej medicíne v zemi jej prirodzeného výskytu, čo je juhovýchodná Ázia. Práve tu, vďaka svojim vlastnostiam, si vyslúžilo prezývku ,,Ovocie bohov" alebo ,,Kráľovské ovocie".

Mangostána, mangostan alebo anglicky mangosteen je tropický, stále zelený strom s výškou 6 – 25 m, o ktorom sa predpokladá, že pochádza zo Sundských ostrovov. Už od dávnych čias bol kultivovaný v  Malajzii, Borneu, Sumatre, pevninskej juhovýchodnej Ázii a na Filipínach. Najvýznamnejší pestovatelia v dnešnej dobe sú Indonézia, Thajsko, Filipíny, Stredná Amerika a Brazília.

Podľa legendy Budha, ktorý išiel na bielom slonovi v džungli, objavil toto ovocie a priniesol ho ľuďom ako dar z nebies. V Ázii preto mangostánu považujú za jeden z najcennejších plodov. Nie je to len pre chuť ovocia, ale má aj významnú rolu v juhoázijskej medicíne. Iný príbeh hovorí, že kráľovnej Viktórii tak veľmi ovocie zachutilo, až ponúkala odmenu 100 libier tomu, kto jej ovocie prinesie. Preto sa o ňom hovorí aj ako o kráľovskom ovocí.

Čo mangostána obsahuje?

V 100 g ovocia 73 kcal.

  • proteíny: 0,41 g,
  • sacharidy: 17,91 g,
  • tuky: 0,58 g,
  • vláknina: 1,8 .

Vitamíny: A, C, B2, B3, B5, B6, B12.

Minerály: sodík, selén, vápnik, železo, magnézium, mangán, fosfor, zinok.

Ako mangostána vyzerá?

Mangostána je ovocie veľkosti paradajky s priemerom okolo sedem centimetrov. Presný popis plodu s jeho chuťovým ohodnotením bol už známy od roku 1770. Na hornej strane povrchu má kališný lístok. Hrubá kožovitá šupka, ktorá má priemer 6 - 9 mm je sfarbená do červenohneda až fialova.

Vo vnútri sa nachádza 4 až 7 dielikov s mäkkou bielou sladkokyslou dužinou a podlhovastými jadierkami, ktoré sa taktiež môžu konzumovať, ale najčastejšie sa vyhadzujú. Samotná chuť sa podobá zmesi hrozna, ananásu, grapefruitu a broskyne. Konzistenciou trochu pripomína líči, no chuťou je mangostána výraznejšia, sladšia.

Konzumácia

Mangostána najčastejšie slúži na priamu konzumáciu. V západnej Európe a Severnej Amerike je možné toto ovocie nájsť v podobe sladkého kompótu alebo sorbetu. U nás je možné v obchode medzi exotickým ovocím priamo nájsť čerstvé ovocie, prípadne v obchodoch zameraných na zdravú stravu či internete zakúpiť 100-percentnú šťavu, limonádu, čaj, sirup a dokonca aj tabletky na chudnutie.

Čerstvé ovocie je možné jednoducho kombinovať s iným ovocím v šaláte, šťave, smoothie. Je možné ho zavárať, pridať do koláčov a zákuskov, želatín, pudingov. Mangostána je skvelá v sorbete, džeme a veľmi zaujímavá v ázijských mäsových aj tofu jedlách.

Pripravujeme: Ovocie bohov mangostána: s týmto všetkým pomôže