Na začiatku bola vášeň pre šport, dnes Motigo spája výživu, triatlon a tréningy

Motigo | 2. júl 2021
Na začiatku bola vášeň pre šport, dnes Motigo spája výživu, triatlon a tréningy
foto: Motigo

Vo svete triatlonu sa Tomáš Troško pohybuje už vyše 10 rokov. Zapálenie neprichádzalo zvonka, ale z vlastnej motivácie a to bol aj najsilnejší motív na dosahovanie výsledkov. A tak jeho láska k športu priniesla do Bratislavy triatlonový klub Motigo, neskôr sa značka rozrástla o športovú výživu Motigo Nutrition. Od začiatku bolo jeho cieľom vytvoriť priestor, v ktorom športovcom môže ponúkať motiváciu trénovať a energiu zvíťaziť. Sú to dve základné esencie značky, ktoré človek potrebuje na dlhodobej ceste za športovými úspechmi.

„Začínali sme v Šamoríne a triatlon bol ešte relatívne nový šport. Dovtedy triatlonisti pochádzali z iných športov ako aj my, to znamená boli to plavci, cyklisti alebo bežci, ktorí sa až neskôr preorientovali na triatlon. Našou prvotnou myšlienkou a víziou triatlonového klubu Motigo bolo preto vychovať prvých profesionálnych triatlonistov v rámci projektu – komplexná športová príprava detí od 6 do 12 rokov. Vytvorili sme priestor pre tzv. prvú generáciu detí, ktoré začínajú trénovať komplexne, s orientáciou na triatlon,“ hovorí Tomáš.



Pri začiatkoch založenia triatlonového klubu stáli štyria kamaráti, neskôr prišlo prirodzene k obmenám a momentálne značku Motigo zastrešujú aj s výživou traja Slováci vrátane Tomáša. Osobne ho motivuje, že dokáže deti a dospelých naučiť disciplíne pravidelnými tréningami, na ktoré sa radi vracajú a vidieť u nich výkonnostné výsledky - progres.

„Pre mňa nebolo nikdy dôležité, kde sa u klienta nachádza jeho pomyselná štartovacia čiara, ale skôr to, ako ďaleko sa z nej poctivou prácou na tréningoch dokáže dostať. Úspech a cieľ v klube Motigo sme vždy merali osobnostným progresom. Progres či už štvrťročný, polročný alebo ročný, ktorý sa dá exaktne vyjadriť výkonom,“ dodáva.


V triatlonovom klube Motigo sa venujú menšiemu počtu dlhodobých klientov, aby za odmenu mohli ponúkať flexibilnejšie možnosti na tréning, obmienať lokality a zabezpečiť tak pestrejšiu prípravu so širším rozsahom. Skladba tréningov za týždeň býva podľa sezóny zložená z 2-3 plaveckých, z 2-3 cyklistických, z atletiky, gymnastiky, balančných cvičení a iných. Snažia sa hlavne deti rozvíjať aj mentálne športovou edukáciou a prvkami zdravého stravovania.

Pri tréningoch sa vo výsledku orientujú na dlhodobosť, kvalitu a výkonnosť, čím sa značka Motigo odlišuje od ostatných športových krúžkov a aktivít.

V rámci projektu komplexná športová príprava detí od 6 do 12 rokov vychovávajú mladú generáciu športovo nadaných školákov, ktorí si osvojujú športové návyky, pravidelnosť, návyky súdržnosti v kolektíve a dokážu si v budúcnosti ľahšie vybrať z akéhokoľvek športu, v ktorom vďaka komplexnej príprave bývajú úspešnejší ako ich rovesníci. „V klube medzi deťmi sme vychovali majstrov Slovenska v duatlone či v akvatlone a medzi dospelými pripravili napríklad športovkyňu, ktorá dobehla ako prvá Slovenka maratón v New Yorku. V Motigo sme motivovali a vytrénovali ľudí, ktorí dosiahli aj ako nešportovci veľmi kvalitné výsledky a obdivuhodný osobný progres,“ prezrádza Tomáš.

Od športových tréningov triatlonu ku kvalitným produktom športovej výživy

Triatlon je výzva, ktorá v sebe spája tri športy - plávanie, cyklistiku a beh, ktoré je potrebné absolvovať tesne po sebe. Trénovať efektívne až na tri disciplíny naraz kladie vysoké nároky ako na telo a jeho správne fungovanie. Pri intenzívnejších tréningoch so zvyšujúcim sa počtom odtrénovaných hodín vzniká aj potreba na intenzívnejšiu regeneráciu, ktorá je veľmi dôležitá.



