PARADAJKY. Záleží na odrode, spôsobe pestovania a zaobchádzania so zrelými plodmi.

redakcia FIT štýl | 27. jún 2017
PARADAJKY. Záleží na odrode, spôsobe pestovania a zaobchádzania so zrelými plodmi.
foto: iStock.com

To, či nás rajské plody skutočne vynesú do gurmánskeho neba, alebo zrazia do pekla, záleží na odrode, spôsobe pestovania a zaobchádzania so zrelými plodmi.

Tá najlepšia produkcia pritom môže ležať doslova na dosah vlastnej ruky, teda na vašom pozemku alebo balkóne.

Prípadne sa obráťte priamo na pestovateľov, farmárov a vyberte si slovenskú produkciu. Paradajky, ktoré k nám dorazia cez pol kontinentu, bývajú odtrhnuté ešte pred vrcholom zrelosti a sú bez šance dosiahnuť chuťové a zdravotné kvality čerstvých plodov v najlepšej kondícii.

Ako zaobchádzať so zrelými plodmi paradajok?

V prípade paradajok totiž „lokálne“ znamená prvú ligu. Čerstvo odtrhnuté na vrchole sezóny si vystačia s málom, o labužnícky zážitok je ľahko postarané.

Pár kvapiek olivového oleja, pár zrniek soli – najlepšie vločkovej, ktorá príjemne chrumká medzi zubami, alebo niektorej z morských skvostov ako je Fleur de Sel, čerstvé pečivo.

Bylinky či syry sú nepovinné. V každom prípade, na prekvapivo opojnú vôňu a silnú chuť, za ktorú môže okolo štyristo látok, budete vy aj vaše chuťové bunky spomínať celú predlhú zimnú sezónu. Ak nejaká zelenina stojí za vašu osobnú starostlivosť, je to práve paradajka.

Tip:
Viete, prečo tak vonia paradajka so stonkou?
Pretože väčšina látok ovplyvňujúcich arómu a chuť sa sústredí v zelenej časti rastliny a postupne sa dostáva do plodu. Plynie z toho ponaučenie: Ak rajčiny neputujú rovno do úst, skladujte ich so stopkou, a najlepšie v celých trsoch.

Domáce dozrievanie paradajok

Aby paradajky splnili očakávania, ktoré sú na ne kladené z pohľadu vitality, musia byť zberané v dokonalej kondícii. U kupovanej produkcie neustúpte ani o kúsok, v prípade vlastných pestovateľských snáh ponúkajúce sa kompromisy dobre zvažujte.

Najčastejšie ich hľadáme, keď chceme o niečo skôr pozberať úrodu. Ak z hrôzy, že vám úrodu zničí avizované krupobitie alebo mrazy rozmýšľate o odtrhnutí ešte nesfarbených plodov, rozmyslite si to. Je to síce bežný postup, prídete však o množstvo cenných látok, o chuti a vôni ani nehovoriac.

Kto dá na čínsku medicínu, mal by vedieť, že podľa nej takéto rajčiny oslabujú obličky. Pre istotu ich teda nekonzumujte, ale nechajte v pokoji dozrieť.

Ako najlepšie to urobiť?

Jedným z osvedčených trikov je odrezať celý konárik a zavesiť ho „hore nohami“ v miestnosti, kde teplota neklesne pod 10 stupňov Celzia, chlad totiž proces dozrievania zastaví. Paradajky tiež môžete naukladať do pohárov alebo mís, zakryť bielym papierom s prístupom vzduchu a odložiť na svetlé miesto.

Ďalším odskúšaným postupom je naukladať plody vedľa seba do kartónových krabíc, najlepšie vystlaných alobalom, ktorý odráža a rozptyľuje svetlo a teplo a urýchľuje tak dozrievanie.

Čítajte tiež: AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.