Minimum kalórií, maximum vitamínov. Sezóna šalátov v plnom prúde.

Jana Trundová | 8. jún 2017
Minimum kalórií, maximum vitamínov. Sezóna šalátov v plnom prúde.

Jasné odtiene, krehkosť, za ktorou sa skrýva nečakaná sila, ľahkosť, chrumkavosť, niekedy tiež pikantné tóny – to keď siahneme po listoch s vyšším obsahom horčín, a práve sa rozbehla naplno ich sezóna. Reč je o šalátoch.

Tiež ste sa nemohli dočkať, keď sa na trhu objavia domáce produkty, a idete „na zelenú“? Pritom je známe, že nepatríme medzi veľkých jedákov šalátov. Keby sme zdvojnásobili porcie, urobili by sme pre svoje zdravie minimum.

Prečo sa pustiť do šalátov?

Spotreba šalátov u nás totiž tvorí približne tri percentá z celkovej spotreby čerstvej zeleniny. Zo štúdie vyplýva, že mnoho druhov šalátov, ktoré sa pred nami objavujú, stále nepoznáme, a preto ich nepustíme do svojej kuchyne.

Viete, že najviac zabúdame na tie, ktoré nám pripomínajú drobnú lúčnu zeleň, teda rukolu, známu tiež ako rukolu poľnú? Neprávom. Prvá je snáď najjednoduchším spôsobom, ako aj obyčajnému sendviču s maslom dodať na pikantnosti, druhá patrí medzi najlahodnejšie druhy, ktoré smelo môžete ponúknuť majiteľom jemných chuťových pohárikov.

Vedeli ste, že...
dnešné odrody šalátov pochádzajú z burinatej lociky kompasovej, ktorá sa rozšírila z Kaukazu? Jej najobľúbenejším kultivarom je náš starý známy hlávkový šalát, ktorý sa na európskych stoloch objavil v 16. storočí a vďaka chutiam francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. sa stal o sto rokov neskôr prvou zeleninou rýchlenou pod sklom.

Za prvé šľachtené šaláty pravdepodobne vďačíme obyvateľom Nepálu a Kašmíru, v Európe potom starovekým Rimanom, ktorí začali pestovať preslávený rímsky šalát. Im sa tiež prisudzuje vytvorenie zálievky z octu a oleja zvanej salsa.

Vyskúšajte: Svieži zemiakový šalát s rukolou

Minimum kalórií, maximum vitamínov

Šaláty majú minimum kalórií, pretože až z 95 % obsahujú vodu, a tešia sa značnému obsahu vlákniny. Ak ich kalorickú hodnotu raketovo nenavýšite bohatou tučnou zálievkou, prípadne ich nechápete hlavne ako pestrý doplnok veľkého bohatého taniera s pečienkou, potom sa stanú skvelými pomocníkmi pri redukcii alebo udržiavaní hmotnosti.

Najväčším prínosom je ich priaznivý vplyv na zažívanie, čím horkejšie, tým účinnejšie. Prečisťujú pečeň a vitalizujú organizmus. Spoločne s nimi dodáte organizmu solídny obsah provitamínu A, vitamínov C, E, tiamínu, riboflavínu, a tiež kyseliny listovej, ktorá našej populácii tak chýba.

Pritom ju potrebujeme pre správne fungovanie mozgu aj dostatok energie. Podieľa sa nielen na tvorbe DNA, ale aj na výrobe upokojujúceho hormónu spokojnosti, serotonínu, a hormónu nadšenej činorodosti, noradrenalínu, ktorý stojí za naším dlhodobo kvalitným výkonom.

A čo tak: Šalát s avokádom a grilovanou hokaido tekvicou

Pomôže prekonávať únavu a stres, dodáva príjemný nabudený pocit z vyvíjanej fyzickej akcie a, dokonca, výdrž. V šalátoch môžete počítať aj s prísunom železa, vápnika a draslíka. Napríklad 100 gramov hlávkového šalátu pokryje 20 % odporúčanej dennej dávky tohto minerálu.

Z hľadiska obsahu prospešných látok existuje jeden významný rozdiel medzi druhmi, na ktorý vás navedie farba. Zelené druhy majú mimoriadny obsah horčíka a pomáhajú tak pri zvládaní stresu, červené druhy zase karotény pôsobiace proti nádorovému bujneniu.

TIP: Šaláty s vysokým obsahom horčíka však vyžadujú istý cvik stravníka. Zjemňujte ich preto lahodnými ochutenými olejmi, ako je olivový, makadamový alebo sezamový, kombinujte so sladkastými druhmi lístkov a napríklad s ovocím, podávajte hlavne po výdatnom jedle.

Nech už siahnete po akejkoľvek šalátovej odrode, na olej nikdy nezabudnite. Inak doslova vyhodíte oknom vitamíny rozpustné v tuku, A, D, E a K.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Veľký prehľad vitamínov. Prečo sú pre ľudský organizmus také dôležité?