Ochutnáte? 4 zdravé recepty s klíčkami.

Michaela Klamová | 14. marec 2017
Ochutnáte? 4 zdravé recepty s klíčkami.

V kuchyni klíčky nájdu široké využitie – môžete ich použiť v teplej či studenej kuchyni, pridávať do šalátov, nátierok, polievok, variť či zapekať... Napríklad ako v týchto receptoch.

Okrem varenia či zapekania, klíčkami môžete posypať chlebík alebo ich napríklad rozmixovať do smoothies. Klíčky môžete skrátka použiť tým istým spôsobom, ako ste zvyknutý používať ich nenaklíčených predchodcov. Niekto odporúča klíčky pre jedením blanšírovať – krátko opražiť na rozpálenej panvici.

Blanšírovanie podporí chuť klíčkov a zabije prípadne baktérie a patogény na povrchu klíčkov. Pri tejto tepelnej úprave je aj prípadná strata vitamínov a minerálov oproti vareniu či pečeniu najmenšia. Nafukovania sa báť nemusíte, vďaka enzýmom sa zloženie klíčkov stáva ľahko stráviteľné a využiteľné.

Chlebík zo pšeničných klíčkov

  1. 500g klíčkov pšenice
  2. 2 nadrobno nakrájanej cibule
  3. sójová omáčka
  4. mletá paprika
  5. semienka podľa vlastnej chuti (tekvicové, slnečnicové, sezamové...)

Klíčky pomeľte alebo rozmixujte, pridajte cibuľku, semienka a dochuťte. Zmesou naplňte formu na pečenie a vložte na 30 - 45 minút do trúby pri teplote 180 °C.

Nátierka z cícerových klíčkov

  • 2 hrnčeky naklíčeného cíceru
  • 1 stredne veľká cuketa
  • ½ avokáda
  • šťava z polovice citróna
  • strúčik cesnaku
  • sójová omáčka
  • sezamové semienka, sezamový olej

Cuketu poduste domäkka, nechajte vychladnúť a rozmixujte spolu s cícerom, avokádom, cesnakom, olejom, citrónovou šťavou a sójovou omáčkou. Posypte sezamovými semiačkami, zakryte fóliou a pred podávaním nechajte hodinu - dve v chladničke.

Sladká kaša z pohánkových klíčkov

  • 1 hrnček pohánkových klíčkov
  • pol hrnčeka ryžového mlieka
  • hrozienka, škorica
  • med

Mlieko priveďte do varu, pridajte pohánkové klíčky, krátko premiešajte, zakryte a odstavte z ohňa. Kašu nechajte pod pokrievkou asi 10 minút. Potom pridajte hrozienka, škoricu a dochuťte medom.

Fašírky z mungo klíčkov

  • 250 g klíčkov munga
  • 50 g špaldovej múky,
  • cibuľa
  • cesnak
  • olej, soľ, čierne korenie

Klíčky a nakrájanú cibuľu krátko poduste na panvici a rozmixujte. Do zmesi pridajte múku, olej, soľ, korenie a roztlačený cesnak. Z hmoty formujte malé fašírky, ktoré vysmažte v oleji alebo rozložte na plech, pokvapkajte olejom a nechajte piecť v rúre.