Ľaničníkový olej – poklad pre zdravie i pokožku

Miroslava Suchárová | 21. máj 2019
laničnikovy olej, pokožka, benefity, pleť, strava, šalat,

Olivový olej milujeme kvôli jeho jedinečnej chuti, ale aj obsahu mononenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Po makovom siahneme vtedy, keď do tela potrebujeme doplniť vápnik alebo hydratovať pokožku. Ľanový má zasa chuť, ktorá síce nevyhovuje všetkým, no je bohatý na prospešné omega-3 tuky a disponuje skvelými protizápalovými účinkami.

Ľaničníkový olej príjemne prekvapí chuťové poháriky, ale aj zlepší zdravie kardiovaskulárneho aparátu či stav pokožky. Vravíte si, že o ľaničníkovom oleji ste ešte nepočuli? Nuž, potom nastal čas, aby ste sa s ním zoznámili, pretože jeho pozitívne účinky za to stoja.

Ľaničníkový olej sa získava zo semienok hrdzavohnedej farby rastlinky camelina sativa, čiže ľaničníka siateho. Ľaničník sa často nazýva aj falošným ľanom, alebo sibírskym či divým ľanom. Cenný je práve kvôli drobným semiačkam, ktoré v sebe ukrývajú poklady v podobe mnohých výživných látok.

Zo semienok sa lisovaním za studena získava olej zlatej až hnedastej farby, ktorý môže obsahovať malé množstvo usadenín. Čo sa týka chuti, cítiť v ňom podtóny cibule a horčice. Účinky tohto oleja možno prirovnať k zdravotným výhodám ľanového či cédrového oleja.

Zoznámte sa s hlavnými benefitmi ľaničníkového oleja

1. Je zdrojom polynenasýtených tukov vo vhodnom pomere

2. Znižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdca

3. Má vynikajúce hydratačné účinky na pleť i vlasy

4. Podporuje imunitu a zlepšuje celkové zdravie

5. Je teplotne stabilný

Čo by ste ešte mali o tomto oleji vedieť?

Pokiaľ sa rozhodnete spestriť svoj jedálny lístok ľaničníkovým olejom alebo ho využiť na ošetrenie tváre či pleti, zadovážte si 100 % ľaničníkový olej lisovaný za studena zo semien. Po otvorení skladujte olej na tmavom a chladnom mieste, pokojne aj v chladničke. Čo sa týka užívania, ideálne je dopriať si čajovú lyžičku ráno nalačno a večer pred spaním. Samozrejme, skvelý je aj ako súčasť rôznych jedál studenej kuchyne.

Názor odborníka Odpovedá výživový poradca Ing. Libor Javro:

"Ľaničníkový olej môže byť vynikajúcim spestrením jedálnička. Konzumáciu ľaničníkového oleja odporúčam aj svojim klientom, a to najmä tým, ktorí majú ťažkosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, pretože má vynikajúce zloženie, teda zastúpenie omega-3 a omega-6 tukov a, samozrejme, aj vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom.

Komplex zdravých tukov a vitamínu E pôsobí pri ochrane stien tepien či bunkových membrán pred napadnutím voľnými radikálmi, ktoré dokážu výrazným spôsobom poškodiť bunky a následne celé tkanivá.

Ľaničníkový olej je vhodný najmä na dochutenie šalátov alebo pokrmov studenej kuchyne. Rád by som ešte pripomenul, že najväčšie zdravotné benefity tohto oleja pocítime vtedy, keď máme kompletne vyvážený jedálny lístok."