„Pretože nie tréning je to, čo obmedzuje ľudí k ich výkonnostnému rastu, ale práve tá regenerácia. Dospelí si nájdu čas a dokážu odtrénovať naozaj kvalitné a tvrdé tréningy v požadovanom objeme.. Ale to, čo už väčšinou nedokážu spraviť, je zregenerovať tieto tréningy a pripraviť telo na ďalšiu porciu záťaže,“ vysvetľuje Tomáš.

Pri aktívnom športe s intenzívnymi tréningami sa spotrebuje množstvo energie, dochádza k vyššej spotrebe sacharidov a bielkovín, ale aj k vyšším nárokom na množstvo nutrientov, ktoré je potrebné doplniť správne nastaveným nutričným plánom. Vyvážená strava sa podpisuje nielen na regenerácii organizmu, ale prispieva aj k pevnejšiemu zdraviu, zlepšuje imunitný systém, pocit telesnej a duševnej pohody.

K efektívnemu nutričnému plánu vo vyváženej miere neodmysliteľne patria aj kvalitné doplnky výživy, prostredníctvom nich dokážete prijať také množstvo živín, ktoré by ste v bežnej strave prijať nedokázali.

Čím ľahšie a rýchlejšie sa telo dostane ku všetkým nutrientom, ktoré potrebuje, o to rýchlejšie a kvalitnejšie sa regeneruje. Rýchlejšou regeneráciou si môžete dovoliť častejší tréning, zatiaľ čo kvalitnejšia regenerácia zabezpečí intenzívnejší tréning.

„Tým, že sme pre našich klientov chceli zabezpečiť okrem kvalitných tréningov aj ďalšie služby pre ich vyššie športové výkony, rozhodli sme sa rozšíriť triatlonový klub a založiť značku Motigo Nutrition so športovými doplnkami výživy,“ hovorí Tomáš.

Ak nie si spokojný s tým čo je na trhu, vytvor si niečo vlastné...

Pod značkou Motigo Nutrition sa rozhodli priniesť poctivé športové doplnky výživy, ktoré si stabilne razia cestu na trh, vďaka jednoduchým unikátnym zloženiam a vyváženej chuti. Produkty sú vyrábané bez lepku a laktózy, vďaka čomu si tak na svoje prídu aj ľudia s potravinovými intoleranciami a alergiami.

Zabudnite na produkty s množstvom neznámych ingrediencií, ale naopak športové doplnky výživy Motigo Nutrition sa vyznačujú ako veľmi bohaté na nutrienty, bez zbytočných konzervantov, zahusťovadiel, gúm a farbív.


 „Po viac ako 10 rokoch aktívneho pretekania v súťažiach triatlonu, atletiky a cyklistiky sme toho vyskúšali naozaj veľa, či už to boli stravovacie plány, výživa podľa krvných skupín, doplnky výživy, tréningové “boostery” alebo športový materiál. Zistili sme, čo nám kedy zaberá, čo sa osvedčilo a čo zas nie. Nechceli sme posielať našich klientov k cudzím značkám, aby si vyberali nepreverené produkty, ale naopak ponúkať niečo vlastné, a to kvalitné a efektívne športové doplnky výživy bez zbytočných komerčných prídavkov zvýrazňujúce chuť alebo viskozitu produktov, ktoré ako mnohí nevedia, ale obmedzujú vstrebateľnosť. Myslím si, že sa nám to úspešne aj podarilo, vďaka nášmu partnerovi sme dokázali namiešať unikátne produkty, ktoré sme na aktuálnom trhu nenašli, ”
vysvetľuje Tomáš.

Slovenská značka Motigo Nutrition si skutočne dáva záležať nielen na kvalite a čistom zložení produktov, ale špecializuje sa a zameriava aj na personalizáciu doplnkov športovej výživy. „Pochopili sme, že každý človek či športovec má inú deficienciu nutrientov, ktoré je potrebné doplniť. Podľa viacerých faktorov a radenia produktov na webstránke sa snažíme ľudí naviesť na doplnky, ktoré naozaj doplnia to čo im v tele chýba.  Preto sme priniesli na slovenský trh produkty, ktoré dokážeme odporučiť nielen, čo sa týka zloženia, ale aj predstavy, akú látku športovec podľa aktuálnej záťaže alebo napríklad krvnej skupiny potrebuje doplniť,“ hovorí Tomáš.

