Maroš Krivosudský: „Keď nebude zdravá planéta, nebudeme zdraví ani my sami...“

Od práce inštruktora a fitness trénera, cez založenie vlastnej výživovej a wellbeing poradne pôsobiacej vo firmách na celom Slovensku, až po výrobu potravín a predaj jedlého hmyzu. Prečítajte si rozhovor s Marošom Krivosudským, spoluzakladateľom slovenskej značky FUTU, ktorá na slovenský trh prináša nutrične hodnotné potraviny a iné produkty pre lepšiu, zelenšiu a zdravšiu budúcnosť.
Maroš, v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu pôsobíš už viac ako 15 rokov. Ako si sa k týmto témam dostal?
Čo je teda ale, podľa teba, pre naše zdravie dôležitejšie? Tréning alebo výživa?
Na sociálnych sieťach často komunikuješ svoje vlastné osobné výzvy. Ktoré považuješ za tie, ktoré ťa zmenili, či posunuli ďalej?
Absolvoval si aj pobyt v tme, ktorý však ľuďom nemusí byť úplne známy. Vieš o ňom povedať viac?
Od tmy späť k výžive. Teraz si vegán, vegetarián, alebo klasický všežravec?
V čom je podľa teba flexitariánstvo prínosné pre ľudí?
Flexitariánstvo alebo reduktariánstvo sú skvelé stravovacie režimy práve preto, že nespočívajú v absolútnom vylučovaní živočíšnych produktov, ale len v ich obmedzovaní. Takto si môžete vyskladať pestrý stravovací režim, v ktorom sa nachádza aj kvalitné mäso, vajíčka či mliečne produkty, no nejete ich na dennej báze, ale len príležitostne. Tak, ako to robili naši rodičia a starí rodičia.
Treba si uvedomiť, že potravinársky priemysel, a najmä živočíšna výroba, sú veľkou záťažou pre životné prostredie. No a keďže ľudská populácia neustále rastie a súčasné nastavenie produkcie živočíšnych potravín je neudržateľné, nemôžeme sa na stravu pozerať len egoisticky cez optiku nášho zdravia, ale tiež z pohľadu vplyvu na našu planétu. Keď totiž nebude zdravá planéta, nebudeme zdraví ani my sami.
Ideálne pre životné prostredie by síce bolo vegánstvo, no človek je prirodzene všežravec, a teda je pre väčšinu ľudí nepredstaviteľné, aby sa všetkého živočíšneho úplne vzdali. Je to celé o kompromisoch a flexitariánstvo je veľmi zdravým kompromisom, ktorý vie, myslím, dodržiavať každý z nás.
V ostatnom čase si rozvíril vody sociálnych médií aj ďalším projektom, známym pod značkou FUTU, s ktorou vyrábate produkty z jedlého hmyzu. Prečo práve hmyz?
Jedlý hmyz naozaj priťahuje pozornosť a vzbudzuje vášne ako nikdy predtým, no pritom sa nejedná o žiadnu novinku. Vo svete konzumujú hmyz približne 2 miliardy ľudí, pre ktorých je to úplne prirodzená forma potravy. Pár rokov dozadu sa 4 najvýživnejšie druhy hmyzu schválili na konzumáciu ľuďmi aj v EÚ, pričom so značkou FUTU sme sa ho s kolegami rozhodli priniesť aj na Slovensko. Niektorí odborníci hovoria, že je to potravina budúcnosti a majú sčasti pravdu. Ak je hmyz dobre spracovaný, je veľmi chutný, výživný, obsahuje vysoký podiel kvalitných živočíšnych bielkovín a zároveň jeho chov zaťažuje životné prostredie výrazne menej ako napríklad chov dobytka či hydiny.
My si vo FUTU síce nemyslíme, že hmyz nahradí kvalitnú živočíšnu výrobu a je budúcnosťou stravovania, no ako doplnok môže byť skvelý pre všetkých všežravcov, flexitariánov, a dokonca si na ňom pochutia aj niektorí vegáni.
