Liči: Zdravá šťavnatá pochúťka

Ing. Jana Tesák Potomová | 24. január 2019
Liči: Zdravá šťavnatá pochúťka

O liči sa traduje, že už v starej čínskej medicíne slúžilo pri liečbe žalúdočných vredov, nádorov, zväčšených žliaz, pri nádche a kašli. Kôstkam sú pripisované analgetické účinky. Čaj zo šupiek sa užíva v Indii proti hnačkám a neuralgickým bolestiam dodnes.

Je oválneho, guľatého alebo srdiečkového tvaru a v priemere má 2,5 cm a  dĺžku 4 cm. Môže byť ružové, oranžové, až hnedé alebo červené. Šupka je tenká, pevná a má pravidelný bradavičnatý povrch. Práve tá ukrýva bielu šťavnatú dužinu, ktorá je vďaka svojej chuti, sviežosti a výživovým vlastnostiam v mnohých krajinách vyhľadávaná. 

Vedeli ste, že sa mu hovorí  taktiež čínska slivka, čínska jahoda, čínsky lieskový orech alebo japonský oriešok?

Liči a výživové hodnoty

Obsahuje 75 - 85 % vody, 12 - 24% sacharidov, 15 % minerálnych látok, 3 % bielkovín, 1,4 % tuku, vlákninu, antioxidanty, železo, horčík, vápnik, meď, zinok, sodík, mangán, selén, draslík, fosfor, omega-3, omega-6 mastné kyseliny, vitamíny B-skupiny, hlavne kyselinu listovú B9, E, K a vitamín C (30 – 80 mg v 100 g), 100 g dužiny obsahuje približne 70 kcal (300 kJ).

Liči má skvelé účinky na organizmus. I keď toto exotické ovocie nebudete konzumovať každý deň, určite sa oplatí, keď ho v tomto období aspoň vyskúšate.

Z výluhu z kôry koreňov a kvetov, podľa nedávnych laboratórnych pokusov v Spojených štátoch, je možné získať prospešné látky, ktoré by v budúcnosti mohli poslúžiť pri liečbe niektorých druhov rakoviny. Podporuje imunitu, detoxikuje organizmus, čím ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi. Má antiseptické a protizápalové účinky. Urýchľuje metabolizmus a podporuje trávenie. Odstraňuje nechutenstvo, zlepšuje pravidelné vyprázdňovanie a prítomnosť vlákniny čistí hrubé črevo. Okrem toho vláknina normalizuje hladinu cukru v krvi, znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

Prítomnosť minerálov a nenasýtených mastných kyselín slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Horčík a vitamíny skupiny B upokojujú nervový systém a eliminujú stres. Kombinácia sodíka a draslíka reguluje hladinu vody v tele. Liči má močopudné účinky, taktiež posilňuje funkciu močových ciest a obličiek. 75 – 85 % vody v kombinácii s účinnými látkami v ovocí udržuje celkový mladistvý vzhľad pokožky a zlepšuje kvalitu nechtov a vlasov. Podporuje hojenie rán a udržuje pleť pružnú a hydratovanú.  

Vedeli ste, že liči je po storočia  považované za zdroj radosti zo života,  a taktiež posilňovač pohlavných orgánov?  Preto sa taktiež nazýva ovocím lásky.

Liči a chudnutie

Liči je vhodné, niektorými odborníkmi priam odporúčané ovocie pri chudnutí. Obsahuje účinné látky, hlavne vlákninu, vitamíny, vodu aj kyseliny, ktoré podporujú trávenie, vyprázdňovanie a elimináciu tukov v tele. Pri cvičení a svalovej únave doplňuje potrebné minerálne látky. Liči je ovocie, preto netreba zabúdať, že jeho príjem či už vo forme nápoja alebo samotného očisteného ovocia je záležitosťou hlavne doobedňajších hodín a je iba doplnkom zdravej, vyváženej stravy. 

Pri konzumácii liči je veľmi dôležitý samotný výber ovocia už v obchode. Zrelé liči má pri jemnom stisnutí krehkú šupku a veľmi jednoducho sa lúpe. Niektoré druhy ovocia vedia dozrieť aj na parapete okna za pôsobenia tepla či svetla. Liči však do tejto skupiny nepatrí. Po ošúpaní a odkôstkovaní máme bielu šťavnatú dužinu pripravenú na konzumáciu.

Je ho možné pridávať do ovocných šalátov, dezertov, do jogurtu, alebo ako jednu z prísad do kokteilov či smoothie. Podusené na masle s pomarančovým likérom sú skvelou náplňou do palaciniek i príloha k mäsitým alebo rybacím pokrmom. Nesmie sa však variť, pretože z dužiny sa stane špongia. Plody olúpané a nakrájané na malé kúsky sú obľúbenou súčasťou zmrzlinových a ovocných pohárov.

Mimo sezóny, keď už nie je možné kúpiť čerstvé liči, obchody ponúkajú ovocie zavárané v sladkom roztoku a džús. Plody sa taktiež sušia, kandizujú a lúpané aj  nelúpané sa dobre mrazia. Liči konzumujeme 1 – 2-krát týždenne po 8 kusov ovocia.

Ovocný šalát plný zdravia a exotiky

  • 8 ks liči
  • 2 ks kivi
  • 1 granátové jablko
  • 1 červený grapefruit
  • 1 väčší pomaranč
  • 1 mango
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice limetkovej šťavy

liči šalát

Postup:

Liči očistíme, odstránime kôstku a narežeme na štvrtiny, kivi a mango očistíme a narežeme na malé kocky. Z granátového jablka získame dužinu prekrojením plodu a oklepaním lyžicou. Pomaranč spolu s grapefruitom očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na kúsky. Všetko ovocie spolu zmiešame a zalejeme limetkovou šťavou a medom. Tento šalát môžeme podávať aj s bielym jogurtom, prípadne ako dezert s vyšľahanou šľahačkou bez cukru.