Rýchle a zdravé raňajky na každý deň

V prvej produktovej rade sa zamerali na produkty dennej spotreby, ktoré by mal športovec zaradiť a potrebuje, ak začína efektívnejšie a intenzívnejšie trénovať. Práve proteínová ryžová kaša sladená stéviou môže byť správnou voľbou, ak počas dňa nestíhate na zdĺhavé prípravy pokrmov. „Po rokoch tréningov dospelých som zistil, že športovci vedia ako majú jesť v príprave, ale počas denného pracovného zhonu často nemajú vyváženú stravu ako raňajky alebo obed. Kalorický deficit sa potom snažia dohnať na konci dňa, čo nie je ideálne.“ dopĺňa Tomáš.

Praktické kompaktné balenie kaše môžete mať v práci, doma či kdekoľvek pre jej rýchlu prípravu. Len jednoducho zalejete vodou, zamiešate a rýchle zdravé raňajky, desiata alebo pred-tréningové jedlo je hotové. Pre osvieženie sa hodí pridať čerstvé ovocie alebo orechy podľa vlastnej chuti.  Či si vyberiete proteínovú ryžovú kašu vo vegánskej verzii s hrachovým proteínom s prírodnou chuťou vanilky alebo proteínovú ryžovú kašu s 90% hovädzím hydrolyzovaným proteínom v čokoládovo-čerešňovej príchuti, určite nesiahnete vedľa. V mesiaci Jún uvádzajú na trh aj tretiu proteínovú ryžovú kašu so srvátkovým proteínom a strúhaným kokosom.


Všetky kaše obsahujú až 20% proteínu na (60g), chia semiačka, vitamíny B, C, E. Proteínová ryžová kaša dodáva organizmu energiu postupne, čím sa môžete vyhnúť prijímaniu jednoduchých cukrov (sladkostí alebo snackov) medzi jedlami a zvoliť oveľa zdravšiu a efektívnejšiu variantu, ktorá je komplexná, regeneruje, má vitamíny a zároveň je dosť ľahká na to, aby ste sa smelo naolovrantovali a išli trénovať.  

Okrem proteínových ryžových kaší značka Motigo Nutrition ponúka v rámci prevencie a regenerácie komplexnú 15 zložkovú koncentrovanú kĺbovú výživu, ktorá zabezpečuje vitalitu pohybového aparátu. Ďalej na kvalitnú hydratáciu nájdete komplexný iontový nápoj, ktorý predchádza svalovým kŕčom a vďaka pridanej soli je vhodný aj vo veľmi teplom prostredí, kedy minerály telo potením rýchlo stráca.



V ponuke samozrejme nechýba ani proteín, a to hovädzí proteín, ktorý je možné použiť aj do pečenia, varenia, pri príprave raňajkových kaší alebo aj večer ako napr. nočný proteín pre ľudí, ktorí sa chcú pripravovať na súťaže. Tento proteín je charakteristický extrémne nízkym obsahom cukru, sacharidov a až 90% obsahom proteínov, ktoré sa najviac odporúčajú pre ľudí s krvnou skupinou 0, tzv. mäsový typ ľudí. V Motigo Nutrition neustále pracujú na rozširovaní ponuky kvalitných a efektívnych produktov, z ktorých si budú môcť vybrať nielen ľudia s potravinovými intoleranciami a alergiami, vegáni, ale aj športovci s intenzívnymi tréningmi.

Trpezlivosť ruže prináša, do Motigo spokojných športovcov a zákazníkov

Pod značkou Motigo sa snažia ponúkať poctivé transparentné produkty a zároveň trénovať triatlon zábavným a dostupným spôsobom pre deti aj dospelých. Pri svojej práci si najviac cenia, keď dokážu ľudí motivovať a ukázať im cestu ako byť lepšími. „Podľa našich skúseností dokáže dlhodobá a vhodne nastavená príprava zázraky. Môžete naraziť na danosti, ktoré ste ani netušili, že máte, ” dodáva Tomáš.

Pri výživových doplnkoch stravy stavili na jednoduchosť, prehľadnosť a adresnosť produktov pre spotrebiteľa. Praxou odskúšaný efekt produktov, osobitný edukatívny prístup ku spotrebiteľom, výstižný popis s praktickými informáciami, ktoré bežne nenájdete. Aj takto by sa dala charakterizovať športová značka Motigo Nutrition.