MÜSLI TYČINKY: ktoré si vybrať?
Ovsené vločky spojené s ovocím a semienkami. Niekto by si mohol povedať, že na tom predsa nemôže byť nič zlé. Nie vždy to však platí. Takéto tyčinky môžu byť zradné vo vysokom obsahu pridaného cukru, následkom čoho sú aj často presladené či poliate tukovou polevou. Takže, čítajte zloženie!
Pravidelní čitatelia už vedia ako na to. Držte sa hesla, čím kratší zoznam, tým lepšie. Bez konzervantov, farbív, prisladzovania a podobne. Základom je, aby na prvých miestach nebol žiadny škrob, sirup ani nič podobné. Na prvých miestach majú byť vločky, ovocie, orechy. Ideálne by vlastne toto mal byť koniec zoznamu. Neviete takú nájsť vo vašom obľúbenom obchode? Pripravte si ich doma.
OBSAH CUKRU
V takýchto müsli tyčinkách je obsah cukru samozrejmý a bez neho sa nezaobídu. Je to spôsobené nielen prítomnými vločkami (najčastejšie ovsené vločky, pufované ryžové guľôčky, v cereálnych tyčinkách sú to napr. kukuričné cornflakes), ale najmä ovocím, ktoré je nabité fruktózou, ale i vlákninou. Keď si doma pripravíte müsli tyčinku, určite klasický cukor nepoužijete, radšej pridáte figy či datle, ktoré sú sladké a vytvoria i požadovanú „lepivú konzistenciu“. Tak prečo kupovať müsli tyčinky s pridaným cukrom? Niekto možno použije med alebo iný kvalitný cukor.
Ja robím bez a sú chutné, ale závisí aj od ingrediencií, samozrejme. Pokiaľ si robíte brusnicovú müsli tyčinku, ťažko bude sladká a nejaké osladenie sa zíde. Ale sladidlo typu glukózovo-fruktózové a podobne zďaleka obchádzajte. A nesiahala by som po tyčinkách, v ktorých je ovocie ošetrované oxidom siričitým. Ozaj, vedeli ste, že v niektorých tyčinkách výrobcovia nepridajú konkrétne ovocie, ale iba jeho arómu? Nejde síce o hlavnú zložku, ale predsa len. Keď si kupujem ovocno-orechovo-ovsenú tyčinku, prečo tam mám mať nejaké mizivé percento arómy? Z môjho pohľadu ide o zbytočnú prídavnú látku, ktorá buď mala byť nahradená pár kúskami daného ovocia, alebo tam nemala byť vôbec. To isté si myslím aj o ovocí z koncentrátov a sirupov...
VLÁKNINA
Vláknina obsiahnutá v ovocí a obilnej zložke má sýtiacu funkciu a zabezpečí zníženie glykemického indexu celej tyčinky. Preto pri domácej výrobe voľte napríklad jablká, hrušky, sušené figy, datle či marhule, ktoré majú prirodzene vyšší obsah vlákniny. Samozrejme, müsli tyčinka ako taká nie je nabitá vlákninou tak, aby vám zabezpečila denné odporúčané množstvo, ale určite je to lepšie, ako by ste si mali dať keksík alebo čisto orechovú tyčinku.
TUKY
Opäť ďalší „vinník“ vyššej kalorickej hodnoty, ale keďže pochádzajú z orechov či semienok, je to v poriadku. Rovnako ako vláknina, aj tuky sa podieľajú na sýtiacom efekte tyčinky a znižujú jej glykemický index. Sú aj zdrojom minerálnych látok, vitamínov či nenasýtených mastných kyselín. Podiel nasýtených mastných kyselín by mal byť ale čo najnižší. Použiť ich môžete aj vo forme masla, arašidového, kešu a podobne.
S POLEVOU ČI BEZ
Pokiaľ si pozriete zloženie tyčiniek (a to akýchkoľvek, nielen müsli), vo väčšine prípadov nájdete v zložení palmový tuk. Takúto tyčinku vráťte pekne späť do regálu. Máloktorá müsli tyčinka bude poliata kvalitnou čokoládou, ale dá sa kúpiť. Možno budete musieť hľadať v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, prípadne na eshopoch takýchto obchodov. Alebo sa vzdajte polevy, takú určite vo vašej blízkosti nájdete ľahšie. Aspoň pre začiatok, kým sa zorientujete v ponuke obchodov a objavíte tie správne. Pozor nielen na čokoládové polevy, ale aj tie jogurtové. A opäť nejde iba o prípady müsli tyčiniek.
Pripravujte si ich DOMA
Vytvoriť si domácu kvalitnú müsli tyčinku doma je jednoduché, časovo nenáročné a zvládne to naozaj každý. Receptov je neskutočné množstvo a výhodou je, že môžete použiť potraviny, ktoré máte vy radi. Môžete si vybrať recepty, ktoré stačí nechať stuhnúť v chladničke cez noc alebo upiecť. Môžete využiť vločky, sušené ovocie, arašidové maslo, karob, semienka a orechy, proteín a mnohé ďalšie ingrediencie. Je si z čoho vyberať.
ENERGETICKÉ TYČINKY Z OVOCIA
Mnohí z nás ich považujú za správnu voľbu, keďže neobsahujú obilniny vo forme napr. vločiek, avšak je potrebné dávať si veľký pozor na energetickú hodnotu. Takéto tyčinky, pokiaľ sú kvalitné, nedosladzované a podobne, sú vhodnou voľbou napr. pred pohybovou aktivitou. Pamätajte, pred aktivitou. Dať si ju v kancelárii či aute ako desiatu nie je vhodná voľba, keďže obsahujú veľkú dávku jednoduchých cukrov, ktorú nemáte ako vydať, keďže budete opäť sedieť.
Navyše, takáto energetická nálož cukru u vás spôsobí, že budete rýchlo hladní. V takomto prípade, keď si chcete dať nejakú desiatu, radšej siahnite na semienkovú, orechovú tyčinku. Pomôže vám zahnať hlad na dlhšiu dobu a budete mať kvalitný zdroj tukov. Samozrejme, energetická hodnota je tiež vyššia, ale nemusíte o 40 minút zasa niečo jesť.
Určite odporúčam tyčinky, ktoré budú obsahovať aj kvalitné tuky a bielkoviny, nie iba sacharidy, teda len ovsené vločky so sušeným ovocím. Prijmete tak vyvážený snack, po ktorom nebudete do pár minút hladní a dodáte telu potrebné základné živiny, vitamíny i minerály a zároveň to nebude iba prázdny zdroj energie. Kombinujte preto v takýchto tyčinkách ovocie aj orechy, pridajte pokojne aj kvalitný proteín. Ale, samozrejme, nečakajte, že vás zasýti na hodiny. Predsa len je konečný obsah bielkovín nedostatočný, ale v spomínanej kombinácii ako snack úplne postačujúci. Lepšie je dať si pred odchodom z práce kvalitnú müsli tyčinku, ako prísť o hodinu domov a zjesť pol chladničky od vlčieho hladu.