Nerobí vám živočíšne mlieko dobre? Pripravte si rastlinné.

Redakcia | 20. február 2017
Nerobí vám živočíšne mlieko dobre? Pripravte si rastlinné.

Vegáni, ľudia s intoleranciou laktózy či alergiou na živočíšne mlieko využívajú alternatívy v podobe rastlinných „mliek“ pomerne často. Môžu však slúžiť aj na spestrenie jedálnička bežného človeka.

Rastlinné „mlieka“, aj keď nejde o mlieka v pravom zmysle slova, sú využívané nielen kvôli svojej chuti, ale hlavne preto, že nie sú zdrojom mliečnych bielkovín ani laktózy. Sú teda alternatívou živočíšneho mlieka pre vegánov, ľudí trpiacich intoleranciou laktózy alebo alergiou na mliečne bielkoviny.

Čítajte tiež: Aký má názor na mlieko TRADIČNÁ ČÍNSKA MEDICÍNA?

Nemýľte si intoleranciu laktózy s alergiou na mliečnu bielkovinu

Neviete, v čom sa tieto pojmy odlišujú? Hlavný rozdiel je v tom, že:

  • Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka dochádza k neprimeranej reakcii imunitného systému.
  • Intolerancia laktózy je porucha trávenia, ktorá je spôsobená nedostatkom enzýmu s názvom laktáza, ktorý laktózu štiepi. 

Symptómy pri oboch sú podobné, teda prejavujú sa tráviacimi ťažkosťami, ako je bolesť brucha, nadúvanie či hnačka, ale pri alergii na mliečne bielkoviny sa môžu objaviť aj ekzémy, žihľavka, problémy s dýchaním, či dokonca astma.

To znamená, že pri intolerancii laktózy sa nevyskytujú kožné ani respiračné prejavy. „Pri podozrení na intoleranciu alebo alergiu je potrebná eliminačná diéta.

To znamená, že na 3-4 dni sa vylúčia akékoľvek mliečne výrobky. Potom vypijete mlieko a sledujete, ktoré príznaky sa objavia. Tento spôsob je najjednoduchší, a navyše spoľahlivý. 

Obidve diagnózy sa tiež dajú otestovať aj u gastroenterológa či alergiológa,“ upozorňuje naturopatka Eva Blaho z kliniky celostnej medicíny Medante v Bratislave.

Mohlo by vás zaujímať: Čo hovorí na pitie mlieka AJURVÉDA?

Domáce sú najlepšie

Viaceré druhy rastlinných nápojov zoženiete aj v obchodoch. Ak však chcete kvalitu, je potrebné čítať etiketu a spravidla aj viac zaplatiť.

Nižšia cena v tomto prípade značí aj nižšiu kvalitu. Naopak, pri doma vyrobených nápojoch z rastlín (ovsené, ryžové, makové, mandľové, pohánkové, pšenové atď.) máte istotu, že neobsahujú pridané konzervačné či dochucovacie látky.

Navyše si ich môžete vyrobiť vždy čerstvé, zmixovať ich spolu s ovocím a dochutiť škoricou, vanilkou či javorovým sirupom. Vhodné sú aj na prípravu pudingov, dezertov a jogurtov.

Kvalitné suroviny a mixér sú základ

Na prípravu rastlinných nápojov vám stačí mixér, a hlavne kvalitné suroviny. Prečo sú dôležité? „Ryža často obsahuje zvýšené množstvo arzénu, v maku sa môžu objaviť ťažké kovy, sója je kontroverzná kvôli fytoestrogénom a mandle sú náchylné na plesne,“ upozorňuje odborníčka.

Ak sa však poriadne poobzeráte v obchodoch, kvalitné suroviny nájdete, a tak môžete z rastlinných nápojov čerpať maximum benefitov. Výhodou je to, že pri ich príprave môžete skúšať a využiť fantáziu.

S intenzitou chuti a konzistenciou nápojov z rastlín môžete experimentovať, teda pridať viac alebo menej vody. V chladničke vydržia v uzatvorenej nádobe asi týždeň.

Pripravte si vlastné: 4 RASTLINNÉ „MLIEKA“ PRE ZDRAVIE