Overený experiment! Vyprážané sýtožlté kvety z CUKETY a výborný sladký dezert.

Jana Trundová | 31. júl 2017
Overený experiment! Vyprážané sýtožlté kvety z CUKETY a výborný sladký dezert.

Najefektnejším pokrmom z cukety sú vyprážané sýtožlté samčie kvety, ktoré sa objavujú ako prvé. Skúšali ste už takúto dobrotu? Milujú ich najmä Taliani. Alebo výborný sladký dezert, kde je cuketa v hlavnej úlohe...

Vyprážané sýtožlté kvety z CUKETY 

Počkajte, kým sa kvety rozvinú. Ak nehnojíte chémiou, ani ich neumývajte, len ich oprášte od hmyzu a do kalicha vložte po kúsku syra alebo ančovičky, ktoré môžete prichytiť špáradlom.

V chladničke vychladenú hladkú múku zľahka premiešajte s perlivou vodou tak, aby ste nevyhnali bublinky, a vytvorte riedke cestíčko.

Na panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja, kvety ponaťahujte v cestíčku a rýchlo usmažte dozlatista a chrumkava. Nedovoľte im príliš zhnednúť.

Čítajte tiež: V hlavnej úlohe CUKETA: ochutnajte tieto recepty.

Cuketa ako overený experiment

Majstrami v cuketovej kuchyni sú Balkánci. Bulhari cukiny najčastejšie jednoducho odvodnia, opečú a podávajú so svojím lahodným hustým jogurtom jemne ochuteným kôprom a roztlačeným cesnakom. Gréci idú na ne rafinovanejšie a veľmi často ich snúbia s národnými syrmi feta alebo mizithra, s ktorými vytvárajú pokrmy akoby ušité na mieru letnému hodovaniu.

Spomeňte si na tento zväzok v gréckych predajniach či na cestách a priberte syr navyše. Len vezmite na vedomie, že u nás takmer neznáme syry mizithra, vyrábané zo zvyšku srvátky a masla, majú rôznu formu.

Čerstvý pripomína taliansku ricottu, zrelý je zrnitý a aromatický. Takéto syry zapečte napríklad s kolieskami cukiet, baklažánu, paprík a cibule, ochuťte nadrobno nasekanými zelenými chilli papričkami a máte o parádnu chuť postarané.

Ako si pripravíte "Francúzske ratatouille"?

Výborný sladký dezert

  • Gréci pečú z cukiet výborné sladké dezerty. Napríklad medovú buchtu.
  • Zmiešajte pol šálky oleja, vody a aromatického gréckeho medu a vyšľahajte s piatimi vajcami.
  • Dva prášky do pečiva premiešajte so štyrmi šálkami hladkej múky a pridajte spolu s dvoma šálkami nastrúhanej cukety.
  • Pridajte dve šálky nasekaných vlašských orechov, šálku hrozienok, štipku škorice a mletého anízu.
  • Upečte dozlatista.
Mohlo by vás tiež zaujímať: CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

Alebo stavte na náš slovenský obľúbený koláč

Ale aj taký náš, rokmi preverený koláč s kakaom je dezertom, ktorým zaiste potešíte maškrtné jazyky.

Do veľkej misy nastrúhajte dve mladé, olúpané, sotva 30-centimetrové cukety a premiešajte ich:

  • s pol kilogramom polohrubej múky
  • 320 g cukru, pričom trstinový prehĺbi chuť koláča
  • 10 lyžicami slnečnicového oleja
  • 2 vajcami,
  • lyžičkou a pol škorice 
  • štipkou mletého klinčeka

Hlboký plech vyložte papierom na pečenie a vlejte na neho polovicu cesta. Do druhej polovice najprv zamiešajte tri lyžice kvalitného kakaa a potom ju rozotrite na svetlú vrstvu.

Upečený koláč potrite ríbezľovou marmeládou alebo višňovým džemom premiešaným s pár kvapkami rumu a posypte šálkou nastrúhaných orechov.

Pochutíte si: Skúste tento jednoduchý recept s guľatou cuketou