Maškrta bez výčitiek - medový melón

Jana Tesák Potomová | 2. august 2019
melon, medovy, mňam, vyziva, leto, hydratacia, chudnutie, diéta, ovocie na chudnutie, fit, fitness, redukcia hmotnosti, fistyl

Aj vy milujete sladké, no zrkadlo, váha, prípadne oblečenie vám zakaždým pripomenie, že sa v maškrtení musíte krotiť? A čo tak zamaškrtiť si bez výčitiek? Červený vodný melón je u nás bežná prázdninová klasika, ktorá k letu patrí, ale taktiež môžeme v obchode dostať aj cukrové melóny.

Cukrový melón z čeľade Cucurbitaceae, so sladkou šťavnatou dužinou, má veľa odrôd so širokou farebnou škálou, od žltej, cez oranžovú, zelenú. U nás sa najčastejšie predáva odroda medového melóna alebo anglicky honeydew. Má výraznú žltú farbu, preto sú tieto druhy označované aj ako žlté melóny. Ich pôvodným domovom je Afrika a južná Ázia.

Do Európy bol privezený až v 15. storočí Turkami. Všeobecne je cukrový melón odolnejší proti chladu než vodný melón, preto pri jeho pestovaní máme väčšiu šancu na úspech, ak sa ho na budúci rok rozhodneme zasadiť. Ale i tak si vyžaduje teplejšie oblasti, prípadne ho môžeme pestovať i v skleníku. Ide o jednoročnú chlpatú, poliehavú i popínavú, silno rozvetvenú rastlinu s výhonmi dlhými až 150 cm, s úponkami a väčšinou so zaokrúhlenými listami.

Z hlavnej stonky vyrastajú z úžľabín listov bočné výhonky, na ktorých väčšinou rastlina kvitne a plodí. Stonkovými úponkami sa prichytáva na rôzne opory. Kvety má žltkasté, väčšinou jednopohlavné a jednodomé, podobné uhorkovým. Melón má okrúhly až mierne oválny tvar, zvyčajne 15 – 22 cm. Hmotnosť sa pohybuje od 1,8 do 3,6 kg. Farba dužiny sa pohybuje od bielej, cez žltú, až po bledozelenú. Chuť, štruktúra, šťavnatosť, sladkosť a aróma dužiny závisia od odrody, ale aj od stupňa zrelosti. Hladká kôra má zelenožltú až žltú farbu. Ako väčšina ovocia, aj medový melón má semená.

NUTRIČNÉ ZLOŽENIE v 100 g

  • 150 kJ , 36 kcal,
  • 9,09 g sacharidov, z toho 0,8 g tvorí vláknina,
  • 0,14 g tuku,
  • 0,54 g bielkovín,
  • Vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, betakarotén,
  • Minerály: draslík, meď, vápnik, železo, magnézium, mangán, fosfor, sodík, zinok.

Vedeli ste, že červený melón môže u niektorých jedincov spôsobovať nadúvanie? Pri medovom melóne vám to nehrozí.

Medový melón obsahuje až 90 % vody. Vďaka tomu nás výdatne hydratuje, doplní potrebné živiny a pre milovníkov sladkého je to ideálne ovocie s minimom kalórií. S hydratáciou v lete úzko súvisí stav pokožky a opálenie. Obsahuje dve živiny, ktoré sú dôležité pre tvorbu kolagénu.

Sú to meď a vitamín C. Preto sa netreba obávať experimentovať a po dlhšom opaľovaní hlavne tváre, ktorá je náchylná na vrásky, si namiešať masku z trošky rozmixovaného melóna, medu a lyžice kyslej smotany, ale postačí aj narezať melón na tenké plátky a ideálne chladný ho naukladať na opálené, prípadne spálené miesto na tele. Niacín B3, kyselina listová a draslík znižujú vysoký krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu.

Obsahuje aj prvok adenosinkomplex, ktorý zo žilových stien rozpúšťa fibrín. Fibrín je problematická látka zúčastňujúca sa pri zrážaní krvi. Prítomný vitamín C je skvelým antioxidantom spolu s prítomným lykopénom, čo isto oceníte pri detoxikácii po grilovačke plnej pečeného mäsa, špekáčikov či alkoholu. Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Niacín a enzým superoxid dismutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúravajú stres a depresiu. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.

Z minerálov majú najväčšie zastúpenie draslík a vápnik, potrebné pre správnu stavbu kostí a zdravé zuby. Hoci medový melón môže pôsobiť ako vysoko sacharidové ovocie, nie je tomu tak a môžu si ho dopriať aj diabetici. Je to vďaka prítomnej rozpustnej vláknine. Výskum z roku 2017 v Číne poukazuje, že pravidelná konzumácia ovocia u 482 591 dospelých subjektov potvrdila nižšie riziko vzniku diabetu 2. typu. A taktiež o 27 % nižšiu úmrtnosť na civilizačné ochorenie.

 

Konzumácia

Medový melón je najlepší čerstvý, v ovocnom šaláte, smoothie, v jogurte alebo sorbete. Lahodný je nakrájaný na malé kúsky so zázvorom a podávaný ako dezert. Melón so zelenkavou dužinou má často mdlú chuť, preto vynikajúco chutí so slanou sušenou šunkou či údeným lososom. Možné je ho variť, prípadne nakrájať na plátky a sušiť. Tieto melóny sa využívajú i do sladkého pečiva, ako súčasť predjedla a studených krémových polievok.

Často sa kombinuje so zeleninou a chuťou spestruje slané šaláty a obložené misy. Dá sa z neho pripraviť široká škála omáčok, marinád a dipov, ktoré majú príjemnú sladkavú chuť a neprebíjajú chuť ostatných potravín. Melón môžeme kombinovať s akýmkoľvek druhom mäsa, syrov, rýb a morských plodov. Pridáva sa do muškátového alebo portského vína a naložiť ho môžeme aj do koňaku. Medový melón môžeme konzumovať trikrát do týždňa, hlavne počas teplých letných dní. Pri redukčnej diéte so zníženým množstvom sacharidov je to dvakrát do týždňa