Nie je hruška ako hruška! Stavte na tieto výborné odrody hrušiek.

Jana Trundová | 28. august 2017
Nie je hruška ako hruška! Stavte na tieto výborné odrody hrušiek.

Poradíme vám, aké sú výborné odrody hrušiek, aby ste si vedeli vybrať medzi všetkým tými druhmi v regáloch obchodov.

Špecifiká dozrievania

Nie je hruška ako hruška, stáva sa, že aj špičkové odrody nemilo prekvapia mdlou chuťou a nie veľmi dobrou konzistenciou. Nároky na pestovanie hrušiek sú naozaj vyššie ako na jablká, a navyše ich dozrievanie sprevádzajú špecifiká.

Čítajte tiež: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!

Jeden jediný deň sú totiž v dokonalej kondícii, a kto túto kritickú chvíľu prepasie, príde aj o časť kvalít, po ktorých túži. Ak totiž zostanú na materskej rastline, prezrejú.

Najlepšou stratégiou je preto starostlivo strážiť a hrušky odtrhnúť tesne pred dozretím a správne ich uskladniť v chlade, kde sa počas odpočinku prehĺbi aróma, získajú na šťavnatosti a vďaka vysokému obsahu uhľohydrátov i na sladkosti, zlepšia konzistenciu.

Mohlo by vás zaujímať: Spoznajte jablkovú históriu a týmto produkciám sa v obchode vyhnite!

V umelých podmienkach sa toto deje za pomoci etylénu, kto chce proces dozrievania urýchliť, môže siahnuť po obyčajnom papierovom sáčku a uložiť ich na niekoľko dní pri izbovej teplote v suchu a na mieste s prístupom vzduchu.

Tip: V chladničke viete predĺžiť vrcholnú kondíciu hrušky o niekoľko dní, s dozrievaním ale nepočítajte. Tomu, naopak, zabráni.

Výborné odrody hrušiek

  • Bohemica – krehká, chrumkavá dužina, veľa šťavy
  • Boscovich – pevná dužina, delikátna korenistá príchuť, výborná výdrž, a teda vhodná pre skladovanie
  • Clappova maslovka – legendárna odroda sladkej chuti
  • Konference – mäkká, plná šťavy a sladkosti
  • Lucasova – navlhnutá, ľahko zrnitá konzistencia, ideálna na pečenie a zapekanie
  • Muscatel – tvrdšia, sladká, s muškátovým arómou
  • Williams – omamná vôňa, mimoriadna sladkosť s korenistým šmrncom
  • Solanka – veľa šťavy, ľahká korenistá príchuť, dobrá voľba pre skladovanie 
Ochutnajte, ako od babičky: Jablkový koláč