Má konzumácia jedlého hmyzu aj nejaké riziká či negatíva?
Jedenie červíkov alebo svrčkov môže znieť pre veľa ľudí veľmi odpudzujúco, a to je v našich zemepisných šírkach úplne prirodzené. Treba si ale uvedomiť, že sa aj v tejto oblasti jedná len o veľmi špecifické druhy hmyzu, ktoré majú pre človeka takmer výlučne pozitívne vlastnosti. Jedovaté či inak nevhodné druhy hmyzu, samozrejme, v obchodoch nikdy nenájdete, o čo sa veľmi intenzívne starajú kontrolné orgány.
Ak ale mám pomenovať nejaké negatíva, určite by som spomenul to, že hmyz môže u menšej skupiny ľudí vyvolať slabšiu alergickú reakciu, a preto sa produkty musia označovať alergénom číslo 2, teda tým istým, ako je to pri kôrovcoch. Tieto 4 vybrané druhy hmyzu sú totiž svojou stavbou veľmi podobné krevetám a iným podobným morským plodom, ktoré si za posledných 30 rokov našli veľa fanúšikov aj medzi Slovákmi. Ja si myslím, že aj také krevety boli určite pre našich starých rodičov neprirodzené a odpudivé, a postupne sme si na ne zvykli.
Všetko, čo je nové, nepoznané, asi rozdeľuje spoločnosť. Ako ste sa k vlne negatívnych reakcií postavili vo FUTU?
Nebudem klamať, množstvo negatívnych reakcii nás prekvapilo. Určite sme počítali s ľuďmi, ktorým je jedlý hmyz odpudivý a nebudú ho chcieť konzumovať. Prekvapením ale bolo, že na nás ľudia začali útočiť, že im chceme niečo nanútiť a zmeniť tradičné slovenské stravovanie, ktoré je na živočíšnej výrobe postavené. Naším cieľom je pritom len rozprávať o udržateľnosti v stravovaní, vzdelávať v tejto oblasti ľudí a prinášať produkty, ktoré dávajú zmysel z hľadiska dobrých nutričných hodnôt a zároveň z hľadiska vplyvu ich výroby na životné prostredie. Jedlý hmyz totiž nie je pre každého, ale udržateľné stravovanie áno.
A čo tvoje plány do budúcnosti? Vyzerá to tak, že inovatívnosť máš v krvi. Na čo ďalšie sa tešíš?
Určite sa teším na nové FUTU produkty, na ktorých vývoji spolu s partnerom a kolegom Igorom Lúčanským už niekoľko mesiacov poctivo pracujeme a ktoré prinesieme na slovenský trh čoskoro. Rovnako sa ale teším, že rastie záujem slovenských firiem o dni zdravia pre ich zamestnancov a že môžeme s ďalšími odborníkmi z wHealth hovoriť o zdraví, fitness a výžive po celom Slovensku. Moje plány do budúcnosti sú teda jednoznačne v oblasti zdravého životného štýlu a v udržateľnom stravovaní.
TIP – vegan proteínové tyčinky:
Patríte k milovníkom proteínových tyčiniek, či už po tréningu, alebo len tak, počas dňa ich volíte ako zdravšíu alternatívu snacku? Tak potom vám určite budú chutiť FUTU vegan proteínové tyčinky, vyrobené z tých najkvalitnejších surovín. Nájdete medzi nimi tradičnú kombináciu banán s čokoládou, ktorá nikdy nesklame. Odporúčame však ochutnať dokonalé netradičné kombinácie ako napríklad Levanduľa - mandľa, či tyčinku s Machovkou peruánskou, u nás známou ako Physalis. Jednoznačne stoja za to! A nielen kvôli chuti. Sú kvalitným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny potrebnej pre správnu funkciu tráviaceho systému.