Naservírujte si KEFÍR

Lucia Gáborová | 14. november 2021
Kefír

Má obrovské množstvo zdravotných benefitov, z ktorých je na prvom mieste potrebné spomenúť bohaté zastúpenie vápnika a tiež probiotík, ktorých má kefír oveľa viac než jogurt.

Kefír sa na prvý pohľad podobá na jogurt, no je oveľa redší a má kyslejšiu chuť. Vyrába sa pridaním kefírových kultúr, ktoré sa tiež nazývajú kefírové zrná, do živočíšneho, najčastejšie do kravského mlieka. 

Kefír - cíť sa dobre

Zrejme ste už počuli o tom, že kefír je potravina s blahodarnými účinkami na naše trávenie. Slovo kefír pochádza z tureckého slova keyif, čo v doslovnom preklade znamená „cítiť sa dobre po jedle“.

Kefír obsahuje približne tridsať jedinečných druhov probiotík, alebo tzv. dobrých baktérií, o ktorých je známe, že zlepšujú zdravie čriev a môžu napomáhať tráviacim procesom. Kefír je ľahko stráviteľný a je dostupný v bežných obchodoch s potravinami, ale vyrobiť si ho môžete aj doma. Pri kúpe kefíru dávajte rozhodne prednosť bielemu, neochutenému kefíru bez pridaného cukru. Na pultoch predajní je tiež dostať rastlinný, alebo vodný kefír. Jeho nutričné zloženie je však už úplne iné ako pri kefíre z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka. 

Nutričná hodnota kefíru

Približne 200 ml kefíru obsahuje:

  • 100 kcal
  • 7 g bielkovín
  • 3 - 6 g tuku (v závislosti od typu mlieka, z ktorého bol vyrobený)
  • 8 g sacharidov
  • 240 mg vápnika

Zdravotné benefity pravidelného pitia kefíru

Zlepšenie trávenia

Niektorí ľudia pri pravidelnom pití naturálneho kefíru odpozorovali zlepšenie trávenia. Deje sa tak vďaka fermentačnému procesu a bohatému obsahu probiotík. Tie zlepšujú obnovu rovnovážneho stavu v čreve a regulujú tak proces trávenia. Proces fermentácie tiež pomáha v mlieku štiepiť mliečny cukor – laktózu, čo spôsobuje, že kefír môžu tolerovať aj tí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. 

Antibakteriálne vlastnosti

Predpokladá sa, že určité probiotiká v kefíre chránia pred infekciami. Patrí sem probiotikum Lactobacillus kefiri, ktoré je pre kefír jedinečné. Štúdie ukazujú, že toto probiotikum môže inhibovať rast rôznych škodlivých baktérií, vrátane Salmonella, Helicobacter pylori a E. coli.

Spevnenie kostí

Tradičný kefír vyrobený z kravského mlieka je vynikajúcim zdrojom vápnika a vitamínu K2, teda živín, ktoré sú dôležité pre zdravú stavbu a rast kostí. Postupným starnutím naše kosti slabnú, čo môže zvýšiť riziko osteoporózy a zlomenín, najmä u žien po menopauze. Kefír je spolu s ďalšími mliečnymi výrobkami užitočným zdrojom vápnika v potrave a jeho pravidelná konzumácia pomáha týmto ochoreniam predchádzať. 

Ochrana pred rakovinou

Rakovina je jedným z najčastejších dôvodov úmrtí na svete. Predpokladá sa, že probiotiká vo fermentovaných mliečnych výrobkoch znižujú rast nádorov stimuláciou imunitného systému. Preto je možné, že kefír dokáže bojovať aj proti rakovine. Jedna štúdia zistila, že extrakt z kefíru znížil počet buniek rakoviny prsníka o 56 %, v porovnaní s iba 14 % v prípade jogurtového extraktu. Podobné štúdie ešte stále prebiehajú.

Redukcia zápalových procesov

Zápal sa podieľa na mnohých chorobách, akou je napríklad ulcerózna kolitída alebo reumatoidná artritída. V niektorých štúdiách boli zaznamenané protizápalové a imunomodulačné účinky probiotík, aj keď ide o oblasť výskumu, ktorá ešte stále prebieha. Kefír tiež obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú protizápalové.

Nízky obsah laktózy

Mliečne pokrmy obsahujú mliečny cukor, laktózu. Mnoho detí aj dospelých ho v tráviacom trakte nedokáže správne štiepiť, čo znamená, že mlieko a tiež mnohé mliečne produkty sa pre nich stávajú nestráviteľné. Baktérie mliečneho kvasenia prítomné vo fermentovaných mliečnych potravinách – napríklad v kefíre a jogurte – premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu, takže tieto potraviny obsahujú oveľa menej laktózy ako samotné mlieko. Obsahujú tiež enzýmy, ktoré môžu pomôcť pri ďalšom štiepení laktózy. Preto sú kefír a jogurty u ľudí s mliečnou intoleranciou laktózy, na rozdiel od čistého mlieka, neraz veľmi dobre tolerované. Vždy je dobré sa v  tejto oblasti poradiť s vaším ošetrujúcim lekárom alebo výživovým poradcom. 

Výroba domáceho kefíru

Príprava kefíru v domácom prostredí je mimoriadne ľahká a nenáročná na čas. Jediné, čo si na jeho prípravu budete musieť zadovážiť, je mlieko a kefírové zrná. Dajú sa zohnať online, alebo sa skúste spýtať u svojich známych. Mnohí z nich si doma vyrábajú svoj vlastný kefír bez toho, aby ste o tom vedeli. 

Kým zistíte, z ktorého mlieka vám kefír chutí najviac, budete zrejme musieť vyskúšať niekoľko druhov. Nám sa najviac osvedčilo plnotučné trvanlivé mlieko. Na prípravu kefíru si ďalej pripravte sklenenú misku, nekovové sitko a pohár, do ktorého budete prelievať precedený kefír. 

Postup:

1 - 2 PL kefírových zŕn umytých vo vode preložte do uzatvárateľného 7 dcl pohára. Zalejte mliekom. Prikryte vrchnákom, ale nezaťahujte, alebo prekryte plátenkom a nechajte voľne stáť na kuchynskej linke pri bežnej izbovej teplote. O 24 - 36 hodín budete mať kefír hotový. V prípade, že chcete proces spomaliť, odložte kefír napríklad na 2 dni do chladničky a následne ho vyložte na kuchynskú linku. 

Hotový kefír zlejte cez sitko a prelejte do fľaše. Skladujte v chladničke a skonzumujte približne do troch dní. Kefírové zrnká následne poriadne na sitku premyte v studenej tečúcej vode a opäť môžete zaliať mliekom a celý proces zopakovať. Ak ich budete pravidelne používať, postupne sa vám budú množiť a môžete ich darovať ďalej. 

Využitie kefíru 

  • na bežné pitie
  • do smoothie
  • do kaše
  • s ovocím a granolou
  • do koláčov a mafiniek
  • do kváskového chleba