Ktoré potraviny tvoria základ ketogenickej stravy a ktoré sú zakázané?

Ja ketogenická strava dlhodobo udržateľná?
„Existuje niekoľko verzií ketogenickej stravy, ktoré spôsobujú rôzne hladiny ketónov v krvi. Napríklad ketogenická strava, ktorá sa používa pre liečbu epilepsie. Pri tejto strave môže hladina ketónov dosiahnuť hodnoty až 7 mmol/L.
Čítajte: Čo sú to ketóny a prečo ich potrebujeme?
Táto strava je však ťažko dlhodobo udržateľná a pri konzumácii nesprávnych potravín môže časom u niektorých jedincov spôsobiť určité zdravotné problémy.
Potom tu máme veľmi populárne nízkosacharidové diéty, ktoré sú založené na pomere asi:
- 30 % bielkovín
- 8 % sacharidov
- 61 % tukov
... aj keď tento pomer sa môže mierne líšiť. Tieto diéty však spôsobujú iba miernu ketózu.“
Čo odporúča Martin Chudý ako ZÁKLAD STRAVY v rámci nutričnej ketózy?
- tučné mäsá
- tučné ryby
- tučné syry
- vajcia, najmä žĺtka
- orechy a semená
- oleje ako kokosový, olivový, prípadne iné extra panenské oleje
- slanina a masť
- smotana a maslo
- avokádo
- olivy
- zelenina, nie však nadmerné množstvo
- mlieka a maslá z orechov bez pridania cukru
- smotanová zmrzlina bez cukru a sladidiel (vlastná výroba)
- kvalitné tučné šunky, salámy (tie veľmi neodporúčam) či klobásy
- rôzne koreniny a prísady
- čistá voda, ideálne prefiltrovaná
Najmä kokosový olej je veľmi účinný pre zvýšenie hladiny ketónov v krvi, pretože obsahuje veľmi veľa mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, ktoré sa v tele neukladajú, ale rovno sa spaľujú na energiu.
Po konzumácii kokosového oleja pečeň rýchlo nasiakne týmito mastnými kyselinami a počas ich spaľovania vytvára ketóny.
Čítajte tiež: KETÓZA ako súčasť diét a druhy ketózy.
V MENŠOM MNOŽSTVE sa môžu konzumovať:
- smotanové a plnotučné jogurty
- tučný tvaroh
- bobuľovité ovocie
- niektoré druhy strukovín (fermentovaná sója)
ZAKÁZANÉ POTRAVINY sú:
- všetky obilniny a väčšina strukovín
- cukor a sladidlá ovplyvňujúce hladinu cukru v krvi
- výrobky obsahujúce vyššie zmienené potraviny, čo sú sladkosti, krekry, sušienky, sladené nápoje, pečivo, cereálie atď.
- mlieko a viaceré mliečne výrobky, ktoré obsahujú viac sacharidov
- väčšina ovocia
Mohlo by vás zaujímať:
AKO zistím, že som v ketóze?
Aké sú výhody ketózy a pre koho je vhodná?