Makový olej: Zdravá pochúťka nielen do kuchyne

Mgr. Martina Pašková | 12. júl 2018
Makový olej: Zdravá  pochúťka nielen do kuchyne

Mak poznáme všetci a používame ho pomerne často, najmä na sladké dobroty. Tak prečo nevyskúšať makový olej a jeho veľmi pozitívne účinky na náš organizmus?

Makový olej je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny – kyselinu linolovú a kyselinu linolenovú. Má na náš organizmus upokojujúce účinky.

Často sa hovorí o makovom odvare pre deti, ktoré sú príliš aktívne. Makový olej má vysoký obsah vápnika a horčíka, čo ho predurčuje na liečbu osteoporózy. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny, ale tiež vitamín E, fosfor, železo, zinok, vitamíny B1 a B12, fytosteróny, tokoferol.

Mak obsahuje až 12-krát viac vápnika ako mlieko - skvelá správa pre tých, ktorí mlieko nemôžu alebo nechcú...

Je bohatý na železo a horčík. Čo ho zaraďuje medzi skutočné poklady. Má vysoký obsah vápnika, až 12-krát viac ako mlieko a mliečne výrobky. Takže ľudia, ktorí nie sú zástancami mlieka, majú výbornú alternatívu.

Makový olej môžete užívať i pri ďalších ťažkostiach: 

  • odporúča sa konzumovať pri zlej kvalite vlasov a nechtov
  • pri liečbe osteoporózy
  • olej môžete užívať vnútorne, ale tiež aplikovať na bolestivé miesta a masírovať
  • upokojuje nervovú sústavu
  • tlmí bolesti hlavy
  • vyživuje a chráni pokožku
Ocenia ho ženy so suchou pleťou a tiež s problematickou a ekzematickou pokožkou. Napomáha k regenerácii pleti, dodáva jej esenciálne mastné kyseliny a podporuje jej hydratáciu.  

Makový olej v studenej kuchyni

Olej má vynikajúcu chuť, odporúča sa používať ho v studenej kuchyni, konzumovať ho môžete aj samostatne alebo na dochutenie kaší, ovocia, či zeleninových pokrmov, najmä šalátov. Nebojte sa ho využiť na šalát, možno vás prekvapí kombinácia jeho chute so zeleninou.

Makový olej na pleť, vlasy a nechty

Makový olej sa svojím zložením podobá na ľanový olej, ale nie je taký mastný. Je preto vhodný i na tvár, ocenia ho najmä dámy so suchou pleťou.

Pomáha odstraňovať problémy súvisiace s ekzematickou pleťou a je vhodný i pre pleť, ktorá má sklony k zápalom.

Vyskúšajte ho i pri oslabených a poškodených vlasoch a nechtoch. Naneste malé množstvo oleja na prsty a jemne vtierajte okolo nechtového lôžka. Budete prekvapené, aké pevné nechty budete mať.

Zdravý makový koláč
Prečítajte si tiež:

Zdravý makový koláč