Kukurica a chudnutie - ÁNO alebo NIE?

V rozvinutých krajinách sa kukurica pestuje prevažne ako krmivo pre dobytok či už vo forme zrna alebo siláže a ako surovina pre spracovateľský priemysel. Jej priama spotreba ako potraviny je okrajová. Napriek tomu rok čo rok rastie význam kukurice ako obilniny. V potravinárskom priemysle slúži ako zdroj oleja, škrobu, glukózy, fruktózového sirupu a bio etanolu.
Neobsahuje lepok, preto výrobky z kukurice často využívajú celiatici. Na našom trhu je možné nájsť kukuričnú múku, cestoviny, strúhanku, kukuričný chlieb a iné pekárenské výrobky. A hoci má vyššie množstvo energie, pri správnom množstve a kombinácii s inými potravinami môže pomôcť aj pri chudnutí.
7 dní - 7 tipov na skvelý obed s FIT štýlom
Na Slovensku má kukurica aj umelecké využitie. Z kukuričného šúpolia sa vyrábajú charakteristické bábiky oblečené v ľudových krojoch, prípadne betlehemy.
Kukurica obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje správne trávenie, vstrebávanie, pravidelné vyprázdňovanie, ale aj výživu baktérií v hrubom čreve. No netreba zabúdať, že s kukuricou a trávením sa spája taktiež aj plynatosť. Draslík spolu s vitamínom C podporujú správne hospodárenie s vodou v organizme.
KUKURICA OBSAHUJE:
70 % vody, komplexné sacharidy, bielkoviny, tuky, vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, jód, meď, železo a mangán, betakarotén, vitamín C, B6, E, esenciálne mastné kyseliny – kyselina linolenová a arachidonová Energia v 100 g kukurice: 350 KJ , 86 kcal
Kukurica odvodňuje telo a prečisťuje obličky spolu s močovými cestami. Prítomné minerály a antioxidanty chránia celú obehovú sústavu, vrátane srdca a mozgu, pred tvorbou zrazenín a plakov v cievach. Okrem toho prítomné antioxidanty a proteázové inhibítory chránia telo pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Obsah komplexných sacharidov sa postupne uvoľňuje do krvi, čo zabraňuje prudkému stúpaniu glykemického indexu. Vďaka prítomnosti železa a správnej kombinácii minerálov kukurica pôsobí aj na krvotvorbu, a tak chráni telo pred vznikom anémie – chudokrvnosti.
Pozor! Kukuričný olej nie je vhodný pre ľudí s reumatickou artritídou!
Pri kukurici pestovanej na zrno je dôležitou charakteristikou zloženie endospermu. Na základe tejto charakteristiky sa rozlišuje päť rôznych typov – konvariet kukurice:
Pukancová
Pôvodný domestikovaný variant. Má malé zrná s mäkkým škrobovitým jadrom a veľmi tvrdým plášťom. Pri zahrievaní sa voda uzatvorená v jadre premení v paru a tá plášť nakoniec roztrhne. Táto kukurica tvorí cca 1 % pestovanej rozlohy.
Tvrdá alebo obyčajná
Podobná pop kukurici, ale s väčšou veľkosťou zrna. Táto kukurica sa pestuje najmä v horských podmienkach a v oblastiach, kde je potrebná odolnosť voči chladu. Dobre znáša zlé skladovacie podmienky. Tvorí asi 14 % rozlohy.
Škrobnatá
Kukurica určená na múku. Má mäkké škrobové jadro a ľahko sa melie. Používa sa na prípravu tortíl a podobne. Je to najbežnejšia kukurica pre priamu ľudskú spotrebu. Tvorí asi 12 % rozlohy.
Konský zub
Jadro je tvorené mäkším škrobovým endospermom, ktorý je čiastočne zakrytý trochu tvrdšou šupkou. Tá však nepokrýva celé jadro. Najrozšírenejší typ kukurice predstavuje zhruba 73 % svetovej produkcie. Používa sa prevažne ako krmivo pre dobytok a v priemysle na výrobu škrobu, alkoholu, oleja a podobne.
Cukrová
Endosperm sa skladá prevažne z rozpustných cukrov s malým podielom škrobu. Predstavuje síce zanedbateľnú časť produkcie, čo sa týka rozlohy, ale zato sa predáva za veľmi vysokú cenu pre jej sladkú chuť.
Kukuricu pôvodne domestikovali Indiáni na území dnešného Mexika. Názov „kukurica“ je novotvar, ktorý vytvoril český botanik Ján Svätopluk Presl. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko ju doviezli z Maďarska v polovici 18. storočia.
Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá. Kukuričné zrno neobsahuje lepok, preto je ideálnou náhradou múky pre ľudí s alergiou.
S 86 Kcal na 100 g patrí k potravinám, po ktorých sa budeme cítiť sýti, ale nepriberieme ako od iných potravín, ktoré obsahujú jednoduché cukry.
V obchode je možné kukuricu dostať počas celého roka, a to čerstvú, mrazenú prípadne konzervovanú. V chladničke vydržia kukuričné klasy v boxe na zeleninu 3 - 4 dni. Klasy sa aj grilujú a podávajú s maslom. Taktiež samotné zrná môžeme podávať v zeleninovom šaláte alebo ako samostatnú prílohu. Z rozmixovaných zŕn môže vzniknúť skvelá polievka alebo kaša. V krajinách strednej a južnej Ameriky, kde sa kukurica pestuje na vidieku, skoro v každej domácnosti pripravujú rôzne placky, ktoré plnia mäsovou alebo fazuľovou zmesou, rôzne čipsy, chlieb a veľmi populárne sú kaše.
Kukuricu môžeme konzumovať hlavne počas jej sezóny 2 – 3-krát do týždňa, ideálne na obed. Na večeru skôr v kombinácii so šalátom, nie ako samostatnú prílohu. Samozrejme, ak sa snažíte schudnúť, prípadne ste na špeciálnej diéte pre športovcov a ste pod dozorom výživového špecialistu, je potrebné konzumáciu kukurice konzultovať.